Hopp til innhold

Melder seg ut av Senterpartiet i protest: – Jeg er sjokkert!

Regjeringens plan om å elektrifisere Equinor sitt anlegg på Melkøya i Hammerfest ble for sterk kost for mangeårig medlem i Senterpartiet. Nå melder han seg ut av partiet, i lag med flere medlemmer i Lebesby Senterparti.

Leder i Motvind Finnmark, Tore-Jan Gjerpen

Leder i Motvind Finnmark og medlem av Senterpartiet, Tore-Jan Gjerpe, var sjokkert etter regjeringens pressekonferanse tirsdag. – Jeg har i dag meddelt at jeg melder meg ut av Senterpartiet i ren protest over det som har kommet frem her i dag, sa Gjerpe etter pressekonferansen.

Foto: Sunniva Hadland Bøthun / NRK

– Jeg er sjokkert. Jeg har aldri møtt noe lignende i hele mitt liv. Nå har jeg meddelt at jeg melder meg ut av Senterpartiet i ren protest over hva jeg har hørt her i dag.

Det sier tidligere fylkesleder og medlem i Senterpartiet, Tore-Jan Gjerpe.

Regjeringen la under en pressekonferanse i Hammerfest tirsdag frem planene om å elektrifisere Equinor sitt gassanlegget på Melkøya i byen.

Samtidig ble det gjort klart at det tas sikte på å bygge ut den mye omstridte 420 kV-linja mellom Skaidi og Hammerfest, og deretter til Varangerbotn i Øst-Finnmark.

Støre, Vedum og Aasland på Melkøya

På pressekonferansen i Hammerfest tirsdag deltok statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og olje- og energiminister Tore Aasland (Ap).

Foto: Mads Rønning / nrk

Les også Regjeringen åpner for elektrifisering av Melkøya

Melkøya

Reaksjonene på regjeringens «ja» til det omstridte prosjektet på Melkøya har ikke latt vente på seg.

Politikere og organisasjoner i Finnmark går hardt ut mot regjeringspartiene Ap og Sp.

Les også Kraftige reaksjonar på regjeringas kraftpakke i Finnmark: – Det her er skakande

Maja Kristine Jåma

– Et kupp?

Organisasjonen Motvind, som demonstrerte under pressekonferansen i Hammerfest, kaller vedtaket en rasering av Finnmark.

– Jeg er sjokkert, Jeg har vært samfunnsplanlegger i hele mitt yrkesaktive liv, men har aldri møtt på noe slikt før. De overkjører alt. Og resultatet vil være dramatisk negativt for fylket. Dette vil rasere store deler av Finnmark, sier Gjerpe, som nå er leder i Motvind Finnmark.

Og han legger til:

– Jeg snakket med nestlederen i Senterpartiet i går kveld som ikke visste noe om det som kom frem i dag. Og det er jo litt rart at sentralledelsen i partiet ikke er kjent med planene. Er dette et kupp, spør Gjerpe.

To demonstranter under pressekonferansen til Støre, Vedum og Aasland der de sa ja til elektrifisering av Melkøya og 420 kv-linja fra Skaidi til Hammerfest.

To demonstranter under tirsdagens pressekonferanse der regjeringen sa ja til elektrifisering av Melkøya og 420 kV-linja fra Skaidi til Hammerfest.

Foto: Sunniva Hadland Bøthun / NRK

Tirsdag kveld ble det også klart at flere av medlemmene i Lebesby Senterparti nå trolig vil melde seg ut av partiet.

Medlemmene sa for øvrig nei til kollektiv utmeldelse, som var et av temaene for det ekstraordinære medlemsmøtet i lokallaget.

Delte meninger

Også på sosiale medier er reaksjonene sterke. Mange mener at regjeringen har sluttet å lytte til folket og i stedet er blitt et talerør for EU.

Norske Samers Riksforbund (NSR) synes det er oppsiktsvekkende at regjeringen legger frem planene uten tilsynelatende å reflektere over hva dette kan bety for Sapmi.

