Grønt lys fra departementet: – En seier for Idretts-Norge

Etter ett års ventetid fikk idrettslaget endelig beskjeden de hadde håpet på fra departementet.

Snøproduksjon i Vassfjellet.

Vassfjellet vinterpark skal produsere kunstsnø i alle bakkene i framtida.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– En seier for Idretts-Norge. Det mener Stian Henriksen i idrettslaget Freidig når kommunaldepartementet nå har avgjort at laget får kommunal garanti for utbygging av Vassfjellet vinterpark i Klæbu.

I 2018 kjøpte idrettslaget Freidig Alpin vinterparken utenfor Trondheim. Men fylkesmannen i Trøndelag mente det ikke var greit at daværende Klæbu kommune garanterte for et lån idrettslaget ville ta opp for å utvikle alpinanlegget videre.

Får kommunal garanti

I ett år har Freidig ventet på avgjørelsen fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Nå har departementet avgjort at laget kan få kommunal garanti for lånet.

– Dette er en fantastisk nyhet. Ikke bare for oss i Freidig, men for alle idrettslag i samme situasjon som oss i Norge, sier Stian Henriksen, som er styreleder i Vassfjellet vinterpark.

Kirsti Tømmervold, ordfører i Klæbu og Stian Henriksen som er styreleder i Vassfjellet vinterpark.

Tidligere Klæbu-ordfører Kirsti Tømmervold og styreleder Stian Henriksen ser fram til utbyggingen av anlegget i Vassfjellet.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

De er det første idrettslaget som eier og driver et stort skianlegg i Norge, og da de overtok satte de ned prisene og fikk folk tilbake i bakkene. Vinterparken hadde 100.000 besøkende i 2018, og det var 30.000 flere enn året før.

– Vi senket prisene på sesongkort med med inntil 72 prosent. Prisene på dagskort er satt ned med inntil 47 prosent, sier Henriksen.

– Frivilligheten går foran

Også stortingspolitikeren Mari Holm Lønseth (H) er glad for at kommunaldepartementet sa ja.

– Regjeringen er opptatt av at alle skal få muligheten til å delta, uavhengig av størrelsen på lommeboka til foreldrene. Dette er et tiltak der frivilligheten går foran, for å senke terskelen for å være med på alpint. Vi er nødt til å få flere barn og unge i aktivitet. Gode nærmiljøanlegg er viktig for å få til det, mener hun.

Idrettslaget ønsker å utvikle anlegget med snøproduksjon i bakkene, lysanlegg og utbygging av bygningsmassen. I tillegg håper de å få plass en stolheis neste år.

Næringsvirksomhet

Daværende Klæbu kommune ønsket å støtte planene, og tilbød seg å garantere for lånet idrettslaget måtte ta opp for å få gjennomført utbyggingen.

Fylkesmannen i Trøndelag har vært usikker på om en slik garanti er lovlig. Årsaken er om en slik garanti kan regnes som støtte til næringsvirksomhet eller ikke. Nå har altså departementet avgjort saken, og dermed kan idrettslaget Freidig få kommunal garanti for lån på inntil 27,5 millioner kroner.

– Like viktig som at vi nå får utvikle anlegget, er det at dette setter premissene for lignende saker i hele Idretts-Norge. Og for oss gjør det også at vi nærmer oss drømmen om å få på plass en stolheis i løpet av 2021, sier Stian Henriksen.