Hopp til innhold

Første norske F-35-pilot på vingene

Morten Hanche ble sent i går kveld norsk tid historisk da han som første nordmann satte seg bak spakene på det nye F-35-jagerflyet.

Morten Hanche ble første nordmann til å fly det nye kampflyet F-35.

Morten Hanche ble den første nordmannen som fikk teste det nye F-35-flyet i Arizona tirsdag. Video: Det amerikanske luftforsvaret.

Morten Hanche

Morten Hanche var svært fornøyd etter den første turen med F-35.

Foto: US Air Force

– Det er et privilegium å få være den første nordmannen som får fly maskinen. Den var overraskende kvikk, og veldig fin og myk å lande. Så jeg er både glad og lettet etter den første turen, sier Morten Hanche etter debuten med F-35.

Til Norge i 2017

Tirsdag fikk Norge overlevert de to første kampflyene (F-35) på Luke Air Force Base i Arizona. Samtidig ble pilot Morten Hanche den første nordmannen til å fly det nye kampflyet som etter hvert skal stasjoneres på Ørlandet.

Fram til 2025 skal Norge kjøpe inntil 52 kampfly av typen F-35 med våpen og utstyr for 67,9 milliarder kroner.

De første to flyene ble altså levert på tirsdag, og flyene kommer til Norge i 2017 og skal være operative to år senere.

Festdag

Martin Tesli

Oberstløytnant Martin Tesli gleder seg til å få fly de nye F35-flyene.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

– Dette var en historisk dag for oss. Ikke bare feiret Luftforsvaret sin 71-årsdag i går, men vi mottok altså de to første kampflyene og samtidig kunne den første norske piloten fly det nye F-35, sier oberstløytnant Martin Tesli til NRK.

– Det var utrolig stort å oppleve på nært hold at flyene landet på sin nye hjemmebase. Dette er resultatet av årevis med arbeid fra dyktige medarbeidere i Kampflyprogrammet og Forsvaret for øvrig, sier generalmajor Morten Klever som leder den norske anskaffelsen av F-35.

Bare Australia har tidligere mottatt den nye flytypen av amerikanerne, og nå venter to års trening og opplæring av norske mannskaper på flybasen i Arizona.

– Det var den reneste feststemningen har på basen i går. Ungene hadde fått fri fra skolen og folk stilte i bunader da flyene landet. En riktig så fin norsk festdag. Men nå venter noen år med hardtrening før vi skal ta flyene hjem til Norge, sier Martin Tesli.

Erstatter F16

Kampflyene skal etter hvert stasjoneres på den nye basen på Ørlandet, og erstatter de gamle F-16-flyene.

– Morten Hanche smilte bredt etter den aller første turen med det nye flyet. Han var overrasket over kraften i flyet, og ikke minst hvor stabilt det var da det landet i sidevind. F-16-flyene har en tendens til å hoppe litt når de lander i sterk vind på Ørlandet, sier Morten Tesli.

Morten Hanche vil være ferdig med utdanningen senere i vinter. Han vil da fungere som instruktør for F-35-flygere fra både Norge og de andre partnerlandene frem til han i 2017 kommer hjem til Ørland sammen med de første flyene for å lede den operative testingen av F-35 i Norge.

– Litt misunnelig

Martin Tesli er selv en erfaren F-16-pilot og skal sammen med flere trenes opp til å fly F-35.

– Jeg var nok litt misunnelig på Morten Hanche da han fikk være den første nordmannen til å få fly F35, men nå skal vi andre også læres opp. Jeg gleder meg veldig til det, sier Tesli.

Morten Hanche fløy kampflyet F-35 for første gang.