Henlegger saken mot eks-biskop Müller

Statsadvokaten henlegger overgrepssaken mot tidligere biskop Georg Müller fordi saken er foreldet.

Biskop Georg Müller

Biskop Georg Müller.

Foto: NRK

Det bekrefter førstestatsadvokat Bjørn Soknes overfor TV 2.

Dermed følger statsadvokaten innstillingen fra Sør-Trøndelag politidistrikt .

Den tidligere katolske Trondheim-biskopen Georg Müller har innrømmet overgrep mot en altergutt. Overgrepene skal ha skjedd for rundt 20 år siden, og den fornærmede er i dag i 30-årene.

Innrømmelsen utløste biskopens plutselige avgang i fjor sommer, men menigheten og offentligheten fikk ikke vite om overgrepene før Adresseavisen avslørte saken tidlig i april.

Strafferammen for overgrepene er ifølge politiadvokat Heidi Melø tre års fengsel, og dermed er foreldelsesfristen fem år.

Les også: – For mye fokus på oss

Henleggelsen var ventet

Forrige uke møtte biskop Bernt Eidsvig statsadvokat Anne M. Katteland, og utfallet tydet på at saken og noen andre overgrepssaker kirken kjente til ville bli henlagt.

– Sakene ligger så langt tilbake i tid, de fornærmede ønsker taushet om opplysningene som er gitt til kirken, og det er ikke fare for liv og helse eller gjentakelse, sa Katteland til da til NRK .

– Kan gå videre

En som ble utsatt for et enormt mediekjør etter at saken ble kjent, er Dominic Nguyen van Thanh, sogneadministrator og prest i St. Olav kirke i Trondheim.

Han er glad miljøet nå kan se fremover.

– Det er fint at vi kan legge saken bak oss, og gå videre i menighetslivet, sier han til Adresseavisen.

Rita Ottervik

Trondheimsordfører Rita Ottervik.

Foto: NRK

Trondheimsordfører Rita Ottervik mener det er greit saken blir henlagt så lenge den etter loven er foreldet, men sier alle bør lære av dette.

– Når man får høre om overgrep, må man melde det så tidlig som mulig. Da kan de straffes som straffes bør, sier hun til NRK.no.

Les også: Vatikanet sier overgrepsmistenkte må anmeldes