Hopp til innhold

- PCB, radioaktivitet og tungmetaller

- Her er all den dritten vi kan forestille oss!

Krysseren "Murmansk"

Krysseren «Murmansk» er i følge Bellona full av miljøgifter.

Foto: Jon Inge Karlsen / SCANPIX

I 14 år har Statens Strålevern, Kystvakten, Forurensningstilsynet og Sjøfartsdirektoratet hevdet at det ikke var radioaktivt materiale i den russiske krysseren Murmansk, som ligger i fjæra ved Sørvær.

Likevel oppdaget et avfallsselskap for ett år siden at det var radioaktivt stoff i utstyr fra krysseren.

Les også:

- Må fjernes!

Hadde radioaktivt stoff

- Skal ikke inn i næringskjeden

Styreleder Olaf Braastad i Bellona sier vraket inneholder store mengder miljøgifter.

- Her er det PCB, her er det radioaktivitet, her er det tungmetaller, her er all den dritten vi kan forestille oss. Dette er de miljøgiftene vi vet utsetter planter og dyr for problemer med reproduksjon og som ikke skal inn i næringskjeden.

Tidligere ordfører Odd-Egil Simonsen, som i årevis kjempet for å bli kvitt vraket, føler seg lurt og mener at myndighetene har ført innbyggerne i området bak lyset.

Både han og mange andre har vært om bord i vraket, og mange har forsynt seg av utstyr i skipet, uten å vite at det fantes radioaktive kilder om bord.

- Kommer til å ruste bort

Braastad har stor forståelse for frustrasjonen til den tidligere ordføreren.

- Man har lovet så lenge man har vært i opposisjon, men så fort man har kommet i posisjon har intet skjedd. Den ligger der, full av miljøgifter, og ser ut til å komme til å ligge der til den har rusta bort. Det koster mye penger å fjerne den, så enkelt er det, for det er fullt praktisk mulig å fjerne den, destruere miljøgiftene og gjenvinne det metallet som er der.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.