Hopp til innhold

Nå kommer influensaen for fullt

Sesongens influensautbrudd har startet i alle landets regioner, opplyser Folkehelseinstituttet.

Mari Gilje-Sørnes får vaksinasjon

VAKSINERES: Her blir sykepleier Mari Gilje-Sørnes ved Stavanger universitetssykehus vaksinert mot influensa. Bildet er fra november 2017, da flere norske sykehus jobbet på spreng for å vaksinere sine ansatte mot vinterens influensautbrudd.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Ifølge Folkehelseinstituttet har laboratoriebekreftet influensa økt markant og det har vært en kraftig økning i antall påviste influensa A- og B-tilfeller de siste ukene.

Det forventes at utbruddet fortsetter å øke i ukene rundt jul og nyttår, men selve toppen er trolig ikke nådd før i januar.

Høyest andel positive prøver i Midt-Norge

Eli Sagvik, smittevernoverlege i Trondheim

Smittevernoverlege i Trondheim, Eli Sagvik.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Folkehelseinstituttets ukentlige rapport viser at andelen laboratoriebekreftede influensaprøver i Midt-Norge er høyere enn i resten av landet.

Overvåkingen fra uke 51 viser at vinterens influensautbrudd nå er i gang.

– I uke 51 viste over 20 prosent av prøvene som ble undersøkt i Midt-Norge at de var positive på influensavirus. På landsbasis ligger tallet på rundt 13 prosent, sier smittevernoverlege i Trondheim kommune, Eli Sagvik, til NRK.

– De som tilhører risikogruppene – eldre, gravide og de med kroniske sykdommer – bør vaksinere seg så fort som mulig, hvis de ikke allerede har gjort det, sier Sagvik.

Så langt har flertallet av fylkene lav influensaaktivitet. Siden oktober er det meldt om to influensautbrudd i helseinstitusjoner.

Vaksinen fungerer ikke optimalt

A-viruset som forårsaker halvparten av influensatilfellene er det samme som fjorårets. Det forventes derfor at en del av befolkningen er beskyttet mot dette fra før.

Influensa-B-viruset som nå sirkulerer i befolkningen, er ikke det samme som er i vaksinene, opplyser Folkehelseinstituttet. De påpeker at årets vaksine kunne fungert bedre.

Siri Helene Hauge

Avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Siri H. Hauge.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Noen ganger treffer vi på de virusene som sirkulerer med influensavaksinen, andre ganger bommer vi litt. Dessuten er det slik at eldre har dårligere effekt av vaksinen, siden de har et dårligere immunforsvar, sier avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Siri H. Hauge, til NRK.

Derfor er det enda viktigere at folk rundt disse tar vaksine, som helsepersonell, påpeker Hauge. I verste fall kan influensaen føre til dødsfall.

– Vi kan forvente sykehusinnleggelser og dødsfall, sier Hauge.

– Er det noe man kunne gjort annerledes når man lager vaksinen, eller må man bare regne med å bomme noen ganger?

– Vi ønsker en vaksine som gir beskyttelse mot alle virus. Og med tiden håper vi å få til det. Men frem til da så vil man, slik som nå, bomme litt med sammensetningen av vaksinen. I år har det altså dukket opp et virus som ikke er i vaksinen, forklarer Hauge.

1700 personer døde av influensa i fjor

Sist vinter døde rundt 1700 personer av influensa, ifølge Folkehelseinstituttet. Noe som er godt over snittet på 900. Det er personer med nedsatt immunforsvar som er spesielt sårbare.

Helsepersonell blir rådet til å vaksinere seg, slik at de ikke skal få influensa selv og deretter smitte sårbare pasienter.