Hopp til innhold

– Elendig rypejakt

I år går finnmarkingene mot en elendig rypejakt, spår Statens naturoppsyn.

Rypejakt

– LITE RYPE: Jegerne bør være forsiktige under rypejakten i år, for at bestanden ikke skal bli mindre enn den er, mener Statens naturoppsyn.

Foto: Jan Øystein Aksnes

Kollaps i smågnagerbestanden gjør en allerede svak rypebestand enda svakere.

Ken Gøran Uglebakken i Statens naturoppsyn (SNO) tror at rypejakten vil bli blant tidenes dårligste fordi smågnagerne er borte.

– Det er total kollaps. Lemen har jeg ikke sett snurten av siden tidlig sist vinter.

Tror på rype

Johan Anders Somby, som driver utfartsselskapet Viddas Veidemann i Kautokeino, holder derimot fast på at det er ryper på vidda i år.

– Jeg har sett mest oppe i høyden. Der har jeg sett de største kullene, men det kan jo være noe lenger ned i dalen også, sier Somby.

– Bunnen er nådd

Når både lemen og mus er borte, spiser røyskatta og reven rypekyllinger og andre bakkehekkende fugl. SNO følger situasjonen på vidda nøye, og tror at bunnen er nådd når det gjelder rypebestanden i Finnmark. Høstens jakt vil derfor kunne måtte bli strengt regulert.

– Vær forsiktig, det er i hvert fall mitt råd. Rypa må ha en bestand for å kunne bygge seg opp slik at det skal bli toppår, så her må man trå varsomt i gresset for å ikke redusere bestanden ytterligere unødig, sier Uglebakken.