NRK Meny
Normal

Dalai Lama kommer til Trondheim

Tibets åndelige leder og tidligere fredsprisvinner Dalai Lama skal besøke verdens største internasjonale studentfestival i Trondheim i februar.

Dalai Lama

Dalai Lama kommer til verdens største internasjonale studentfestival i Trondheim i februar.

Foto: NACHO DOCE / Reuters

Det ble solid politisk støy da Dalai Lama besøkte Norge i mai og ingen fra regjeringen ønsket å ta imot munken som var invitert i anledningen 25-årsjubileet for tildelingen av Nobels fredspris.

Den norske regjering og stortingspresidenten nektet å møte den åndelige lederen av frykt for å provosere stormakten Kina enda mer. Landet var igjen blitt provosert etter at den fengslede regimekritikeren Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010.

Kommer til studentfestival

Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT) inviterte straks fredsprisvinneren fra 1989 tilbake til byen og festivalen. ISFiT- sjef Marius Jones er glad for at Dalai Lama takket ja til å komme i anledning festivalens 25-årsjubileum.

Studentene er begeistret, og ISFIT tror Dalai Lama vil være en stor inspirasjonskilde for fremtidens ledere som kommer på studentfestivalen.

Studentene er begeistret, og ISFIT tror Dalai Lama vil inspirere framtidens ledere på festivalen.

– Dalai Lama er selve personifikasjonen på verdiene til ISFiT – dialog på tvers av landegrenser og religionsmotsetninger, og som løsning i stedet for vold. Mange av oss som jobber på grasrotnivå står for disse verdiene og det kommer til å bli en utrolig inspirerende opplevelse for ISFiTs deltagere når de får møte og diskutere med forbildet sitt, sier ISFiT-president Marius Jones.

Det brøt ut kraftig applaus da nyheten om Dalai Lamas trondheimsbesøk ble annonsert under immatrikuleringen på NTNU tirsdag morgen.

– Vi tror han kommer til å være en stor inspirasjon til fremtidens ledere som kommer til å være på festivalen. Han har et viktig budskap som går på ikkevold, dialog mellom verdens religioner og internasjonalt samarbeid, sier Jones til NRK.

Møtte Gro på ISFiT

Børge Brende

Dalai Lamas norgesbesøk i mai ble en politisk hodepine for utenriksminister Børge Brende.

Foto: Frank Almås / NRK
Kommunalråd Geir Waage

Kommunalråd i Trondheim lover Dalai Lama en varm velkomst.

Foto: Morten Andersen / NRK

Når Dalai Lama kommer til Norge i februar neste år, er det andre gang han kommer til byen i anledning studentfestivalen. Dalai Lama besøkte den i 1994 da daværende statsminister Gro Harlem Brundtland også var gjest. Hun benyttet anledningen til å invitere Dalai Lama til et offisielt møte på hotellrommet sitt.

ISFiT-president Marius Jones håper statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende vil benytte seg av en tilsvarende anledning i februar.

Utenriksdepartementet sier til NRK at de ikke har mottatt noen invitasjon eller annen informasjon om arrangementet.

– Vi hadde et besøk av ham tidligere i år. Vi gjorde det klart at vi ikke var rede til å treffe ham på politisk nivå. Det er en vurdering som ble gjort i forbindelse med besøket i mai. Kommer han igjen i februar må vi ta en vurdering i forbindelse med det besøket, sier EU- og EØS-minister, Vidar Helgesen til NRK.

Stolt over studentene

NTNU-rektor Gunnar Bovim er imponert og stolt av å høre hvorfor studentene ønsker Dalai Lama tilbake til Norge.

– Det er med stor forventning jeg ser fram til å følge samtalene som vil oppstå når han får møte studenter fra hele verden, ikke minst de mange konfliktområdene, og fremme fred gjennom dialog. Det er tydelig at fremtidens ledere er modne i sin måte å møte meningsulikhet, sier Gunnar Bovim.

Hjertelig velkommen

Gruppeleder for Arbeiderpartiet i Trondheim, Geir Waage, er begeistret over at Dalai Lama kommer til byen.

– Det er en fantastisk nyhet. Dalai Lama er en anerkjent internasjonal skikkelse som jobber for fred og forsoning. Han er hjertelig velkommen til Trondheim. Vi skal vise ham at vi er en åpen by som ønsker Dalai Lama velkommen i motsetning til det vi så med regjeringen da han besøkte Oslo, sier Waagø til NRK.

Dalai Lama besøkte Trondheim og NTNU i 1989 i forbindelse med at han mottok Nobels fredspris.

Dalai Lama var også i Trondheim i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris i 1989.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.