Fare for isras i Namsos – seks personer evakuert

– Flere tonn med is henger utover berghammeren. Hvis denne isen ramler ned, kan det føre til alvorlige skader, sier politiet.

Fare for isras i Namsos

Isklumper falt lørdag kveld ned og traff et hus i Vika i Namsos. Situasjonen ble vurdert som så farlig at tre hus ble evakuert.

Foto: Tipser

Det var lørdag kveld ei kvinne varslet politiet at isklumper hadde rast ned fra Bjørumsklumpen i Namsos og truffet huset hennes i Vika.

To evakuerte hus grunnet fare for isras i Namsos

Tre hus med i alt seks personer er evakuert.

Foto: Tipser

Isras truer hus i Namsos

Det henger is ned fra Bjørumsklumpen, ikke langt fra husene.

Foto: Tipser

Fare for isras i Namsos
Foto: Tipser

Selv om det ikke ble noen skade, vurderes situasjonen som farlig.

– Da politiet kom til stedet så de at det henger flere tonn med is utover berghammeren. Hvis denne isen ramler ned, kan det føre til alvorlige skader, sier operasjonsleder Ebbe Kimo i Trøndelag politidistrikt til NRK.

Seks evakuert

Lørdag kveld ble derfor tre hus, med totalt seks personer, evakuert. I to av husene var det folk hjemme, men ikke i det tredje.

– Dramatikken ligger i at det kan komme mer is enn de klumpene som har ramlet ned hittil, forteller Kimo.

Ingen flere hus er truet.

Ny vurdering i dag

– Vurderingen er at det ikke er behov for en ytterligere evakuering nå, ifølge Kimo.

Det blir en ny vurdering av situasjonen, og behovet for fortsatt evakuering, i dag.

– Nødetatene og kommunen skal vurdere situasjonen i dagslys i dag, sier operatør Morten Brøndbø på 110-sentralen i Namsos til NRK.

Ved 16-tida opplyser oppdragsleder ved Trøndelag politidistrikt, Hans Christian Jannisson at evakueringen opprettholdes til i morgen.

Tine- og fryseutfordringer

Det har vært flere spesielle episoder med is i landet i vårmåneden april.

På fylkesveg 53 mot Årdal i Sogn og Fjordane ble en bilist møtt av et svært spesielt syn for ti dager siden: Tunnelåpningen på vei ned mot Heirsnosi hadde blitt til ei «isgrotte».

Isdekt tunnel mellom Tyin og Årdal

På fylkesveg 53 mot Årdal i Sogn og Fjordane ble en bilist møtt av et svært spesielt syn for ti dager siden: Tunnelåpningen på vei ned mot Heirsnosi var blitt til ei «isgrotte».

Foto: PRIVAT

Halve veibanen på utsiden av tunnelen var sperret av med skilt, mens ei gravemaskin og en hjullaster inne i tunnelen arbeidet med å få vekk vann fra tunnelen.

– Det som er spesielt med tida vi går inn i nå, er tine-fryse-utfordringer, i form av at vann drypper ned på veibanen eller renner inn i veien. Så fryser det til akkurat i tunnelmunningene, og kan komme overraskende på bilistene, sa Eivind Yttri i Statens vegvesen i Sogn og Fjordane til NRK for ti dager siden.

Fredag ble Ørnfjordtunnelen på Senja stengt, etter at is ramlet ned fra taket og rett ned på kjørebanen.

Isblokkene hadde vokst seg så store at de hadde ødelagt mattene i taket, som skal holde is og vann unna veibanen. Lill-Grethe Rasmussen kom kjørende inn i tunnelen, men mener hun hadde englevakt.

– Vi kjører jo med livet som innsats hver gang vi kjører gjennom tunnelen, sa Rasmussen til NRK.

Isblokker

BLOKKERT: Store isblokker blokkerte veibanen inne i Ørnfjordtunnelen i Troms tidligere denne uka. Isblokkene hadde vokst seg så store at de hadde ødelagt mattene i taket som skal holde is og vann unna veibanen.

Foto: Lill-Grethe Rasmussen
Laster kart, vennligst vent...