Hopp til innhold

Flere krefttilfeller nært vraket

Folk i Sørvær frykter at krefttilfeller i lokalsamfunnet har en direkte sammenheng med vraket av krysseren «Murmansk».

Krysseren Murmansk
Foto: NRK

Etter at krigsskipet forliste i 1994, har ni personer fått kreft. Det bor knapt 200 i og rundt tettstedet.

- Fem av mine naboer har fått kreft og fire av dem er døde, sier Laila Andreassen.

5 av de 20 nærmeste

Hun bor bare noen hundre meter unna det gamle skipsvraket, på nordsiden av bukta i Sørvær. Det bor ikke flere enn rundt 20 personer i nabolaget hennes.

Fire andre personer som har fått kreft bor på andre siden av bukta, men også de er i direkte synsrand til båten. Pedersen er redd for vraket som etter hvert har blitt et kjent syn i lokalsamfunnet.

- Man gjør seg sine tanker om hvorfor de nærmeste naboene har dødd av kreft. Jeg vil i hvert fall ikke utsette ungene mine for noe som ikke er nødvendig å utsette dem for. Blir det ikke gjort noe med båten så blir ikke jeg boende her særlig mye lenger, sier hun.

Har del fra skipet i hagen

Av de ni som har fått kreft er fire døde. Berit og Gunnar Wassmutt er svoger og svigerinne til en av dem.

- Det skjedde 22. Juni. Det begynte med lungekreft, og så spredte den seg. De bodde jo helt nede ved sjøen der, nær sagt helt nede i fjæra, sier Berit.

Ektemake Gunnar har selv vært ombord i krysseren flere ganger. I nabohagen står en del som er fjerna frå skipet.

- Det er en slik plastkuppel som har vært over antennen de hadde på båten. Det er ikke målt om det er noe radioaktivt avfall i den, sier Gunnar Wassmutt.

- Kreftregisteret gjennomgår situasjonen

De ni som har fått konstatert kreft i Sørvær og i nærheten av skipet, har ulike typer av sykdommen. Mange i lokalsamfunnet spør seg nå om det er noen sammenheng.

Fungerende fylkeslege i Finnmark, Beate Lupton, sier de ikke umiddelbart vil ta tak i dette, men vurderer saken fortløpende.

- Vi har mulighet for å ta opp ting på eget initiativ og sende det til rette instans, men vi må først høre hva dette dreier seg om, sier Lupton.

Fiskeriminister Helga Pedersen sier Helse- og omsorgsdepartementet har signalisert at Kreftregisteret skal ha en gjennomgang av situasjonen i Sørvær.

SAMLESIDE: Alt om krysseren «Murmansk»

Sørvær

Her, utenfor Sørvær i Hasvik kommune, ligger vraket av krysseren «Murmansk».

Foto: NRK