Hopp til innhold

Åpner tilsyn mot lege i Abbasi-saken

Fylkesmannen i Oslo og Viken har opprettet tilsynssak mot den ene legen som godkjente uttransporteringen av Abbasi-familien.

Abbasi-familien tilbake i Trondheim

TILBAKE I NORGE: Etter å ha flydd til Tyrkia ble til slutt alle fire pågrepne medlemmene i Abbasi-familien transportert tilbake til Norge i midten av juni. Bildet viser brødrene Yasin (22) og Ehsan (16) på Værnes 20. juni, sammen med psykoterapeut Jahn Fredrik Holthe.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Natt til lørdag 15. juni 2019 ble en mor og hennes tre barn på 22, 20 og 16 år arrestert i Trondheim og tvangsutsendt.

Mor i familien, Atefa Rezaie, var bevisstløs på reisen med bil og fly fra Trondheim, via Røros og Gardermoen, til Tyrkia.

Nå åpner Fylkesmannen tilsyn mot en av to leger som godkjente at mor var i stand til å fly.

Sendte bekymringsmelding

– Det er faglig krevende å vurdere om en bevisstløs person er transportabel. Det er også faglig krevende å følge en bevisstløs pasient, og observere, tolke og eventuelt gjøre det som må gjøres, sier Erik Solligård til NRK.

Han er professor i intensivmedisin ved NTNU og overlege ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Han har ikke engasjert seg i Abbasi-familiens sak tidligere, men den mislykkede uttransporteringen i juni gjorde at han skrev bekymringsmelding til Fylkesmannen.

«Jeg synes vel det som er kommet fram i media er tilstrekkelig til å granske saken ut fra grunn til bekymring omkring behandling», skriver professoren.

Fly Abassi familien

SENDT UT AV NORGE: Her på flyplassen i Røros ble Abbasi-familien fraktet bort 15. juni. Moren i familien var bevisstløs på flyet, bekreftet Politiets utlendingsenhet (PU) i en pressemelding.

Foto: Tore Østby/Rørosnytt

Legen vil ikke kommentere

Nå har altså Fylkesmannen bestemt seg for å åpne tilsyn mot legen som fulgte moren i bil fra Trondheim til Røros, og deretter på et chartret fly fra Røros til Gardermoen.

NRK har snakket med legen det gjelder. Han vil ikke kommentere tilsynssaken.

Det vil heller ikke Politiets Utlendingsenhet (PU), som blant annet har fått spørsmål om de vil benytte seg av denne legen og hans firma mens tilsynssaken pågår.

Overlege Solligård er glad for at Fylkesmannen oppretter tilsyn.

– Jeg synes det er bra. Det er veldig viktig å ha en gjennomgang av rutiner, og å se på om systemet holder en faglig, respektabel standard med kompetent personell og utstyr, sier han.

Overlegens bekymringsmelding er overført fra Fylkesmannen i Trøndelag til Fylkesmannen i Oslo og Viken. Årsaken er at legen og legefirmaet har tilhold på Østlandet.

Begrunnelsen for at tilsynet kun gjelder en lege skyldes føringer i papirene fra Trøndelag, sier seksjonsleder Stein Jøssang hos Fylkesmannen i Oslo og Viken.

Avbrøt forrige uttransportering

Norske myndigheter har slått fast at mor og tre av barna hennes ikke har krav på opphold i Norge, og at de skal ut. En eldre sønn har fått fast opphold tidligere, og er ikke en del av saken.

Politiets utlendingsenhet måtte også i 2014 avbryte en uttransportering av Abbasi-familien fordi mor gikk inn i en bevisstløs tilstand.

Da det samme skjedde under arrestasjonen i Trondheim 15. juni, stod helsepersonell parat. Men aksjonen til rundt tre millioner kroner gikk ikke som planlagt.

Mor måtte sendes tilbake til Norge på grunn av helsetilstanden og Afghanistan nektet å ta imot de tre barna hennes.

Portrettbilde av advokat Erik Vatne foran et tre

KRITISK TIL BEHANDLINGEN AV FAMILIEN: Familiens advokat, Erik Vatne, mener norske myndigheter har opptrådt kritikkverdig.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Klagesak legges bort

– Dette har vært en total fiasko fra norske myndigheters side, og vi kommer til å gå hele aksjonen nokså nøye etter i sømmene, sa familiens advokat Erik Vatne da de fire var tilbake på norsk jord.

Deretter varslet advokaten at han ville sende en klage på legen det nå er opprettet tilsyn mot, til Rådet for legeetikk. Klagen er ifølge advokaten ikke helt ferdig og sendt, men den skulle etter planen behandles av rådet i august.

– Vi behandler ikke klager hvor det er pågående tilsynssaker, sier leder i Rådet for legeetikk, Svein Aarseth, til NRK.

Dermed blir klagesaken foreløpig lagt vekk.

Moren, Atefa Rezaie, var innlagt på Ahus og St. Olavs hospital etter den mislykkede uttransporteringen. Hun er nå utskrevet fra sykehus, men er medtatt og ikke restituert, ifølge advokat Erik Vatne.