Hanna Lyrek var sist å se i løypa på Femundløpet i starten av februar. Da kom hun susende over målstreken på en 3. plass etter de rutinerte kjørende Birgitte Næss og Thomas Wærner.
23-åringen bruker svært mye tid sammen med hundene både i hundegården hjemme og ute i løypa, men når starten på årets Finnmarksløp går – skal ikke Hanna følge hundene bak på sleden.
– Nei, i år er det mamma sin tur.
Hanna er nemlig datter av den rutinerte hundekjøreren Trine Lyrek, som har deltatt flere ganger i både Finnmarksløpet, Femundløpet og Iditarod.
Trine Lyrek stiller i år til start på 1200 kilometer distansen i Finnmark.
– Og jeg skal være handleren hennes, legger Hanna til.
HUNDEKJØRERE: Hanna og Trine Lyrek i den store hundegården de har hjemme på gårdstunet i Alta. Her jobbes det mange timer hver dag med hundene.
Foto: Christina Gjertsen / NRK
– Hun får et godt spann
Hanna Lyrek forteller at årets Femundløp er det letteste løpet hun noensinne har deltatt på. Der hun kjørte inn til en tredjeplass, bak Birgitte Næss og Thomas Wærner.
– Det var kjempegode spor, ikke noe problem med været eller noen vanskelige forhold.
Alt fungerte som det skulle ute i løypa.
– Vi legger jo helt sykt mye tid i hundene og treninga. Det er godt å få svar på den jobben man har gjort, at man har gjort noen riktige valg og trent på rett måte.
Med et godt gjennomført løp ferskt i minne, er det ikke bare å gi sleden videre til mamma Trine til starten i Finnmark.
– Det blir sikkert litt vanskelig, men hun har i alle fall et veldig godt spann med seg, ler Hanna.
TRENING: Det er mange timer bak på sleden og i hundegården som hundekjører.
Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRKSpøk til side, det er kun mamma Trine hun er villig til å «ofre» startnummeret til.
– Det er ingen jeg kommer på som fortjener å kjøre løp mer enn henne, så jeg unner henne selvfølgelig det. Men på den annen side så vil jeg jo kjøre selv.
Da Hanna var 19 år ble hun tidenes yngste vinner av Finnmarksløpet, etter å ha sust forbi storfavorittene. Med seieren fulgte også tittelen norgesmester i langdistanse hundekjøring.
I år har Finnmarksløpet status som verdensmesterskap. Å måtte stå over på et år som dette, har Hanna måtte bruke tid på å forsone seg med.
– Vi har planlagt at hun skal kjøre dette løpet siden i fjor, så jeg har brukt et år på å godta at det ikke er jeg som skal kjøre det.
Tror datteren blir en god handler
Mamma Trine Lyrek som har hjulpet datteren gjennom utallige hundeløp, synes også det er hennes tur nå.
– Nå har Hanna kjørt i flere år, mens jeg har hjulpet til bak i kulissene. Nå var det min tur til å kjøre igjen.
Trine Lyrek tror likevel det kan bli utfordrende for datteren å se på at ting blir gjort på en litt annen måte enn det hun er vant med.
Samtidig er begge innstilt på at konkurranseinstinktet ikke skal ødelegge det gode forholdet de har til hverandre.
– Jeg tror det blir kjempefint. Vi kjenner hverandre godt. Hanna vet hva som må til for å være en god handler, sier mamma Trine Lyrek.
STILLER TIL START: Trine Lyrek har kjørt både Finnmarksløpet og Iditarod, og vet hva som må til for å kjøre et hundeløp på 1200 kilometer. I år er datteren med som handler.
Foto: Allan KloMuligheter for pallplass
Hans Petter Dalby, NRKs ekspert på Finnmarksløpet, tror også team Lyrek kan gjøre en god innsats i årets løp.
– De har nok en gang klart å utvikle et godt hundespann til årets sesong. Hanna Lyrek kunne helt klart vært med å kjempe om de gjeveste plasseringene, men også mamma Trine Lyrek kan hevde seg med det spannet de har bygd opp.
Dalby understreker at han ikke vet hvor mye Trine Lyrek har fått trent sammen med årets hundespannet. Samtidig har hun kjørt Finnmarksløpet og Iditarod flere ganger, og vet hva som kreves for å kjøre 1200 kilometer.
EKSPERT: Hans Petter Dalby, NRKs ekspert i Finnmarksløpet, tror team Lyrek kan klare en pallplassering dersom alt klaffer for dem.
Foto: Hanne Wilhelms / NRK– Det fasinerende med langdistanse hundekjøring er at man ofte blir bedre jo eldre man blir. Det handler også om erfaring.
– Men kan mor og datter i team klare en pallplass?
– For å være helt ærlig så tror jeg seieren står mellom Thomas Wærner og Kristoffer Halvorsen. De har rutinen og gode spann også i år.
– Men tredjeplassen er mer åpen. Trine kan fort være med å kjempe om den plassen sammen med en annen lokal helt, Steinar Kristensen, som også har et bra spann.
Men Dahlby legger til at også Petter Karlsson, Daniel Hågensen, Niklas Rogne og Malin Strid har gode spann og er dyktige hundekjørere.
IDITAROD: For Hanna Lyrek er det store målet å stille til start i Iditarod i Alaska i 2025.
Foto: Team Lyrek
Vil tilbake til Alaska
Selv om Hanna gjør det bra i sporet hjemme i Norge, nådde hun et av sine store mål under fjorårets sesong da hun deltok i det tøffe løpet Iditarod.
Etter å ha kjørt spannet sitt fra Anchorage i sørøst Alaska til Nome i nordvest, gjennom 10 dager, 2 timer og 43 minutter, ble Lyrek «rookie of the year» med en 19. plass.
Det har gitt mersmak.
– Målet nå igjen for meg er å komme seg tilbake til Alaska, helt klart. Hvor lang tid det tar, det vet jeg ikke helt. Jeg håper vi kan gjøre det innen tre år, og kjøre i 2025, men jeg må spare litt penger først, ler Hanna.