– Det er fullstendig uakseptabelt at regjeringen kunngjør elektrifisering av Melkøya på denne måten, sier sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) til NTB.

Silje Karine Muotka

– En slik beslutning viser at regjeringen setter til side alle løfter om hensyn til samiske rettighetshavere. Løftet om styrket dialog med Sametinget virker også å være tomme ord, sier sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) til NTB.

Foto: JUNE BJORNBACK / JUNE BJORNBACK

Senterungdommen kaller vedtaket for et brudd på Hurdalsplattformen. De ber nå Sp vurdere regjeringssamarbeidet om ikke planene skrotes.

Men det er også kommet positive reaksjoner.

Høyres Nikolai Astrup synes det er bra at regjeringen sier ja til å utvikle anlegget og sikre driften også etter 2029.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener avgjørelsen om elektrifisering av Melkøya vil sikre sysselsetting på anlegget og gi ringvirkninger i nord.

Og NHO sier regjeringens avgjørelse om å elektrifisere Melkøya, og oppgradere strømnettet i Nord-Norge, er sårt tiltrengt.

– Det er gode nyheter, sier viseadministrerende direktør Anniken Hauglie i NHO til NTB.

Anniken Haugli, viseadministrerende direktør i NHO.

– Elektrifisering av Melkøya ved bruk av kraft fra land er helt essensielt for å få ned klimagassutslipp og omstille næringslivet i en mer bærekraftig retning, sier viseadministrerende direktør i NHO, Anniken Hauglie til NTB.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Glad for avgjørelse

Også konsernsjef Hilde Tonne i Statnett mottok endelig vedtak om konsesjon for 420 kV ledning mellom Skaidi og Hammerfest med glede.

Vi er glad for at regjeringen i dag har kunngjort at det vil gis høy prioritet til konsesjonsbehandlingen i Finnmark.

Det sier Tonne i en pressemelding.

Mener omstridt kraftlinje i Vest-Finnmark kan bli ny Fosen-sak

Og Tonne sier de vil ta hensyn til mange interesser når byggingen skal skje.

Vi vil legge til rette for en best mulig og åpen dialog med grunneiere, reinbeitedistrikt, berørte og kommunene. Vi skal levere et bærekraftig prosjekt som tar vare på både mennesker og natur, sier konsernsjefen.

Hilde Tonne, konsernsjef for Statnett, ved den nye 420 kv-linjen på Skillemoen i Alta

– Vi er glad for at regjeringen i dag har kunngjort at det vil gis høy prioritet til konsesjonsbehandlingen i Finnmark. En forutsetning for at Statnett kan ferdigstille anleggene innen 2030 er at endelig konsesjon for tiltakene gis innen 2024/2025, sier konsernsjef i Statnett, Hilde Tonne.

Foto: André Bendixen / NRK

Sør-Varanger Arbeiderparti skriver i en pressemelding at de er glade for at dagens kraftpakke sikrer utbygging av 420 kV-linja til Varangerbotn. De mener dette vil gi et helhetlig og nødvendig kraftløft for hele Finnmark.

Les også Miljøkamp om ny kraftlinje på tvers av Finnmark

Hamnefjellet vindpark i Båtsfjord

– Har et lite håp

Varaordfører i Karasjok, John Nystad (Samefolkets parti), var oppskaket over det han hørte under pressekonferansen i Hammerfest.

Men, som han sier:

– Jeg la merke til at olje- og energiminister Tore Aasland (Ap) gjorde oss oppmerksomme på at endelig konsesjon ikke er gitt. Så det er et lite halmstrå med tanke på å få dette stoppet, sier Nystad.

Og han legger til:

Nå må vår kommune, i lag med andre kommuner, komme på banen og svare negativt på konsesjonssøknaden om å bygge ut fra Skaidi og østover i fylket, sier Nystad.

Fristen for å sende inn høringsuttalelse til konsesjonssaken er tirsdag 15. august.

F.v: Egil Kvernmo, medlem av styret i Motvind Finnmark
John Nystad, varaordfører i Karasjok
Foto: Sunniva Hadland Bøthun / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark