Hopp til innhold

Dalai Lama ikke skuffet over regjerings-nekten

NOBELINSTITUTTET (NRK): Til tross for at ingen fra det offisielle Norge vil møte Dalai Lama, så takket han for den varme mottakelsen han hadde fått i Norge.

Dalai Lama og Nobelkomiteén

Dalai Lama møtte Nobelkomiteen og Thorbjørn Jagland og Kaci Kullmann Five.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Dalai Lama og Thorbjørn Jagland spøker om håret

Det var en lattermild Dalai Lama som spøkte om sitt manglende hår og Thorbjørn Jaglands hvite manke i forkant av dagens rundebordskonferanse på Nobelinstituttet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg er ikke skuffet for å ikke møte medlemmer fra den norske regjeringen, sa Dalai Lama under dagens rundebordskonferanse på Nobel Instituttet.

– Jeg er her for å snakke om menneskelige verdier. Vi er sosiale dyr og konstant frykt og sinne spiser oss innvendig. Så fred i sinn er veldig viktig, fortalte mannen som ingen fra den norske regjeringen ønsker å møte.

– Kina må stole på Norge

Det var mange spørsmål knyttet til Kinas iskalde forhold til Norge under dagens rundebordskonferanse, og Dalai Lama svarte på sin sedvanlige rolige og smilende måte.

– Jeg tror den norske regjeringen er oppriktige når de ønsker å få i stand møter med Kina, og noen ganger kan små land få til mer enn store. Fordi Kina føler seg ikke truet av Norge. Men nøkkelen til å få i stand disse samtalene er tillit. Og det er tillit Norges regjering må jobbe med, sier Dalai Lama, som understreket at nobelprisen han fikk for 25 år siden har vært en velsignelse.

– Den har åpnet mange dører for meg, sier han uten å antyde noe overfor den norske regjeringens holdning.

Dalai Lama blir møtt av Geir Lundestad

Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad tok imot Dalai Lama.

Foto: Anne Ceciie Remen / NRK

Varm mottagelse

Dalai Lama kom rett før klokken 12 til Nobelinstituttet for å spise lunsj med Nobelkomiteen. Som vanlig var han kledd i den karakteristiske røde og gule buddhistiske kjortelen.

Blid og imøtekommende hilste han de fremmøtte.

– Jeg er glad for den varme mottakelsen jeg har fått her i Norge, sier Dalai Lama til NRK i det han kom ut av bilen.

I formiddag hyllet flere tusen fremmøte ham utenfor Grand hotell i Oslo sentrum.

Men også synet av demonstranter møtte ham der.

Han holdt en liten tale fra balkongen hvor han også hadde et budskap til motdemonstrantene.

– Jeg er en tilhenger av demokratiet. Jeg ønsker dem velkommen, for alle må få lov til å uttrykke seg, sa Dalai Lama fra balkongen til Grand Hotel i Oslo til motstanderne.

På Nobelinstituttet ble han tatt imot av Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland og sekretær Geir Lundestad.

Politisk støy

Det er 25 år siden Dalai Lama fikk Nobels fredspris for sin ikkevoldelige kamp mot Kinas styre i Tibet.

Nå er han invitert til Norge for å markere 25-årsjubileet. Bak invitasjonen står Nobelinstituttet, Den norske Tibetkomiteen og Karma Tashi Ling buddhistsamfunn.

Besøket hans har vakt politisk støy. Den norske regjering og stortingspresidenten nekter å møte den åndelige lederen av frykt for å provosere stormakten Kina.

Dalai Lama er tibetanernes åndelige leder og tidligere statsoverhode. Han har levd i eksil siden 1950-tallet da Kina annekterte Tibet. Dalai Lama blir av myndighetene i Kina sett på som en fiende av landet.

Senere i dag skal Dalai Lama ha en rundebordskonferanse med journalister.

Besøket avsluttes fredag hvor han skal møte en rekke stortingsrepresentanter på Stortinget.

ww

Video: Dalai Lama talte til rundt 1000 mennesker foran Grand Hotel.

Turnè i Europa

Dalai Lama er på en turne i Europa hvor han har forelesninger og seminarer om buddhismen. Han landet i Oslo i morges og dro rett til Grand hvor han ble mottatt med hyllest fra fremmøtte tilhengere.

Tibetanernes åndelige overhode kom fra Riga hvor han i går behendig unngikk politiske spørsmål som kunne sette vertskapet i forlegenhet.

På direkte spørsmål fra NRK fremholdt han at han først og fremst kommer til Oslo for å treffe «gamle venner», og at han kommer som gjest på invitasjon fra Nobelinstituttet.

– Hensikten med mitt besøk er upolitisk. Jeg ønsker kun å fokusere på menneskeverdet og harmoni, fortalte han.

Han påpekte at han hovedinteresse er å møte mennesker og snakke offentlig gjennom forelesninger og foredrag

Norgesvenn

Dalai Lama har vært en rekke ganger i Oslo etter at han fikk fredsprisen i 1989. Han var her i 1994,1996, 2000, og igjen i 2001 under 100 års markeringen for Alfred Nobel.

Hver gang tidligere er han blitt tatt imot av statsministre, utenriksministre og stortingspresidenten.

Men forholdet til Kina har vært på frysepunktet siden tildeling av Nobelsfredsprisen til regimekritikeren Liu Xiaobo i 2010.

AKTUELT NÅ