Statlig sommel stanser skiheiser

Idrettslaget som driver Vassfjellet skisenter utenfor Trondheim fortviler over statlig byråkrati. Nå stopper utbygginga opp fordi har de venta i nesten ett år på at departementet skal bestemme seg.

Kirsti Tømmervold, ordfører i Klæbu og Stian Henriksen som er styreleder i Vassfjellet vinterpark.

Kirsti Tømmervold, ordfører i Klæbu og Stian Henriksen som er styreleder i Vassfjellet vinterpark. Begge er mektig irritert over de de mener er tregt statlig byråkrati.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

I fjor kjøpte idrettslaget Fredig Alpin Vassfjellet vinterpark utenfor Trondheim. De ble da det første idrettslaget som eier og driver et stort skianlegg i Norge.

Da alpinklubben overtok, dumpa de prisene på heiskort og gjestene strømma til.

– Vi senka prisene på sesongkort med med inntil 72 prosent. Prisene på dagskort er senka med inntil 47 prosent, sier styreleder Stian Henriksen.

Vinterparken hadde 100.000 besøkende i fjor. Dette er 30.000 flere enn året før.

Snøproduksjon i Vassfjellet.

Kuldegrader gir perfekte forhold for snølegging i Vassfjellet tidlig i november.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Vil bygge ny stolheis, men får ikke svar fra staten

Ifølge vedtektene kan det ikke tas ut overskudd fra anlegget. Idrettslaget satte seg likevel store mål. De ønsker å bygge en ny stolheis for å øke kapasiteten. Klæbu kommune ønsker å støtte og tilbyr seg å garantere for lånet.

Fylkesmannen er usikker på om en slik garanti er lovlig. For elleve måneder siden ble saken sendt til Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Der ligger den fremdeles.

Litt forenkla handler dette om at departementet må avgjøre om garantien regnes som støtte til næringsvirksomhet eller ikke.

Styrelederen er klar på at de ikke driver business. Dette handler om å få flest mulig ut på ski.

– Det har vært masse møter, det har vært purra og vi trenger en avklaring. Slik det er nå kan vi ikke legge alternative planer og vi får ikke bygd. Så vi står fast, mens Kommunaldepartementet somler, sier Henriksen.

Får ikke svar

Ordfører i Klæbu, Kirsti Tømmervold har brukt mye tid på departementet.

– Vi har ringt veldig mange ganger, vi har vært i møter, vi har skrevet brev og vi har sendt mailer, forteller ordføreren.

NRK har spurt Kommunal- og moderniseringsdepartementet hvorfor det har tatt så lang tid å behandle denne saken, når saken vil bli avgjort og hva avgjørelsen vil bli?

I en e-post svarer de:

«Saken er til behandling i departementet. Det har beklageligvis tatt lengre tid enn det burde. Vi er nå i sluttfasen, og vil fatte en beslutning så raskt det lar seg gjøre.»

Flere anlegg på vent

Ifølge styrelederen i Vassfjellet er flere idrettsanlegg på vent andre steder i landet på grunn av manglende avklaringer. I Tromsø samarbeider idrettslag og kommune med Tromsø Alpinpark.

– Vi vurderer en lignende modell, men alt står å faller på en avgjørelse i saken til Vassfjellet, sier John Håkonsen som er daglig leder i Tromsø Alpinpark.

Sist sesong ble det lagt ned over 5000 dugnadstimer i Vassfjellet, klagesaken som ligger til behandling har så langt kostet over en million kroner.

– Jeg syns det er oppsiktsvekkende at man ikke kan konkludere. Dette er viktig sak for frivilligheten og innbyggere som ønsker å benytte seg av anlegget, sier ordfører i Klæbu Kirsti Tømmervold.

Stian Henriksen, styreleder i Vassfjellet Vinterpark og Kirsti Tømmervold, Klæbu kommune.

Stian Henriksen, styreleder i Vassfjellet Vinterpark, og Kirsti Tømmervold, ordfører i Klæbu.

Foto: Jøte Toftaker / NRK