Hopp til innhold

Innrømmer å ha innført til sammen 47 kilo amfetamin til Norge

I dag starter rettsaken mot enda en person i av Norgeshistoriens største narkotikasaker. Den tiltale mannen, en tysker i 30-årene, erkjenner at han har bidratt til å innføre nærmere 50 kilo amfetamin til Tromsø.

Deler av beslaget

66 KILO: Starten på den store rettssaken var da en narkohund fra politiet fikk snusen av 66 kilo amfetamin på et hotell i Tromsø.

Foto: Politiet

– Vi mener han har en sentral rolle i innføringen av begge amfetaminpartiene. Slik vi ser det har han organisert partiene som ble sendt fra Tyskland til Norge, i tillegg til å ha organisert salg og pengeinnkreving i Norge, sier statsadvokat Hugo Henstein.

I høst gikk en av Nord-Norges største narkotikasaker i Nord-Troms tingrett. Fem menn, deriblant to advokater, var tiltalt for å ha innført 87 kilo amfetamin til Tromsø. Det skal ha skjedd via ett parti på 17 kilo i 2016, og ett på 70 kilo i 2017.

Under rettssaken dukket navnet til en tysk mann i 30-årene opp flere ganger. Men de tiltalte ønsket ikke å snakke om tyskeren. Én av de tiltalte forklarte at han fryktet det kunne få konsekvenser for familien hans.

Mandag starter rettssaken mot tyskeren. Du kan følge den her:

Hugo Henstein

STOR SAK: Statsadvokat Hugo Henstein skal føre saken mot tyskeren, sammen med Kirsti Jullum Jensen.

Foto: Petter Strøm / NRK

Mannens forsvarer Ole Petter Drevland forteller at hans klient erkjenner delvis straffskyld ut fra tiltalen.

– Han erkjenner å ha medvirket til innføringen av partiet i 2016, og for å ha medvirket til innføringen av 30 kilo i 2017. Det var nemlig det han trodde skulle bli innført.

Ville ikke forklare seg

Tyskeren ble faktisk pågrepet i Spania for rundt ett år siden, og politiet i Norge har jobbet lenge for å få ham utlevert til Norge.

– Det skyldes først og fremst fordi utlevering fra Spania i utgangspunktet er litt omstendelig. Når Spania i tillegg sleit med å få på plass en regjering etter valget i april, ble det enda vanskeligere, sier Henstein.

De hadde håpet å få den antatte bakmannen til å vitne i den store rettssaken tidligere i høst.

– Men da han kom til Norge ønsket han ikke å avgi forklaring. Vi så det derfor som lite hensiktsmessig å føre han som vitne, sier Henstein.

Erkjenner delvis straffskyld

Forsvarer Ole Petter Drevland forteller at tyskeren hadde et ønske om å komme til rettssaken i høst.

– Han gjorde det han kunne for å bli utlevert. Da han kom til Norge under rettssaken, hadde han behov for å gå gjennom sakens dokumenter. I tillegg måtte han hente seg inn, etter et tøft varetektsopphold i Spania, sier Drevland.

Kan få konsekvenser

I rettssaken som gikk i høst, ble tre av de tiltalte mennene dømt til fengsel. I tilllegg ble den ene av de to tiltalte advokatene frikjent, mens den andre ble dømt til samfunnsstraff.

I ettertid har både påtalemyndigheten og de tiltalte anket saken, som foreløpig er berammet til mars 2020.

Hugo Henstein tror saken mot den antatte tyske bakmannen kan få konsekvenser for den andre rettssaken.

– Bevisbildet er det samme, samtidig kommer det inn en ny person med sin forklaring. Det vil komplimentere bevisbildet vi allerede har, mener Henstein.