Hopp til innhold

Birkebeiner-skjelett til Tønsberg for analyse

Skjelettet av birkebeineren fra Sverresborg sendes med kurer til baglernes hovedområde i Tønsberg, opplyser Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).

Hodeskallen til birkebeineren lå under en stein

Hodeskallen fra en birkebeiner ble funnet under arkeologiske utgravinger av en gammel brønn på Sverresborg i Trondheim.

Foto: Morten Andersen / NRK

I begynnelsen av juni gravde arkeologene fram store deler av skjelettet etter birkebeineren, som ifølge Sverres saga ble kastet i en brønn av baglerne i 1197.

Skjelettet skal undersøkes for å finne ut mer om hvordan birkebeineren i brønnen levde og døde, og transporteres torsdag fra Trondheim til Tønsberg – som var baglernes hovedområde.

– Historien kommer tett på når en birkebeiner drar på en uvanlig reise til baglernes rike. Heldigvis har tidene endret seg siden 1100-tallet, sier osteoarkeolog Hanna Ekstrøm Jordahl fra NIKU, som skal analysere skjelettet.

LES: Birkebeineren kan ha blitt halshogd

Hodeskalle og sølvmynt som ble funnet i brønnen kan gi arkeologene nyttig informasjon.

Bekreftet sagaen

Arkeologene har de siste ukene undersøkt brønnen på Sverresborg i Trondheim. I bunnen av brønnen ble det blant annet gravd fram et svært godt bevart skjelett av en birkebeiner som ble kasta i brønnen i 1197.

Dermed kunne arkeologene nå bekrefte det som står i Kong Sverres saga.

«Baglerne tok alt gods som var i borgen (Sverresborg) og siden brente de hvert eneste hus som var der. De tok en død mann og slengte han i brønnen. Så heiv de stein ned i den til den var full.»

Utgravingen er bestilt og finansiert av Riksantikvaren, for å sikre skjelettrestene etter birkebeineren. Det har også vært et mål for Riksantikvaren å finne mest mulig ut om tiden rundt hendelsen og, om mulig, lære mer om selve hendelsesforløpet.

Arkeologene har jobba i tre uker med å undersøke brønnen på Sverresborg i Trondheim

Oppdaget i 1938

Området har vært undersøkt flere ganger på 1700- og 1800-tallet, men det mest omfattende utgravingsarbeidet var det arkitekt Gerhard Fischer og daværende sjef for Folkemuseet på Sverresborg, Sigurd Tiller, som gjorde i årene 1936–1939.

Skjelettet i bunnen av brønnen ble oppdaga i 1938, men de ble ikke tatt opp da. Så kom krigen og tyskerne tok over borgen. Da krigen gikk mot slutten brukte tyskerne brønnen som avfallsplass og kasta krigsmateriell ned i den.

Siden ble brønnen aldri undersøkt før arkeologene tok seg ned i brønnen igjen i 2014.

Arkeologene fant fant birkebeinerens tann torsdag ettermiddag.

Hanne Ekstrøm Jordahl og kollegene har også funnet en tann som har tilhørt birkebeineren.

Foto: Morten Andersen / NRK