Hopp til innhold

Narkotiltalt advokat fortalte om hemmelig kokainmiljø i Tromsø

En av de narkotiltalte advokatene fortalte om et lukket kokainmiljø med både journalister, leger og entreprenører da han startet sin forklaring i Nord-Troms tingrett tirsdag. Han og fire andre er tiltalt for å ha innført 87 kilo amfetamin til Tromsø.

Deler av beslaget

66 KILO: Partiet som kom til Tromsø i september 2017 besto av 70 kilo amfetamin. Politiet oppdaget narkotikaen i oktober. Da fant de 66 kilo amfetamin under en hotellseng på Ami hotell i Tromsø.

Foto: Politiet

– Når det gjelder dette med bruk av narkotika, i mitt tilfelle kokain, er det et lukket miljø i Tromsø. Det som er nevnt som narkoadvokater i media, kunne like gjerne vært narkoleger, narkosykepleiere, narkojournalister, narkodirektører, narkorevisorer eller narkoentreprenører.

Det fortalte den ene av de to narkotiltalte eks-advokatene da han startet sin forklaring i Nord-Troms tingrett tirsdag.

– Spekteret er bredt innenfor et lukket miljø. Man får en større grad for aksept for at det man gjør av galt, ikke er så galt likevel i et slikt miljø.

– Føler at jeg har sviktet alle

I en årrekke var 47-åringen en profilert advokat i Tromsø. Han sa i retten tirsdag at han var glad for at saken nå endelig var kommet i gang.

47-åringen erkjenner delvis straffskyld, og innrømmer befatning med 1,9 kilo amfetamin. Men han avviser å ha medvirket til innføring av 87 kilo amfetamin.

– Jeg er på ingen måte stolt av det jeg har gjort i denne saken. Det jeg har gjort er et alvorlig brudd på den tilliten jeg har blitt gitt. Jeg føler at jeg har sviktet alle, sa han.

Påtalemyndigheten mener at han og fire andre menn er en del av et nettverk som innførte 87 kilo amfetamin til Tromsø i 2016 og 2017.

Brukte 180 000 i måneden på rus og spill

Statsadvokaten startet utspørringen av den tiltalte advokaten. Hun startet med å spørre hvor mange år advokaten har brukt kokain.

– I alle fall ti år, med forskjellig hyppighet, sa han.

– Jeg brukte kokain for det meste når jeg spilte. Ikke like ofte i sosiale settinger. Det påvirker jo hverdagen, og alt du gjør. Men jeg var aldri ruset i retten for eksempel.

I tillegg til rusproblemer, innrømmet eks-advokaten at han også har vært spilleavhengig i mange år.

Advokaten fortalte at han har hatt en månedslønn på rundt 180 000 kroner. Likevel kunne statsadvokaten dokumentere at advokatens gjeld økte med hele 2,4 millioner kroner i 2017.

– Det meste gikk til spill, sa eks- advokaten i retten.

– Har du vunnet eller tapt mye på spillingen, spurte statsadvokaten.

– Vunnet?! Jeg har nok gått kraftig i minus.

Jensen og Henstein

Den tiltalte advokaten sa under statsadvokat Kirsti Jullum Jensens utspørring at han har vært spilleavhengig i mange år.

Foto: Petter Strøm / NRK

Mottok narko av antatt hovedmann

Den første av de to tiltalte advokatene ble ferdig med sin forklaring mandag. Han innrømte flere år med rusmisbruk, men nektet straffskyld etter tiltalen.

Advokaten som tirsdag forklarte seg fastholdt imidlertid påstanden om at det var den andre advokaten (49) som dro han inn i saken. Han forklarte i retten tirsdag at det var den andre tiltalte advokaten som introduserte han for tyskeren som er hovedtiltalt i saken.

Tyskeren dukket opp på advokatens kontor på anbefaling fra den andre advokaten, og tilbød amfetamin for salg.

– Jeg skulle kastet han ut av kontoret og gitt min kollega en skyllebøtte for å ha sendt han til meg.

De ble enige om at han skulle betale 150.000 kroner for ett kilo amfetamin, som han fikk overlevert samme dag.

– Jeg sliter ennå med å forklare hvorfor jeg ikke avviste tyskeren. Det gikk veldig fort, og jeg rakk ikke gjøre så mange refleksjoner om saken.

Fant amfetamin i postkassen sin

Den tiltalte advokaten fortalte også i retten at han fant ett kilo amfetamin i postkassen sin da han kom hjem fra ferie. Dette var, ifølge den tiltalte, ikke avtalt og han var redd for at postmannen eller noen andre skulle ha oppdaget det.

– Jeg husker ennå følelsen av sjokk. Jeg tenkte om postmannen hadde sett dette, om postmannen hadde ringt politiet og om de sto og så på dette.

Advokaten hevder at det var der hans befatning med saken slutter. Han innrømmer dermed å ha hatt befatning med 1, 9 kilo av partiet på totalt 87 kilo amfetamin.

Den tiltalte 49-åringen fortsetter sin forklaring i Nord-Troms tingrett onsdag.