NRK Meny
Normal

Forsvarer: – Aktoratet spekulerer i bevisføringen

– Aktoratet vil så gjerne knytte min klient til kamphandlinger i Syria og deltakelse i IS, men jeg mener dette langfra er bevist.

Advokat Siri Langseth

Advokat Siri Langseth la ned påstand om frifinnelse av sin klient. Dommen forkynnes om en måneds tid.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Det sier advokat Siri Langseth som forsvarer en 34-åring fra Verdal som er tiltalt for terrorforbund og for deltakelse i terrororganisasjonen IS fra november 2014 til april 2016.

Han innrømmer at han kom til terroristgruppa Den islamske staten og ble mottatt av medlemmer da han ankom Syria fra Tyrkia, men han hevder han raskt angret seg da han skjønte hva som foregikk i Syria. Han erkjenner å ha vært i Syria, men nekter straffskyld.

Ber om ni år

Politiadvokat Thomas Blom la i retten fram påstand om at den 34 år gamle trønderen må straffes med ni års fengsel i dag i Oslo tingrett.

Blom måtte overta for statsadvokat Kim Sundet ved lunsjtider fordi statsadvokaten mistet stemmen i rettssalen.

Terrortiltalt trønder

Påtalemyndigheten mener trønderen deltok i militære operasjoner for Den islamske staten.

Aktoratet la vekt på omfattende elektronisk kommunikasjon, trønderens endrede forklaringer og bilder fra Syria da de la ned påstanden.

Spesiell sak

Dette er ikke den første saken som prøves i retten etter at femmedkrigere har kommet hjem til Norge. Men den er ganske spesiell fordi 34-åringen er den av nordmennene som hittil har vært lengst i Syria av de som har kommet tilbake. Han har bak seg et opphold på rundt et og et halvt år.

Hans forsvarer påberoper seg også at klienten var psykisk syk da han forberedte seg til reisen.

– Hodet hans var ganske kjørt i forkant, sier advokaten til NRK. Jeg mener derfor at han ikke må straffes fordi han tok avstand fra gruppa og dens handlinger allerede under sitt opphold i Syria.

Konvertitt

Mannen er konvertitt og reiste fra Norge til Syria i 2014 etter å ha forsvunnet fra psykiatrisk behandling. Han ga senere livstegn fra seg fra IS-hovedstaden Raqqa i Syria. I juni i fjor krysset han grensen til Tyrkia og ble pågrepet av tyrkiske myndigheter.

ISIL-medlemer i Tel Aybad i Syria.

IS-medlemmer i Tel Aybad i Syria i 2014. Trønderen hevder han ikke var kjent med hva IS stod for da han dro til Syria.

Foto: STRINGER / Reuters

Han satt fengslet i byen Gaziantep fram til han ble utlevert til Norge.

Ville kjempe mot Assad

For 34-åringen var det Bashar al-Assad, den syriske diktatoren, som var den store fienden, ikke Den islamske staten.

– Tanken med å reise til Syria var at jeg ville hjelpe befolkningen med undertrykkelsen fra diktatoren. Jeg visste ikke at det var mange forskjellige fraksjoner, sier trønderen i retten.

– Underveis angret han seg og ville reise hjem igjen etter kort tid i Syria, men det var på det tidspunktet IS strammet grepet og ikke gjorde det lett for utlendinger å returnere til hjemlandene sine. Det ble en lang reise og mange fengselsopphol i Syria. Slik beskrev hans forsvarer Siri Langseth tiltaltes opphold i Syria for retten i dag.

Etter femten dager i tingretten må nå 34-åringen vente i rundt en måned før dommen blir forkynt for ham.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger