Hopp til innhold

Dalai Lama hilst med jubel

GRAND HOTEL (NRK): Til ellevill jubel talte Dalai Lama til de mange tusen fremmøtte foran Grand Hotel.

Like før klokken 11 kom den 14. Dalai Lama ut på balkongen på Grand Hotel og ble hyllet av flere tusen fremmøtte. Duskregnet i Oslo la ingen demper på stemningen. Folk danset og sang da Dalai Lama talte.

Men ikke alle er enige i hans budskap og anklager den tidligere fredsprisvinneren. På Eidsvolls plass, like ved siden av Grand hotell, står 70-80 motdemonstranter som hevder det ikke er noen religionsfrihet i Dalai Lamas Tibet. De fikk svar fra balkongen.

– Jeg er tilhenger av demokrati og respekterer deres mening, sa han og henvendte seg direkte til motdemonstrantene.

Det var litt før klokken 10 i formiddag at han, i sin karakteristiske kjortel, landet på Gardermoen i iskaldt regnvær. Raskt ble han geleidet gjennom VIP-området.

Det første han sa da han kom til landet onsdag formiddag, var en gjentakelse av det han har sagt i forkant av besøket:

– Hvor enn jeg ferdes, er mitt besøk upolitisk, sier Dalai Lama.

ww

SE VIDEO: Den tibetanske munken en varm og øredøvende jubel da han viste seg på Grand Hotels balkong onsdag.

Mange stiller ikke på jobb

Men det er ikke alle som ser det slik.

– Enkelte stortingsrepresentanter kommer til å holde seg unna Stortinget når Dalai Lama kommer på besøk denne uka, sier leder av Stortingets Tibetkomite, Ketil Kjenseth til NRK.

Det har vært mye bråk og krangling om Tibets åndelige leders besøk til Norge som starter i dag, og ingen fra regjeringen vil møte mannen som fikk Nobels fredspris for 25 år siden.

Ketil Kjenseth

Ketil Kjenseth kjenner til flere stortingsrepresentanter som vil unngå å være på Stortinget på fredag.

Foto: Margret Helland/NRK

Enkelte stortingsrepresentanter vil trolig også unngå å stille på jobb på fredag, når Dalai Lama kommer på besøkt på Løvebakken.

– Jeg vet om flere representanter som ikke kommer til å være på Stortinget på fredag. Det gjelder spesielt dem som har ambisjoner om en statsrådsjobb, sier Kjenseth.

Dalai Lama utdypet sitt upolitiske budskap med å legge til at han har to hovedmål når han er på sine mange besøk rundt om i verden.

– Det viktigste målet er menneskelige verdier: Å bringe indre fred til verdens sju milliarder mennesker. Vi er sosiale dyr, og vi trenger menneskelige verdier, sier den aldrende buddhistmunken.

– Nummer to er at jeg er buddhistmunk. Religiøs harmoni er essensielt. Jeg bringer et budskap om kjærlighet, medfølelse, toleranse og tilgivelse.

Demonstrasjoner

Kjell Magne Bondevik holdt appell foran Stortinget

Foran Stortinget holdt tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik appell for Dalai Lama

Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

I en sidegate til Grand Hotel i Oslo sentrum står demonstrantene tett., og foran det ærverdige hotellet har over tusen tilhengere samlet seg for å vise sin støtte til den lavmælte fredsprisvinneren.

Flere holdt appeller der de understreket viktigheten av fredsbudskapet i religionen.

– Religion blir ofte misbrukt i verden, men det har en stort fredspotensial, sa tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik til de mange fremmøtte.

Men ikke alle er enige i hans virkelighetsoppfatning.

De rundt 80 motdemonstranter ropte slagord mot Tibets åndelige leder som de mener lyver om situasjon i Tibet.

ww

– Jeg vil møte folk

Dalai Lama kom med rutefly fra Latvias hovedstad, Riga, der spurte NRK hva han synes om at ingen medlemmer av den norske regjeringen vil møte ham når han kommer til Oslo.

– Det er mer eller mindre normalt, sa den aldrende buddhistmunken, som heller ikke fikk møte noen av Latvias politiske ledere. Han sa han var i Latvia som buddhistmunk, tibetaner og en av verdens sju milliarder innbyggere.

– Jeg er interessert i å møte folk, og det ligger ikke noe politisk motiv bak mitt besøk. Jeg er her kun for kulturen og det åndelige. Og uansett hvor jeg drar, ønsker jeg å ikke være til bry for myndighetene, forklarte den 14. Dalai Lama da han møtte pressen i Riga.

Dalai Lama før Oslo-besøket: Skal møte gamle venner

Video: Dalai Lama understreket at han først og fremst kommer til Oslo for å treffe gamle venner, og ikke for å utøve politikk.

AKTUELT NÅ