Hopp til innhold

Utnevnt til æresborger

Helga Pedersen ble svært godt mottatt på folkemøtet om «Murmansk».

Eva Husby og Helga Pedersen

Ordfører Eva Husby utnevner Helga Pedersen til Æresborger av Sørvær.

Foto: Gyda Katrine Hesla / NRK

Klokken 11.30 torsdag ble det holdt folkemøte i Sørvær, hvor Helga Pedersen skulle ha en oppklaringsrunde med lokalbefolkningen om hva som skjer med vraket av krysseren «Murmansk».

NRKs reporter på stedet fortalte at folk virket veldig fornøyde. Lokalet var stapp fullt, og folk kom fra hele kommunen for å høre på hva Fiskeri- og kystministeren har å fortelle.

SAMLESIDE: Alt om krysseren «Murmansk»

En gledens dag

Og det var store forventninger blandt de oppmøtte før møtet. Arne Danielsen fortalte at folk på Sørvær har ventet på denne dagen i 14 år.

- Nå skal «Murmansk» fjernes, og dette er en gledens dag for oss her på Sørvær!

I tillegg til Helga Pedersen var direktør i Helsedirektoratet Bjørn-Inge Larsen og representanter fra Statens Strålevern, Kreftregisteret og Kystverket og tilstede under møtet for å svare på spørsmål fra folk i salen.

Helga Pedersen

Helga Pedersen hilste på alle som møtte opp til folkemøtet.

Foto: Gyda Katrine Hesla / NRK

- Dere kan stole på meg!

Og det var mange som reiste seg og stilte spørsmål, folk lurte på når båten blir fjernet og ville ha lovnader og bekreftelser på at det faktisk kommer til å skje. Og Helga Pedersen bekreftet.

- Dere kan stole på meg, «Murmansk» skal fjernes!

Men noen dato på når vraket er borte kom ikke frem på møtet.

- Vi kan ikke gi noen konkret dato, vi må gjøre grundige av vraket før vi begynner arbeidet. Det er viktig for oss å forsikre oss om at det blir gjort på en miljømessig forsvarig måte, sa beredskapsdirektør i Kystverket, Johan Maruis Ly.

Tårer i øyekroken

Likevel hersket det ikke tvil om at alle på folkemøtet var takknemmelige og fornøyde med jobben Fiskeri- og Kystminsteren har gjort med å få fjernet vraket.

Laila Andreassen reiste seg og takket Pedersen for at hun hadde fått fortgang i saken, og fortalte med tårer i øynene at hun hadde mistet tre naboer i kreft.

- Uavhengig av om det har noe med «Murmansk» å gjøre er det nå en stor lettelse å vite at vraket nå blir fjernet, sa Andreassen, mens flere i salen tørket tårene.

Æresborger

Møtet ble avsluttet av ordfører Eva husby, som var så imponert over Fiskeri- og kystministerens innsats i «Murmansk»-saken at hun utnevnte henne til Æresborger i Sørvær.

Og dermed kunne Pedersen ta med seg ikke bare gode skussmål fra Sørviksamfunnet, men også en t-skjorte, en diplom og et borgerbrev som beviser at hun nå er en ekte Sørøyborger.