Hopp til innhold

– Tok litt tid før jeg skjønte hva som traff meg i ansiktet

Kjell Kristian Langhaug er glad for at han berget synet etter nærkontakt med ei rype av det fjærkledde slaget i påska.

Kjell Kristian Langhaug

Kjell Kristian Langhaug viser fram den døde rypa. På bildet til høyre har han ansiktsmaska som trolig reddet øynene fra skader rundt halsen.

Foto: Kjell Kristian Langhaug / Privat

– Det var egentlig bare flaks at det ikke ble en stygg ulykke. Jeg hadde akkurat tatt på meg ansiktsmaska. Hadde jeg ikke gjort det hadde jeg nok fått rypa inn i hjelmen. Da hadde øynene vært veldig utsatt, sier Kjell Kristian Langhaug til NRK.

Det var mandag kveld i påskeuka at han var med i et følge på tre skutere som skulle kjøre fra Svartnes mot Hamningberg i Øst-Finnmark.

Oppe på fjellet, i mørket og med dårlig sikt ser han plutselig noe hvitt som kommer flyvende mot ham, fra den høyre siden av skuterløypa.

Fikk vondt i nakken

– Jeg klarte ikke registrere hva det var som traff meg, men etter hvert skjønte jeg det måtte være ei rype, sier Kjell Kristian.

Se hvordan kameratene reagerte etter kollisjonen:

Kolliderte med rype på snøskuter

Video: privat

Han anslår at han kjørte i 60 kilometer i timen da han traff rypa. Med en vekt på rundt en kilo, var det et prosjektil med ganske stor kraft som traff Kjell Kristian midt i ansiktet.

– Det var faktisk ganske vondt å bli truffet. jeg fikk skikkelig vondt i nakken i etterkant, og skvatt til så jeg nesten mistet grepet på styret på snøskuteren. Jeg mistet litt kontrollen, for det var som å få et slag i ansiktet, sier Kjell Kristian.

Aldri hørt om lignende

Sammen med kameratene begynte han straks å lete etter rypa, som de fant liggende i løypa, med brukket nakke. Mest sannsynlig har den dødd momentant.

– Jeg har hørt at folk har kjørt på rype med snøskuteren før, men aldri at noen har fått en rype midt i ansiktet. Men det var jo en grei måte å få sin første rype på, ler Kjell Kristian Langhaug.

– Og hva skjedde med rypa etterpå?

– Vi hadde tenkt å spise den onsdag, men rakk det ikke før vi måtte ned fra fjellet. Nå ligger den i en fryser, så får vi spise den senere.