Hopp til innhold

Hanna Lyrek (19) tidenes yngste vinner av Finnmarksløpet

Suste forbi storfavoritten og ble norgesmester i langdistanse hundekjøring.

Hanna Lyrek, vinner av Finnmarksløpet 500 km 2019

19 år gamle Hanna Lyrek fra Alta smilte stort etter å ha sikret seg seieren i 500-kilometersklassen i Finnmarksløpet.

Foto: Morten Broks

Etter å ha tilbakelagt 570 kilometer over Finnmarksvidda kjørte 19 år gamle Hanna Lyrek først over målstreken i Alta kl. 04.45 tirsdag morgen.

Hun ble med dette tidenes yngste vinner av Finnmarksløpet, og med denne seieren sikret hun seg også tittelen norgesmester i langdistanse hundekjøring.

– Nei, dette hadde jeg ikke trodd. Jeg hadde ikke tenkt så mye på det i det hele tatt, sa en tydelig rørt og glad Hanna Lyrek bare minutter etter målpassering.

Lyrek deltok i 500-kilometersklassen og er den første hundekjøreren som har fullført alle tre distansene i Finnmarksløpet. Hun vant Finnmarksløpet junior for to år siden, og i fjor ble hun tidenes yngste til å fullføre den lengste distansen på 1200 kilometer. Hun kom da inn på en 17. plass.

Inn på andre plass kjørte den erfarne hundekjøreren Harald Tunheim (60), 12 minutter etter Lyrek. Han vant 500-kilometeren i Finnmarksløpet i fjor og har tidligere vunnet den lengste distansen fem ganger. Årets løp var veteranens 22. Finnmarksløp.

Harald Tunheim og Hanna Lyrek i mål på FL500 2019

Harald Tunheim var fornøyd med andre plassen, og gratulerte vinner Hanna Lyrek etter målpassering.

Foto: Morten Broks

– Hun gled bare ifra

Tunheim ledet løpet lenge, men Lyrek hadde et raskt spann og tok stadig innpå. Da de kjørte ut fra Karasjok mot Alta mandag kveld, lå Lyrek bare 10 minutter bak. Hun tok ham igjen like før sjekkpunkt Jotka, om lag 50 kilometer før mål.

– Jeg så hodelykten hans på vidda og merket at jeg nærmet meg. Men jeg var ikke i ryggen på ham før ved Jotka fjellstue, sa Lyrek etter målgang.

– Sa dere noe til hverandre da?

– Jeg tror han sa noe om at han visste ikke om han klarte å holde farten. Og han gjorde ikke det.

Tunheim er imponert over Lyreks prestasjon.

– Hanna tilhører en helt ny generasjon hundekjørere som er født inn i sporten. Det er ikke som oss gamlinger som brukte mange år på å finne ut av ting, sa han etter at han hadde passert mål.

– Hva tenker du om at hun slo deg nesten på målstreken?

– Når det er snakk om hundespann, så er det de som går raskest som kommer først. Og nå hadde hun litt raskere spann denne gangen. Hun kjørte forbi meg og jeg prøvde å holde følge et stykke, men hun bare gled ifra. Da er det sånn det skal være – helt riktig.

– Og andreplassen, føles den like bra som første i fjor?

– Om ikke akkurat helt det samme, så er det likevel fantastisk. Jeg har gjort et mye bedre og raskere løp i år, og har med meg alle åtte hundene inn, så det er veldig bra.

Matias Skaufel Hindbjørgmo, Hanna Lyrek, Trine Lyrek

Vinner Hanna Lyrek ble tatt imot av kjæresten Matias Skaufel Hindbjørgmo og mamma og handler Trine Lyrek.

Foto: Marte Lindi / NRK

Rekordrask innspurt

Lyrek og Tunheim overrasket både publikum, mediene og Finnmarksløpets arrangører med farten de holdt fra Karasjok og inn til Alta.

Distansen er beregnet til om lag 11 timer, men de to spannene kjørte på litt over 9 timer.

– Jeg har hatt gode hunder. De er helt rå. Det er helt sykt, sa Lyrek.

Kommunikasjonssjef i Finnmarksløpet, Trond Anton Andersen, sier det har vært ekstra spennende å følge årets løp, og påpeker den store kontrasten det er i årets to beste hundekjørere. Tunheim fullførte tross alt sitt første løp i 1989 – 11 år før Lyrek ble født.

– Større ytterpunkter kunne man knapt finne i årets løp. Lyrek og Tunheim tilhører to helt ulike generasjoner og utgjør på mange måter det ultimate eksempelet på at dette er en idrett der kvinne kjemper mot mann og ung kjemper mot gammel, sier han.