Hopp til innhold

FIS fristet Norge med milliard­sum – skistyret sa likevel nei

Tirsdag bestemte styret i Norges Skiforbund at de likevel ikke vil arrangere FIS-lekene i 2028. Nå vurderer også den andre kandidaten å trekke seg.

Nei til FIS-games

FIS-leker? Norge trekker seg fra å søke om FIS-lekene. Nå kan hele prestisjeprosjektet rakne.

Foto: NTB

– Vi jobber nå iherdig med å gjennomgå alle detaljer og risiko rundt prosjektet, sa generalsekretær i Norges Skiforbund, Arne Baumann, til NRK før dagens styremøte.

Og nettopp risiko er et vesentlig poeng. Skal Norges Skiforbund arrangere noe som ingen vet nøyaktig hva er uten å ha fått noen økonomiske garantier? Oppsiden er enorm, men det samme er nedsiden.

Tirsdag tok skistyret avgjørelsen: De sa nei til FIS-lekene i 2028.

Milliardsum i potten

Da Johan Eliasch ble valgt som president i FIS i 2021, var det blant annet med et ønske om å arrangere FIS-lekene.

Disse lekene skal arrangeres hvert fjerde år, de årene det hverken er OL eller VM på ski. 2024 er et slikt år. Men denne sesongen kom for tidlig til å få gjennomført planene. Nå sikter han seg isteden inn på 2028.

Planene er store. Da FIS søkte etter mulige arrangører i mai 2023, skrev de at dette var «en mulighet til å skape historie».

FIS-president Johan Eliasch

FIS-PRESIDENT: Johan Eliasch ble valgt i 2021 og FIS-lekene har vært ett av to store prestisjeprosjekter for presidenten.

Foto: DENIS BALIBOUSE

– I 16 dager vil utøverne våre være i idrettsverdenens søkelys. Jeg kan ikke tenke meg noen bedre mulighet til å promotere ski og snowboard og gå foran på inkludering, og fremme et inspirerende budskap om den positive effekten sporten vår kan ha, var ordene FIS-presidenten brukte da det ble klart at Lillehammer og Engadin-regionen i Sveits var de to kandidatene.

NRK, i samarbeid med SVT og YLE, får opplyst at FIS anslår at rundt 70–90 millioner euro ligger i potten til de som velger å arrangere lekene, altså rundt en milliard kroner med dagens kurs.

I denne summen inngår TV-rettigheter, sponsorinntekter og tilskudd fra FIS. Men hverken TV-rettigheter, samarbeidsavtaler eller noe annet er signert. I 2021 var de totale TV-inntektene til FIS, for samtlige av VM-ene som ble arrangert, på 64,2 millioner. Nå anslår FIS altså en markant økning for et mesterskap som ingen, selv ikke Norges Skiforbund, vet sikkert hva er eller hvordan man skal skaffe penger til.

For å understreke det: TV- og samarbeidsavtaler til FIS-lekene er ikke solgt enda. Etter det NRK, SVT og YLE erfarer har ikke FIS gitt noen garantier på pengesummen til de aktuelle arrangørene.

Arne Baumann

GENERALSEKRETÆR: Arne Baumann la frem planene og risikoen med FIS-lekene for skistyret tirsdag.

Foto: NTB

Vil prioritere VM i alpint i 2029

Spørsmålene har vært mange hos Norges Skiforbund. Hva får de for å arrangere? Hvilke øvelser skal inkluderes? Og hva skjer med alle andre arrangementer som Norge vanligvis arrangerer mot slutten av vinteren?

NRK vet at Skiforbundet i lang tid har jobbet med å få svar på disse spørsmålene. De har hverken fått økonomiske garantier eller et godt nok innblikk i risikoen med å påta seg et slikt arrangement. Derfor sa styret tirsdag nei. Begrunnelsen er at det er «nødvendig med flere avklaringer».

– Ikke minst når det gjelder økonomisk risiko, vi vet for lite om det. Det er et arrangement med mange gode muligheter. Vi er positive til FIS-lekene, men det er nødvendig å bruke mer tid på noen viktige avklaringer, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug til NRK.

Tove Moe Dyrhaug

NEI: Tove Moe Dyrhaug og resten av det norske skistyret sa tirsdag nei til å arrangere FIS-lekene på norsk jord. Her fra Holmenkollen tidligere i mars.

Foto: NTB

Med i vurderingen var også at Norge søker alpint-VM i Narvik i 2029, men altså først og fremst det økonomiske.

– Dere sier jo potensielt nei til 90 millioner euro?

– Jeg har ikke tallene her akkurat nå. Men en del av avklaringene er at vi har for lite beslutningsgrunnlag. Det er jo nytt, så man skal jo jobbe med prosjektet sammen. Men vi må vite mer før vi kan gå videre og vi skal følge utviklingen fremover. Det er et omfattende arrangement med mange spennende muligheter, sier skipresidenten.

