Hopp til innhold

Jaktulykkene: – Kan aldri snakke nok om sikkerhet

Slik unngår du uhell under høstjakta.

Vandring i skog og fjell på jakt etter rypeflokker i Bø i Vesterålen.

Plagg i signalfarger er veldig viktig når du er på jakt. Her ser vi et eksempel på riktig bekledning.

Foto: Bjørnar Hansen

– I opplæringa av nye jegere bruker vi aller mest tid på sikkerhet. Det er et tema vi aldri kan snakke for mye om, sier Øystein Overrein.

Han er fylkesinstruktør for jegerprøven, og leder for småviltutvalget i Troms jeger- og fiskerforening.

Småviltjakta startet tirsdag. I løpet av den første uken har tre jegere endt på sykehus etter jaktulykker.

Onsdag ble en mann truffet under jakt i Hasvik i Finnmark, og torsdag ble først en mann i 60-årene skadd i en jaktulykke i Hedmark. Senere på dagen ble en mann i 20-årene skutt i øyet under jakt i Dividalen i Troms.

Tiden med flest jegere

Øystein Overrein, Norsk Polarinstitutt

Øystein Overrein, fylkesinstruktør for jegerprøven, og leder for småviltutvalget i Troms jeger- og fiskerforening, har flere sikkerhetstips for jegere.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

– Det er veldig beklagelig at slike ting skjer. Jaktulykker kan skje uansett tid på jaktsesongen, men den første uka av rypejakta er det tidspunktet i året der det er flest jegere ute, sier Overrein.

Ifølge han gir småviltjakta spesielle utfordringer for jegerne.

– Under storviltjakta operere man i store jaktlag, hvor god kommunikasjon er veldig viktig. Under småviltjakta kan man operere alene eller i mindre lag. Med såpass mange jegere ute til enhver tid, er det vanskelig å vite hvor andre jegere befinner seg, sier han.

Sikkerhetstips

Overrein har tydelige råd til dem som skal ut på jakt i helga.

– Man skal alltid vite hva man skyter på. Er du i tvil, holder du igjen skuddet. I tillegg må du alltid sørge for at du synes i terrenget. Du får ikke færre ryper i sekken dersom du bruker en signalfarget caps eller jakke, sier han.

– I tillegg er det viktig å sørge for at du ikke avskjærer andre kursen til andre jaktlag. Man bør også unngå tette, uoversiktlige områder.

Farlig hagltype

På NRK Troms og Finnmark sine Facebook-sider har flere kommentert at hagltypen som brukes i Norge i dag er spesielt farlig, siden det rikosjetterer mer enn blyhaglet som ble bruk tidligere.

I 2005 ble det forbudt å bruke blyhagl på grunn av forurensing.

– Stålhagl kan rikosjettere, men jeg tror det er et blindspor, sier Overrein.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark