NRK Meny
Normal

Ber Statkraft betale tilbake ti milliarder kroner

Presset øker nå på Statkraft etter at planene om vindkraftverk på Fosen ble lagt bort. Senterpartiet mener de har ført Stortinget bak lyset.

Marit Arnstad Sp

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad sier Statkraft må betale tilbake de 10 milliarder kronene de fikk tilført av staten før jul.

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix

Like før jul tilførte staten 10 milliarder kroner til Statkraft, som blant annet var for å få til en storstilt vindkraftsatsing på Trøndelagskysten. Sist uke kunngjorde derimot selskapet at de likevel ikke vil investere i de to store vindkraftprosjektene i Fosen og Snillfjord.

Lavere priser på kraft- og elsertifikater i Norden medfører at prosjektene ikke er lønnsomme, opplyste Statkraft i en pressemelding.

– Ikke holdbart

Senterpartiet sier nå at pengene må betales tilbake.

– Det er ikke holdbart hvis Statkraft har tenkt å bruke den kapitalen til å bygge vind- og vannkraft i utlandet fremfor å bygge ut vindkraft i Norge. Jeg mener at statsråden bør vurdere styrets stilling, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad til NRK.

Næringsminister Monica Mæland (H) er ikke fornøyd med svarene hun fikk i dag fra Statkraft og har bedt om en ny redegjørelse. Partiet mener også at Statkraft-styrets stilling er svekket.

– Vi hadde oppdaterte prognoser så sent som i fjor høst, og så oppdaterte vi dem nå igjen i mai. Men hele bildet har endret seg ganske dramatisk bare det siste året, sier styreleder i Statkraft, Olav Fjell til NRK.

Statkrafts beslutning er et hardt slag for vindkraft i Norge, og en felles fornybar satsing med Sverige på såkalte elsertifikater har gitt svært magre resultater her i landet.

SE VIDEO:

Presset mot styret i Statkraft øker etter at selskapet nylig skrinla planene om landets største vindkraftprosjekt. 
Senterpartiet mener Statkraft har ført Stortinget bak lyset og ber statsråden vurdere å kaste styret.

I Åfjord er skuffelsen stor etter at Statkraft la bort planene om vindkraftutbygging.