NRK Meny
Normal

Biskopsaken henlegges

Politiet i Trondheim vil henlegge overgrepssaka mot tidligere biskop Georg Müller.

Biskop Georg Müller

Georg Müller sa opp stillingen som biskop i Trondheim så fort det ble kjent at han hadde forgrepet seg på en mindreårig altergutt.

Foto: NRK

De mener saken er forelda. Biskopen har tilstått sexovergrep mot en ti år gammel altergutt i Trondheim for 20 år siden.
Saken er nå sendt til statsadvokaten, som skal ta den endelige avgjørelsen.

Müller ble avsatt

Den tidligere katolske biskopen i Trondheim, Georg Müller, har tilstått seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt for mange år siden. Misbruket var den egentlige grunnen til at biskop Georg Müller helt uventet gikk av i juni i fjor.

Dette har vært kjent for den katolske kirka som skal ha betalt offeret for overgrepene ei årslønn i økonomisk oppreisning, som skal ha vært det mannen ba om. Ifølge Adresseavisen var beløpet 250.000 kroner.

Politiet ville undersøke


Saken ble ikke bragt videre til politiet, men Sør-Trøndelag politidistrikt fikk opplysningene ved årsskiftet. Først etter medieoppslaget i Adresseavisen 6. april bestemte politiet seg for å undersøke ryktene om overgrep i trossamfunnet. Nå har de gått gjennom materialet og mener altså at saken er forelda.

Bistandsadvokaten enig

Advokat Birte Mjønes er bistandsadvokat for mannen, som nå er i 30-årene. Også hun har tidligere uttalt at overgrepene som den tidligere katolske biskopen har innrømmet, er av en slik karakter at foreldelsesfristen nå er utløpt.

- Etter hva min klient har forklart, er overgrepene ikke av en slik karakter at de skulle ha en foreldelsesfrist på 25 år, sier Mjønes.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25