Hopp til innhold

Sensasjonelt arkeologisk funn i Trondheim

Utgravingsleder Anna Petersén sier de har gjort et funn som er det råeste hun har sett noen gang.

Arkeolog Anna Petersén ved brønnen på Sverresborg

Arkeolog Anna Petersén er overveldet over funnet de har gjort de siste dagene.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Det var under utgraving av en middelalderbrønn på Sverresborg i Trondheim at arkeologer gjorde det unike funnet i forrige uke.

– I alle mine år i arkeologien så er dette noe av det råeste jeg har sett. Nå er selve brønnkonstruksjonen fra 1100-tallet avdekket, og funnene her gjør at man kan bekrefte at historien i sagaen har foregått nettopp slik det ble beskrevet, sier Petersén.

Øyeblikksbilde

Arkeologer har de siste ukene fjernet store mengder jord og stein. I 2014 fant arkeologene rester av en 800 år gammel birkebeiner i brønnen. Ifølge sagaen inntok baglerne denne borgen i 1197 og de kastet en død mann i brønnen.

Nå viser det seg at arkeologene har funnet skjellettet og ser hvordan det ligger og steinen som ble kastet i brønnen.

– Det er et fantastisk øyeblikksbilde fra da kroppen ble kastet i brønnen. Dette er helt sensasjonelt. Jeg tror ikke det finnes noe kjent eksempel på at man har funnet et individ som knyttes til en samtidshendelse fra så langt tilbake som 1197. Det er utrolig interessant, sier Anna Petersén.

Sagaen forteller om det som skjedde i 1197 i Trondheim da baglerne inntok borgen til kong Sverre:

«Baglerne tok alt gods som var i borgen (Sverresborg) og siden brente de hvert eneste hus som var der. De tok en død mann og slengte han i brønnen. Så heiv de stein ned i den til den var full.»

Her er de undersøkte skjelettrestene

Rester etter et menneske ble funnet i en middelalderbrønn i Trondheim i 2014. Nå har arkeologer gravd fram et øyeblikksbilde fra den samme brønnen. De ser steinen som ble kastet på individet og de kan se hvordan skjelettet ligger i brønnkonstruksjonen.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Stort funn

– Det er helt unikt at skriftlige kilder blir bekreftet på denne måten. Dette er stort både i nasjonal og internasjonal sammenheng, sier Petersén.

Hun sier at de nå kan skjønne mer av hvordan borgen har fungert. Dagens arkeologiske metoder kan brukes til å gjenskape mye av historien.

I morgen formiddag får media være til stede når skjelettrestene etter birkebeineren skal hentes opp fra brønnen og den utgravde brønnen.

Gravemaskin klar for utgravingene på Sverresborg

Gravemaskin før de siste utgravingene på Sverresborg i Trondheim.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK