Biskopsaken henlegges

Politiet i Trondheim vil henlegge overgrepssaka mot tidligere biskop Georg Müller.

Biskop Georg Müller

Georg Müller sa opp stillingen som biskop i Trondheim så fort det ble kjent at han hadde forgrepet seg på en mindreårig altergutt.

Foto: NRK

De mener saken er forelda. Biskopen har tilstått sexovergrep mot en ti år gammel altergutt i Trondheim for 20 år siden.
Saken er nå sendt til statsadvokaten, som skal ta den endelige avgjørelsen.

Müller ble avsatt

Den tidligere katolske biskopen i Trondheim, Georg Müller, har tilstått seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt for mange år siden. Misbruket var den egentlige grunnen til at biskop Georg Müller helt uventet gikk av i juni i fjor.

Dette har vært kjent for den katolske kirka som skal ha betalt offeret for overgrepene ei årslønn i økonomisk oppreisning, som skal ha vært det mannen ba om. Ifølge Adresseavisen var beløpet 250.000 kroner.

Politiet ville undersøke


Saken ble ikke bragt videre til politiet, men Sør-Trøndelag politidistrikt fikk opplysningene ved årsskiftet. Først etter medieoppslaget i Adresseavisen 6. april bestemte politiet seg for å undersøke ryktene om overgrep i trossamfunnet. Nå har de gått gjennom materialet og mener altså at saken er forelda.

Bistandsadvokaten enig

Advokat Birte Mjønes er bistandsadvokat for mannen, som nå er i 30-årene. Også hun har tidligere uttalt at overgrepene som den tidligere katolske biskopen har innrømmet, er av en slik karakter at foreldelsesfristen nå er utløpt.

- Etter hva min klient har forklart, er overgrepene ikke av en slik karakter at de skulle ha en foreldelsesfrist på 25 år, sier Mjønes.