– Jeg var lettere livredd

Kong Harald og dronning Sonja feirer i dag 25 år på tronen. Men tilbake i 1991, var verken kongen eller dronningen helt sikre på hvordan de skulle takle sine nye oppgaver.

Kong Harald og dronning Sonja feirer i dag 25 år på tronen. Men tilbake i 1991, var verken kongen eller dronningen helt sikre på hvordan de skulle takle sine nye oppgaver.

Kong Harald sier han var livredd for å ta over som konge.

Kong Olav på Holmenkollbanen i 1973

Kong Olav ble folkekongen, og det var stor sorg da han døde i 1991.

Foto: Jan Greve / NTB Tema

– Det var en av mine medarbeidere som spurte hvordan jeg hadde det, og da svarte jeg med at jeg var lettere livredd.

Kong Harald beskriver en prat med en av sine medarbeidere rett etter at kong Olav døde 17. januar 1991.

Kong Olav, som også ble kjent som «folkekongen» kjørte egen bil og tok Holmenkollbanen for å komme seg ut på ski. Kong Harald innrømmer at han var usikker på om han kunne bli en like god konge som sin far.

– Det var en stor oppgave å ta over etter kong Olav, og det var ingen enkel oppgave. Han hadde jo fylt den rollen med seg selv, og alle var veldig glad i han, sier kong Harald.

– Veien blir til mens man går

Kong Harald blir signet i Nidarosdomen

Kong Harald var usikker på om han ville klare å bli en like god konge som kong Olav.

Foto: Falch, Knut / NTB scanpix

Men med fasit i hånd, er det liten tvil om at kong Harald har blitt en like folkekjær konge for det norske folk. Det takker han dronning Sonja for.

– Jeg var heldig å ha dronningen ved min side. Kong Olav hadde jo vært alene og hadde enda færre å spørre. Jeg hadde tross alt både kronprinsen og dronningen å diskutere med. Også staben.

Dronningen sier det var umulig å vite hvordan en god konge skulle være uten å ha selv opplevd det.

– Man kan ikke forberede seg på noe sånt. Man må leve gjennom det og finne ut av det underveis. Hva som kreves og hvordan man kan løse oppgaver. Så veien blir jo til mens man går som det heter, også her, sier dronning Sonja.

Hele kongefamilien er på plass i Trondheim for å feire 25-årsjubileet. Men Kong Harald forteller at det var skummelt å skulle overta tronen etter sin far.

– Mange skjær i sjøen

Dronning Sonjas kunstpris

Dronning Sonja brukt tid for å finne ut hvordan hun skulle fylle rollen sin som dronning.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

For dronningen var det heller ingen enkel oppgave å skulle ta over på tronen her til lands. Hun husker godt hvordan det var å skulle flytte inn på slottet.

– Det var mange skjær i sjøen. Når jeg kom inn på slottet, var det ingen kvinner som jobbet der. Det var en mannsdominert bastion, som det ikke alltid var like lett å leve i.

Men dronning Sonja ville fort endre på det.

– Etterhvert fikk man jo sine synspunkter gjennom, og i dag ser vi jo at vi har nesten flest kvinnelige i toppstillinger. Det er en veldig hyggelig utvikling. Vi har også en kvinnelig hoffsjef, den første i verden, og det er vi veldig stolte av.

Kong Harald og Dronning Sonja i Nidarosdomen.

Kong Harald og dronning Sonja blir signet i Nidarosdomen i 1991.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX