Hopp til innhold

Birkebeineren kan ha blitt halshogd

Arkeologene har gravd fram store deler av skjelettet til birkebeineren i brønnen på Sverresborg i Trondheim. Men foreløpig har de ikke funnet noen hodeskalle.

Arkeologene har jobba i tre uker med å undersøke brønnen på Sverresborg i Trondheim

Arkeolog Anna Petersén ved brønnen på Sverresborg

Arkeolog Anna Petersén mener dette er blant de mest spennende utgravingene hun har vært med på.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– Vi har ganske store deler av skjelettet. Vi har et komplett underbein, lårbein, bekken, halebein, ribbein, fingerbein, men ikke noe hode, sier arkeolog Anna Petersén ved Norsk institutt for kulturminneforskning.

I tre uker har arkeologene undersøkt brønnen på Sverresborg i Trondheim. Målet har vært å sikre alt av historisk materiale før tidens tann ødelegger det. Men det mest spennende har vært å grave opp restene av birkebeineren de fant i bunnen av brønnen for to år siden.

I løpet av de siste ukene er et nesten komplett skjelett gravd opp. Men én del mangler. Hodeskallen.

– Jeg tror kroppen havnet i brønnen uten hodet på plass. Vi kan ikke utelukke enda at hodet ligger her et sted, men det ligger i alle fall ikke anatomisk riktig plassert, sier Petersén.

En 800 år gammel birkebeiner graves fram fra brønnen på Sverresborg - Se hele sendinga her.

Så langt har arkeologene funnet skjelettet og en tann fra birkebeineren i brønnen på Sverresborg.

Arkeolog Anna Petersén sa onsdag at funnet er det råeste hun har vært med på.

– Det kan være et hodet ble hogd av som en symbolsk handling. Kanskje ble det satt på en påle eller noe, sier Petersén.

Sagaen er bekreftet

Gravemaskin klar for utgravingene på Sverresborg

Fem arkeologer og en maskinfører har i tre uker jobba med å undersøke brønnen på Sverresborg i Trondheim.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Funnet av skjelettet bekrefter det som står i Kong Sverres saga. Der står det beskrevet hva som skjedde da baglerne inntok birkebeinernes borg i 1197:

«Baglerne tok alt gods som var i borgen (Sverresborg) og siden brente de hvert eneste hus som var der. De tok en død mann og slengte han i brønnen. Så heiv de stein ned i den til den var full.»

– Det er helt unikt at skriftlige kilder blir bekreftet på denne måten. Dette er stort både i nasjonal og internasjonal sammenheng, sa Petersén til NRK.

Oppdaget i 1938

Området har vært undersøkt flere ganger på 1700- og 1800-tallet, men det mest omfattende utgravingsarbeidet var det arkitekt Gerhard Fischer og daværende sjef for Folkemuseet på Sverresborg, Sigurd Tiller, som gjorde i årene 1936–1939.

Skjelettet i bunnen av brønnen ble oppdaga i 1938, men de ble ikke tatt opp da. Så kom krigen og tyskerne tok over borgen. Da krigen gikk mot slutten brukte tyskerne brønnen som avfallsplass og kasta krigsmateriell ned i den.

Siden ble brønnen aldri undersøkt før arkeologene tok seg ned i brønnen igjen i 2014.

Undersøker beina

Arbeidet i brønnen avsluttes fredag. Men arkeologene skal fortsatt undersøke beinbitene de har gravd fram. Håpet er å kunne si mer om hvordan birkebeineren døde.

Fra før vet man at personen som ligger i brønnen er en mann i 30-40 års alderen. Og at vedkommende har jobba med hardt fysisk arbeid. Hardere enn hva kroppen egentlig har tålt.

– Vi vil ganske raskt kunne se på beina hva som har skjedd med denne personen. Er det tegn til slag eller hugg vil vi se det, sier Petersén.

Arkeolog Hanne Ekstrøm Jordahl viser fram en 800 år gammel nakkevirvel.

Arkeolog Hanne Ekstrøm Jordahl viser fram en 800 år gammel nakkevirvel.

Foto: NRK/Morten Andersen