Hopp til innhold

Kongeparet rørt til tårer

13 år gamle Teodor og skuespiller Wenche Strømdahl rørte kongefamilien da de framførte en svært personlig tekst.

Se Teodor lese teksten sin foran kongefamilien

Se Teodor lese den rørende teksten foran kongefamilien.

Det var en rekke prominente gjester til stede under gudstjenesten. Flere ganger under dagens jubileumsgudstjeneste i Nidarosdomen, måtte både kong Harald og dronning Sonja tørke noen tårer.

– Det er en dypt alvorlig arv å være konge i et land, der mennesker er dyrebare skatter. Da er det godt at kongen vår også arvet latter, leste Teodor Merakerås Rasmussen opp foran kongefamilien og de andre gjestene.

Stolt og overrasket mor

– Da de ringte mamma trodde hun at det var en jobb de hadde tenkt å tilby henne, men den var til meg. Det er litt rart å tenke på, egentlig, fortalte Teodor til NRK tidligere i uka.

Mor til Teodor er stolt av sønnen sin som fikk det ærefulle oppdraget.

Kongen gråter

Kongen ble tydelig rørt av 13-åringens tekst.

Foto: NRK

– Teksten er skrevet for denne anledningen og den handler om kongeparet. Det er veldig personlige og sjarmerende tekster, fortalte mamma Merakerås tidligere.

Teodor tok ikke lett på den store oppgaven han fikk. Han har pugget på teksten i fire uker og ifølge han selv har han lest teksten over 50 ganger.

Storslått jubileumsgudstjeneste

Biskop i Nidaros, Tor Singsaas, ledet gudstjenesten foran mer enn 1000 gjester i Nidarosdomen. Den markerte at det var nøyaktig 25 år siden kongeparet ble signet.

Kongefamilien i Nidarosdomen

Kongefamilien lot seg imponere av den unge taleren.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Tidligere biskop Finn Wagle husker godt da han signet kong Harald og dronning Sonja på akkurat denne dagen for 25 år siden.

– Det var gripende på veldig mange måter. Mitt liv ble veldig forandret fra det øyeblikket kong Olav døde. Da var jeg utnevnt til biskop en uke tidligere. Vi hadde veldig kort tid til å forberede signingsgudstjenesten, men det skjedde i nært samarbeid med kongefamilien. Vi visste ikke hvor det skulle ende, men da alt var over hadde det gått veldig fint.

Under dagens gudstjeneste spilte de den samme musikken som under signingen for 25 år siden.

Det er 25 år siden HM Kong Harald ble signet i Nidarosdomen. I dag har hele kongefamilien feiret jubileet sammen med Trondheims befolkning, og med festgudstjeneste i Nidarosdomen. Her er høydepunktene fra dagens feiring.

FESTDAG: Blant det kongefamilien fikk med seg på festdagen, var folkefest i Ravnkloa, jubileumsgudstjeneste i Nidarosdomen samt hyllest og hagefest i Stiftsgården.

– Veldig letta

Det var en stolt og letta hovedperson etter å ha gjennomført teksten som er skrevet av Eyvind og Sindre Skeie.

– Jeg syns det gikk veldig fint. Både jeg og Wenche klarte å lese akkurat slik vi hadde planlagt. Vi ble fornøyde da både kongen og dronningen felte en tåre underveis, sier Rasmussen.

Nå venter en mer normal hverdag for en 13-åring.

– Nå tar vi ferie, istemmer både Rasmussen og Strømdahl.

Jubileumsgudstjeneste i Nidarosdomen

Det var et historisk sus over jubileumsgudstjenesten i Nidaros. Den markerte at det på denne datoen er 25 år siden kong Harald og dronning Sonja ble signet. Her er biskop i Nidaros, Tor Singsaas, på vei inn i kirka.

Foto: NRK