Kristian Michelsen (34) dømt til fengsel i sju og et halvt år for IS-deltagelse

Kristian Michelsen fra Verdal anker dommen på fengsel i sju og et halvt år for å ha inngått terrorforbund med Den islamske staten i Syria. Påtalemyndigheten mener straffen burde vært strengere, og vuderer også å anke.

Kristian Michelsen dømt for IS-deltagelse

NEKTER: Kristian Michelsen fra Verdal hevder han aldri har deltatt i kamphandlinger for IS, men er likevel dømt til sju og et halvt års fengsel.

Foto: Privat / NRK

Det var TV 2 som først omtalte dommen som ble avsagt i Oslo tingrett mandag. Michelsen reiste til Syria i 2014 for å kjempe for IS, før han ble arrestert i 2016.

Kim Sundet i terrorrettssak

Statsadvokat Kim Sundet mener dommen er grundig og god, men varsler en anke over straffutmålingen.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Ifølge dommen, som NRK har tilgang til, hadde 34-åringen til hensikt å skape alvorlig frykt i den syriske befolkning, ved å reise inn i landet og ta del i IS’ treningsprogram og våpentrening.

«Kommunikasjonen etterlater heller ingen tvil om at tiltalte hadde reist for å slutte seg til ISIL for å gjøre jihad i betydningen kjempe, jamfør formuleringen om at han var der han ville være, og at han faktisk hadde sluttet seg til ISIL», står det i dommen.

Varsler anke

Advokat Siri Langseth

Forsvarer Siri Langseth sier 34-åringen kommer til å anke dommen.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Aktor ba i sin avsluttende prosedyre om at Michelsen skulle dømmes til ni år i fengsel. Statsadvokat Sundet mener tingretten har lagt seg på et for lavt straffenivå i forhold til gjeldende rettspraksis, og sier dommen trolig vil bli anket.

– Med tanke på at vi har fått medhold i alle våre argumenter når det gjelder skyldspørsmålet, retten har kommet til at tiltalte var medlem av IS og inngikk terrorforbund med IS i et år, så mener vi det er for lavt. sier statsadvokat Kim Sundet til NRK.

– Vår påstand var på ni års fengsel, og vi må finlese dommen og vurdere om vi skal anke den på punktet om straffutmåling.

Prøvde å rømme

Sendte bilde av våpen

Michelsen sendte et bilde av våpenet sitt til en kamerat i Norge.

Michelsens forsvarer Siri Langseth sier hun ikke har noe kommentar til dommen på det nåværende tidspunkt, ut over at dommen vil bli anket. 34-åringen har hele veien nektet straffskyld.

34-åringen erkjenner at han ble tatt imot av medlemmer av IS da han ankom Syria, men forklarte i Oslo tingrett at han raskt kom på andre tanker og ville forlate gruppa.

I rettssaken ble det imidlertid lagt frem dokumentasjon på at Michelsen hadde skrevet meldinger til søsteren sin om at han var medlem av IS, og at han var stolt av det.

– Flyktet fra IS

Michelsen ble arrestert 30. april 2016 på den tyrkiske grensen til Syria, etter at han ifølge sin egen forklaring hadde rømt fra terrororganisasjonen. 34-åringen fortalte i retten at han ble beskutt da han prøvde å krysse grensa fra Syria til Tyrkia.

– Kulene begynte å suse rundt hodet på oss. Om det var IS (som skjøt), eller om det var tyrkere, det vet jeg ikke, fortalte mannen i retten.

Senere ble han deportert fra Tyrkia, og pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste.

Kim Andre Ryding, etterlyst i Syria

Den terrortiltalte trønderen forteller at han traff konvertitten Kim André Ryding under sitt opphold i Syria. Ryding er internasjonalt etterlyst.

Foto: Privat / NRK

Under rettssaken nektet Michelsen straffskyld, og hevdet han kun drev med nødhjelp i det borgerkrigsherjede landet. Han fortalte også om en vanskelig oppvekst preget av mobbing, familieproblemer og rusbruk.

34-åringen forklarte også at han i tiden før avreise hadde kontakt med et vennepar fra Trøndelag, som reiste til Syria i 2014. Kameraten fra Trøndelag ble senere drept i Syria.

Verdalingen forklarte i retten at han også møtte flere andre norske Syria-farere, blant dem konvertitten Kim André Ryding fra Moss i Østfold. Ryding er nå etterlyst internasjonalt.