Eirik er stjerne i skifilm: – Jeg er alltid redd

Eirik Finseth fra Oppdal er en av stjernene i den nye store helaftens norske skifilmen «Supervention 2». Småbarnsfaren innrømmer han er redd før han kaster seg utfor de verste fjellsidene.

Eirik Finseth i Alaska

Eirik Finset er klar for en ny fjellside i Alaska.

Foto: Supervention 2

Onsdag er det førpremiere på filmen i Trondheim og forestillingen er utsolgt. Finseth selv har ikke sett hele filmen:

– Jeg har kun sett råklippen av den delen jeg er med i og nå er jeg spent. Jeg gleder meg til å se det jeg har holdt på med i to år.

Er alltid redd

Siden den første «Supervention»-filmen i 2013 har Finseth gifta seg og fått to barn. Han innrømmer at det å kaste seg utfor de stupbratte fjellsidene har forandra seg etter at han ble pappa:

Eirik Finseth

Frikjører Eirik Finseth fra Oppdal er sentral i 'Supervention'-filmene.

Foto: Sverre Hjornevik

– Det betyr alt egentlig. Man skifter fokus fra å kun være sjølsentrert og det mange vil kalle en egoist.

Han forteller at risikovurderinga alltid har vært der, men at han nå tenker seg om både to, tre, fire ganger før han setter utenfor de råeste fjellsidene.

– Hender det du er redd?

– Jeg er bestandig redd, ellers kan man ikke holde på med dette her. Hvis man ikke har respekt for det man gjør og har et ganske høyt spenningsnivå så går det ikke. Jeg blir tørr i munnen og det er godt å få ut «nerveskvetten» først. Hvis man ikke er redd, er man cocky, og da er det bare å holde seg hjemme.

Han kaster seg utfor stupbratte fjellsider. Småbarnsfar fra Oppdal er stjerne i ny spektakulær skifilm.

Se reportasjen med den råe skikjøringa i Alaska her.

280 dager med opptak

"Supervention" 2 er en ski/snowboard-dokumentar, som også er noe så sjeldent som en helaftens norsk film som distribueres til kinoer over hele landet.

Fotograf Even Sigstad forteller at bak 1 time og 50 minutt på kino ligger det 280 opptaksdager, fordelt på to vintre. Opptakene er gjort i Japan, Alaska og forskjellige deler av verden, men også hjemme i Oppdal og i kystperlen Glomfjord på Helgelandskysten.

På tur med Svindal

Filmens største stjerne er utvilsomt toppalpinisten Aksel Lund Svindal. Han og Finseth er gamle kjente fra tida de gikk på skigymnas sammen i Oppdal.

I Lyngsalpene

Aksel Lund Svindal og Eirik Finseth under filminnspilling til skifilmen «'Supervention'» i Lyngsalpene.

Foto: Field Productions

– Personlig syns jeg det er artig å være på ski med Aksel fordi han er en flink frikjører. For filmen er det klart han er den største stjerna, og det er ikke så rart siden han har VM og OL-gull. At han vil være med å vise fram frikjøring er et kjempepluss for hele gjengen og vi får gjort ting vi kanskje ikke ellers hadde fått gjort.