Også Sveits vurderer å trekke seg

NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt, mener Norge gjør rett i å velge det trygge i denne saken.

FIS-lekene kunne vært løsningen på alle økonomiske utfordringer Skiforbundet har, men her fremstår de aller fleste former for kryptovaluta og pyramidespill som tryggere investeringer, sier Saltvedt.

jps

SPORTSKOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Det er noe totalt uforløst over hele det ambisiøse FIS-leker-konseptet. Dette virker mest av alt som skisportens Nations League – en konkurranse skapt ikke ut fra behov fra utøvere eller publikum, men kun ut fra det internasjonale forbundets ønske om å tjene enda flere penger på TV-avtaler, legger Saltvedt til.

Foreløpig er det kun Norge og Sveits som har vært offentlig kjente kandidater til tidenes første FIS-leker. De to nasjonene er begge en del av en allianse som er i konflikt med FIS og var også til stede på et krisemøte i slutten av februar.

Sveits bekrefter at de fortsatt er i samtaler med FIS om å arrangere lekene. Den endelige søknadsfristen er i slutten av mars i år.

Det er mange spørsmål som fortsatt er ubesvart. Vi må få mer informasjon før vi bestemmer om vi går videre. Det handler ikke bare om inntektene fra markedsrettigheter, selv om det er et viktig spørsmål. Vi gjør analysene nå. Men vi har fortsatt ikke et tydelig bilde fordi det er noe informasjon som ikke er tilgjengelig. Vi håper vi kan ta en avgjørelse de kommende dagene, sier Diego Züger, kommersiell sjef i det sveitsiske Skiforbundet.

Siste nytt

  • Dramatisk kollaps: – Det så veldig skummelt ut

    Ayal Dagnachew fra Etiopia løp inn til andreplass og ny personlig rekord på 5000 meter under Diamond League-stevnet i Shanghai lørdag.

    Et svært sterkt løp av 22-åringen, men etter målgang oppsto det dramatikk.

    Dagnachew gikk i bakken og ble liggende på dekket på friidrettsdekket i den kinesiske storbyen.

    – Hun virker å ha svimt av. Gidey og de andre forsøkte å hjelpe, og det tok lang tid før det medisinske personellet kom. Vi får håpe det går bra, forteller kommentator Jann Post om kollapsen.

    – Det så veldig skummelt og dramatisk ut, supplerte medkommentator Christina Vukicevic Demidov.

    Det er ikke kjent hva som forårsaket kollapsen, men etiopieren skal være på bedringens vei.

    Følg Diamond League-stevnet på NRK 1.

    k8Vns6iHsRk
    Foto: AFP
  • Norsk VM-bronse i curling

    Curlingekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten slo Sveits 6-5 i en spennende bronsekamp i VM blandet lag i Östersund.

    Dermed ble det igjen medaljejubel for paret som fra før har tatt sølv og bronse i både VM og OL.

    Skaslien og Nedregotten løftet seg etter fredagens semifinaletap mot Estland og vant den tette kampen mot sveitserne.

    Den norske duoen avgjorde mye da de tok tre poeng i femte omgang og dermed tok ledelsen 5-3. Sveitserne tok ett poeng i hver av de to neste omgangene, og dermed kunne Skaslien og Nedregotten kontrollere inn seieren med sistestein i den avgjørende omgangen.

    (©NTB)

    597pS7pqseA
    Foto: AP
  • Roing: Juel og Solbakken til A-finale i EM

    Jonas Juel og Erik Solbakken skal kjempe om EM-medaljer i dobbeltsculler i ro-EM i Ungarn.

    De to nordmennene er klare for A-finale i sin klasse etter å ha blitt nummer tre i semifinalen lørdag. 3.-plassen holdt akkurat til å gå videre til A-finalen, men til gjengjeld var avstanden ned til 4.-plasserte Frankrike nesten tre sekunder.

    Tysklands Jonas Gelsen og Marc Weber vant semifinalen foran en italiensk båt. Juel og Solbakken ble slått med snaut ni sekunder av vinnerbåten.

    Juel og Solbakken er tatt ut til EM på bekostning av Oscar Helvig og Kristoffer Brun. De to sistnevnte har sørget for at én norsk dobbeltsculler er kvalifisert for OL i Paris, og det er ennå ikke avklart hvilken duo som får konkurrere der.

    I verdenscupregattaen i italienske Varese nylig var Juel/Solbakken sju tidels sekund raskere enn Helvig/Brun da de norske båtene var i samme oppsamlingsheat.

    Ro-EM kan du se på NRK.

    (©NTB)

    OhNKv4qQYNk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal