Rypene søkte tilflukt i barnehagen

Mens rypejegere på fastlandet kan måtte gå langt mellom rypene, fikk Longyearbyen barnehage i dag besøk av en hel rypeflokk, på jaktas første dag.

– Da vi kom til barnehagen så vi seks små ryper og en stor. Det er helt typisk at de dukker oopp i byen, på første dag av rypejakta, sier Stine Eidissen Bya, som i dag tok bilde av rypene da hun leverte barn i barnehagen.

Atle Husby var også innom barnehagen i dag, og mener han så 10 ryper.

Flere innbyggere i Longyearbyen har i morgentimene i dag lagt ut lignende bilder på nettstedet Facebook, og noen mener det kan ha vært så mange som 20 ryper ved barnehagen.

Utpå formiddagen trakk for øvrig rypeflokken videre og bort fra barnehagen.

Dårlig jakt på fastlandet

I Fastlands-Norge har årets rypehøst vært laber. I Troms er jaktkvoten satt til to liryper og tre fjellryper per dag. Også i Finnmark er det satt begrensninger som går end til ens skogsfugl per dag for jegere i deler av fylket.

I Midtre Gauldal i Sør-Trøndelag har de valgt å avlyse hele rypejakta, på grunn av den lave bestanden.

– Det er vel ikke uvanlig at man ser at rypene trekker inn i byen akkurat når jakta skal til å begynne, her er de godt innenfor den skyteforbudssonen som går fra Platåberget ved byen og ned i dalen, sier Espen Stokke, Seniorrådgiver innen naturforvaltning hos Sysselmannen.

Jakt på Svalbard

Også på Svalbard åpnet rypejakta i dag. Her er bestanden mindre truet, og kvotene betraktelig større enn på fastlandet.

– Fastboende kan jakte ti ryper per dag, forteller Stokke.

Han tror likevel ikke det er frykt for jegerens hagle som lokker rypene inn i byen.

– Ulike vekster har ulik tid til ulike tider på året. Det er nok næringsvett som fører dem inn til byen, ikke noe annet, mener han.

Tamme ryper

Det er ikke bare kvotestørrelsen som skiller rypejakta på fastlandet og på Svalbard.

– Rypene er mye mindre sky her oppe, det er nesten ikke snakk om jakt. Den største utfordringen er å finne dem. Gjør du det er sjansene gode for å treffe, sier Stokke.

Svalbardrypa er en variant av fjellrypa som også finnes på fastlandet. Den blir en del tyngre en fastlandsrypa på høsten.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt med Hege Iren Hanssen