Så mye kostet Northugs fyllekjøring

Kjøreturen i alkoholpåvirket tilstand på Byåsen 4. mai kan koste skistjernen dyrt.

Northug skadested

Dette vil koste Petter Northug dyrt. Skistjernen må ut med flere hundre tusen etter fyllekjøringen.

Foto: Henrik Sundgård

I dag kom dommen etter fyllekjøringen natt til 4. mai. I tillegg til fengsel i 50 dager, får Petter Northug en bot på 185.000.

Men fylleturen vil koste langrennsløperen langt mer enn boten fra retten.

Northug har trolig betalt rundt 500 000 kroner i erstatning for ulykkesbilen, og i tillegg må han belage seg på å betale rundt 80 000 for skader på kommunal eiendom.

Til sammen kan skistjernen risikere å måtte betale 765 000 kroner.

500 000 for ulykkesbilen

Pressekonferanse Petter Northug

Northug godtok dommen han fikk tildelt i Sør-Trøndelag tingrett i dag. Etter rettsmøtet holdt skistjernen en kort pressekonferanse.

Foto: Morten Andersen / NRK

I juni ble det kjent at Northug selv måtte punge ut for ulykkesbilen. Hverken forsikringsselskapet eller Audi ville ta regningen.

– Forsikringsselskapet vil ikke dekke en skade når den har skjedd med kjøring i påvirket tilstand. Da er det forsikringstaker, som er Petter Northug, som må dekke verdien, sa Marius Tegneby, kommunikasjonssjef i Audi, til NRK 10. juni.

I september kom beskjeden om at Northug hadde erstattet millionbilen.

Bilen var leaset, men var ikke dekket av forsikringen. Northug har innfridd med egne midler. Jeg vil ikke kommentere summen, men det dreide seg om resterende leasingperiode og restverdien på bilen, sa Tegneby til VG.

Avisen mener at en tilsvarende type bil, en Audi A7 fra 2012, koster fra 540.000 til litt i overkant av 600.000 kroner på nettet, og VG mener at Northug har måttet ut med omtrent en halv million kroner ut fra disse opplysningene.

80 000 for reparasjonene

Skistjernen må regne med å betale mer enn for bare ulykkesbilen. Han må belage seg på å betale rundt 80 000 kroner for skadene han påførte skilt, autovern og lysarmatur.

Pressekonferanse Petter Northug

– Jeg vil skamme meg resten av livet, sa Northug etter at han hadde fått dommen. I tillegg må han ut med store erstatningssummer.

Foto: Morten Andersen / NRK

Å reparere lysarmaturen på Byåsen har kostet kommunen 40 000 kroner. Planlegger i Trondheim kommune, Imre Aleksandersen, anslår at regningen ender på rundt 70 000 til 80 000 når kostnadene for reparasjon av rekkverk og skilt summeres med.

– Vi forholder oss til Petter Northugs forsikringsselskap, som vil motta et krav fra oss så snart alle fakturaene for reparasjonene er klare, sier Aleksandersen til NRK.

Informasjonsdirektør i IF Forsikring, Jon Berge, sa til NRK i går at Northug neppe får økonomisk hjelp til å dekke skadekostnadene av forsikringsselskapet sitt.

– Vi avslår forsikring når det er snakk om promillekjøring, det er generell standard, sier Berge.

Mistet samarbeidet med Audi

I tillegg til disse kostnadene, har også skistjernen mistet sponsoravtalen med Audi Norge.

Da dette ble kjent 13. august, opplyste Audi Norge i en pressemelding at selskapet endrer sponsorstrategi og derfor ikke forlenger med Northug.

– Etter hendelsen natt til den 4. mai har vi hatt gode samtaler med Petter Northug jr. og teamet rundt ham. Det har vært nødvendig å bruke god tid på å sette oss grundig inn i saken. Vi har også vært tydelige på at vi anser denne saken som et alvorlig lov- og tillitsbrudd. Det har Petter Northug klart erkjent, sier direktør Vidar Eriksen i Audi Norge.