Hopp til innhold

Bendtner dropper anken – må sone voldsdom

Nicklas Bendtner har droppet anken av voldsdommen. Dermed må han sone for voldsepisoden i København.

nicklas bendtner på vei inn i retten

MÅ SONE: Onsdag ettermiddag ble det klart at Nicklas Bendtnerts voldsdom er rettskraftig. Både Rosenborg-spilleren og påtalemyndigheten har droppet anke.

Foto: Ali Iqbal Tahir / NRK

Nicklas Bendtner ble tidligere i november dømt til 50 dagers fengsel for vold mot en taxisjåfør. Mannen fikk kjevebrudd og har vært sykemeldt siden voldsepisoden.

Bendtner anket dommen på stedet, men onsdag ble det kjent at han har ombestemt seg, skriver NTB.

Også påtalemyndigheten anket dommen. De ønsket strengere straff. Også de har bestemt seg for å frafalle anken. Dermed er dommen rettskraftig.

Onsdag kveld sier daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug, at dommen ikke får konsekvenser for Bendtners arbeidsforhold.

Ikke grunnlag for samfunnsstraff

NRK har fått tilsendt dommen fra Københavns Byret. Der kommer det frem at dommerne ikke har funnet grunnlag for å gi fotballspilleren betinget fengsel eller samfunnsstraff.

«Retten har ved straffutmåling lagt vekt på at tiltalte er kjent skyldig i vold med en relativt alvorlig skade til følge».

Nicklas Bendtner forklarte i Københavns Byret at han utøvet vold for å beskytte seg selv og kjæresten Philine Roepstorff. Denne forklaringen har dommerne sett bort fra.

«Retten finner ikke grunnlag for å anta at volden var nødvendig for å motstå eller avverge et påbegynt angrep. Retten finner heller ikke grunnlag for å anta at tiltalte Nicklas Bendtners voldsutøvelse var rimelig begrunnet i en skrekk eller opphisselse», heter det i dommen.

Bendtner må også betale rundt 11.000 kroner i erstatning til taxisjåføren.

Må sone i Danmark

Det er klart at Nicklas Bendtner må sone dommen i Danmark.

I Danmark er det mulig å søke om fotlenkesoning dersom dommen er på under seks måneder. Hvorvidt han vil søke om dette, er ikke kjent.

Det er imidlertid en rekke vilkår som må innfris for at søknaden skal godkjennes. NRK har snakket med dansk kriminalomsorg, som sier det slett ikke er alle søknader som innfris.

De opplyser at personen som soner med fotlenke blant annet må ha bopel i Danmark. Dette fordi kriminalomsorgen skal ha tilsyn. Arbeidssted i Danmark er nok et vilkår.

RBK: – Vi er støttende

I en pressemelding sier daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug, at klubben støtter den voldsdømte Bendtner.

Tove Moe Dyrhaug forklarer at saken med Bendnter i København er uheldig for klubben

STØTTE: Tove Moe Dyrhaug har tidligere uttalt at Rosenborg støtter Nicklas Bendtner etter voldsdommen.

Foto: Kristin Grønning / NRK

– Nicklas har beklaget hendelsen, og han tar sin straff. Dersom vi trår feil, er det viktig at vi tar ansvar for våre handlinger. Nicklas Bendtner har arbeidsforholdet sitt hos oss i Rosenborg Ballklub. Den rettskraftige dommen fra Danmark rokker ikke ved dette. Vi er støttende og tar vare på vår ansatt.

Videobevis felte Bendtner i retten

2. november tok en dresskledd Nicklas Bendtner plass i rettssal 60 i Københavns Byret, tiltalt for vold mot taxisjåføren.

Rettssaken ble innledet med visning av tre videoer: En video fra inne i taxien, en fra et kamera plassert i taxiens frontrute og en fra et kamera på veggen til en bygning.

Etter å ha sett videoene hersket det ingen tvil blant dommerne og de oppmøtte: Nicklas Bendtner slo knyttneven i ansiktet på taxisjåføren, slik at mannen falt på bakken.

Bendtner er dømt både for knyttneveslag i ansiktet og for sparket, men det er ikke bevist hvor han traff taxisjåføren med foten.

Like før knyttneveslaget, kastet taxisjåføren en brusboks etter Bendtner og Roepstorff. Han traff ikke. Retten mener taxisjåføren ikke hadde forsett til vold da han kastet brusboksen. Han er frifunnet.

En ubetalt taxiregning på 52 kroner var det som utløste voldsepisoden. Bendtner er dømt også for å stikke fra regningen.