NRK Meny
Normal

Kristian Michelsen (34) dømt til fengsel i sju og et halvt år for IS-deltagelse

Kristian Michelsen fra Verdal anker dommen på fengsel i sju og et halvt år for å ha inngått terrorforbund med Den islamske staten i Syria. Påtalemyndigheten mener straffen burde vært strengere, og vuderer også å anke.

Kristian Michelsen dømt for IS-deltagelse

NEKTER: Kristian Michelsen fra Verdal hevder han aldri har deltatt i kamphandlinger for IS, men er likevel dømt til sju og et halvt års fengsel.

Foto: Privat / NRK

Det var TV 2 som først omtalte dommen som ble avsagt i Oslo tingrett mandag. Michelsen reiste til Syria i 2014 for å kjempe for IS, før han ble arrestert i 2016.

Kim Sundet i terrorrettssak

Statsadvokat Kim Sundet mener dommen er grundig og god, men varsler en anke over straffutmålingen.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Ifølge dommen, som NRK har tilgang til, hadde 34-åringen til hensikt å skape alvorlig frykt i den syriske befolkning, ved å reise inn i landet og ta del i IS’ treningsprogram og våpentrening.

«Kommunikasjonen etterlater heller ingen tvil om at tiltalte hadde reist for å slutte seg til ISIL for å gjøre jihad i betydningen kjempe, jamfør formuleringen om at han var der han ville være, og at han faktisk hadde sluttet seg til ISIL», står det i dommen.

Varsler anke

Advokat Siri Langseth

Forsvarer Siri Langseth sier 34-åringen kommer til å anke dommen.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Aktor ba i sin avsluttende prosedyre om at Michelsen skulle dømmes til ni år i fengsel. Statsadvokat Sundet mener tingretten har lagt seg på et for lavt straffenivå i forhold til gjeldende rettspraksis, og sier dommen trolig vil bli anket.

– Med tanke på at vi har fått medhold i alle våre argumenter når det gjelder skyldspørsmålet, retten har kommet til at tiltalte var medlem av IS og inngikk terrorforbund med IS i et år, så mener vi det er for lavt. sier statsadvokat Kim Sundet til NRK.

– Vår påstand var på ni års fengsel, og vi må finlese dommen og vurdere om vi skal anke den på punktet om straffutmåling.

Prøvde å rømme

Sendte bilde av våpen

Michelsen sendte et bilde av våpenet sitt til en kamerat i Norge.

Michelsens forsvarer Siri Langseth sier hun ikke har noe kommentar til dommen på det nåværende tidspunkt, ut over at dommen vil bli anket. 34-åringen har hele veien nektet straffskyld.

34-åringen erkjenner at han ble tatt imot av medlemmer av IS da han ankom Syria, men forklarte i Oslo tingrett at han raskt kom på andre tanker og ville forlate gruppa.

I rettssaken ble det imidlertid lagt frem dokumentasjon på at Michelsen hadde skrevet meldinger til søsteren sin om at han var medlem av IS, og at han var stolt av det.

– Flyktet fra IS

Michelsen ble arrestert 30. april 2016 på den tyrkiske grensen til Syria, etter at han ifølge sin egen forklaring hadde rømt fra terrororganisasjonen. 34-åringen fortalte i retten at han ble beskutt da han prøvde å krysse grensa fra Syria til Tyrkia.

– Kulene begynte å suse rundt hodet på oss. Om det var IS (som skjøt), eller om det var tyrkere, det vet jeg ikke, fortalte mannen i retten.

Senere ble han deportert fra Tyrkia, og pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste.

Kim Andre Ryding, etterlyst i Syria

Den terrortiltalte trønderen forteller at han traff konvertitten Kim André Ryding under sitt opphold i Syria. Ryding er internasjonalt etterlyst.

Foto: Privat / NRK

Under rettssaken nektet Michelsen straffskyld, og hevdet han kun drev med nødhjelp i det borgerkrigsherjede landet. Han fortalte også om en vanskelig oppvekst preget av mobbing, familieproblemer og rusbruk.

34-åringen forklarte også at han i tiden før avreise hadde kontakt med et vennepar fra Trøndelag, som reiste til Syria i 2014. Kameraten fra Trøndelag ble senere drept i Syria.

Verdalingen forklarte i retten at han også møtte flere andre norske Syria-farere, blant dem konvertitten Kim André Ryding fra Moss i Østfold. Ryding er nå etterlyst internasjonalt.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
det er julebordtid, og av alle ting du må passe på er tennene. Ikke bare med tanker på sukker og syre og sånn, men det kan skje uhell skal vi tro tannlegene!
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.