Hopp til innhold

Skal «tømme havet»

Selskapet som skal fjerne «Murmansk» skal etablere en tørrdokk rundt vraket.

Krysseren "Murmansk"

Den Russiske krysseren «Murmansk».

Foto: Per Onsheim / NRK

Det norske selskapet AF Gruppen Norge AS, ved avdelingen AF Decom, er valgt som entreprenør for fjerningen av det omstridte vraket av den russiske krysseren «Murmansk».

Skipet sank utenfor Sørvær i Hasvik julaften i 1994, og ble gjenstand for en stor debatt etter at det ble funnet spor av radioaktivitet i gjenstander fra skipet.

I august 2008 ble kyst- og fiskeriminister Helga Pedersen utnevnt til æresborger av Sørvær, etter at det ble avgjort at vraket skulle fjernes.

Og nå er det altså klart hvem som skal fjerne vraket. AF Gruppen ble valgt fordi de tilbød den beste miljømessige profilen, med minst risiko for spredning av forurensingskilder, sier Kystverket i en pressemelding .

Skal jobbe tørt

Løsningen går ut på å etablere en tilnærmet tørrdokk ved hjelp av moloer som skal fjernes igjen etter at vraket er borte.

– De skal bygge en molo rundt vraket, og tømme området rundt vraket for vann, slik at man jobber tørt. Det betyr at man vil bruke sommeren i år, og de to neste sommerne, på å få hugget opp og fjernet vraket, for dette er ikke arbeid som kan gjennomføres på vinterstid, sier Helga Pedersen til NRK.

Arbeidet skal avsluttes i 2011, og har en kontraktsum på 238.950.000 kroner, uten moms, og var i følge Kystverket det billigste av de innkomne tilbudene.

Les mer: