Støtter regjeringens nei til Dalai Lama

Valgforsker og statsviter Tor Georg Jakobsen ved NTNU mener det hadde vært langt mer sjokkerende om regjeringen og stortingspresidenten hadde valgt å møte Tibets åndelige leder.

Dalai Lama Stortinget

Norge er ikke i en stor nok maktposisjon til å møte Dalai Lama, mener statsviter ved NTNU.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det er kun USA som har stor nok maktposisjon til å møte Dalai Lama, sier Jakobsen til Gemini.no.

Jakobsen mener at situasjonen rundt Dalai Lama sitt besøk i Norge handler om diplomati.

– For lite makt til å møte Dalai Lama

– Den norske regjeringen er ofte bundet på hender og føtter i slike spørsmål, fordi Norge er et lite land. Man må ha mye større maktposisjon for å kunne møte Dalai Lama, mener Tor Georg Jakobsen.

– Kina er viktig for norsk næringsliv. Dersom noen offisielle representanter fra Norge hadde møtt Dalai Lama hadde kineserne blitt rasende. Det hadde skapt store problemer for norsk eksport til Kina, og vært direkte ødeleggende for vår eksport av for eksempel laks. Det er fullt forståelig at norske myndigheter ikke vil sende signaler til Kina som ødelegger for norske arbeidsplasser, sier Jakobsen.

– Økonomi viktigere enn verdier

Statsviter Tor Georg Jakobsen

Tor Georg Jakobsen ved NTNU mener det er forståelig at den norske regjeringen og stortingspresidenten velger å ikke møte Dalai Lama.

Foto: Privat

Han mener at i utenriksspørsmål er det sikkerhet og økonomi som er viktigst, og at norske myndigheter ikke kan tillate seg å vektlegge verdispørsmål.

– Den norske regjeringen har handlet korrekt, og gjort det som er minst ille. Det er først når et land har en stor nok maktposisjon at det kan tillate seg å vektlegge verdier i sin kontakt med andre store nasjoner.

LES OGSÅ: Kritisk til Dalai Lama-nekt

Sammenligner med Storbritannia

- En gammel stormakt som Storbritannia har heller ikke nok makt til å møte Dalai Lama. De må også verne om sine økonomiske interesser med kineserne som de har en viktig handelsavtale med, sier Jakobsen.

Statsviteren mener debatten i Norge om Tibet og Kina er unyansert.

LES OGSÅ: Dalai Lama hilst med jubel.

– Ikke svart-hvitt

- Det gamle styresystemet i Tibet var et føydalsamfunn med leilendinger. Det er noe som ble avskaffet i middelalderen i Europa. Munkene var ikke mors best barn. I kineserne sine øyne befridde de det tibetanske folket fra et undertrykkende presteskap, og ga dem utdanning. I dag ser også det tibetanske folket og de tibetanske munkene ulikt på forholdet til Kina.

Dette er ikke en sak som er så svart – hvit som den blir fremstilt i Norge, sier Jakobsen.

Kommer til Trondheim

Dalai Lama har takket ja til invitasjon fra Den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim (ISFiT), og kommer til Trøndelag i februar 2015.

ISFiT-president Marius Jones sier til adressa.no at de også inviterer Børge Brende og Erna Solberg.

LES OGSÅ: Dalai Lama: - Norge bør utveksle flere studenter med KIna.

– Kanskje vi kan få til det ISFiT klarte i 1994, da Dalai Lama møtte Gro Harlem Brundtland. Det var litt kontroversielt den gangen også. Vi håper Børge Brende og Erna Solberg vil komme. Å få til et møte mellom dem og Dalai Lama, ville vært fantastisk sier Jones.