Hopp til innhold

Ansatte forsøkt nektet å gå i fakkeltog når direktøren kommer

I en e-post fra ledelsen i Klinikk Alta kommer det frem at ansatte ikke får lov å gå i fakkeltog i arbeidstiden. Lederen skriver videre at «vi demonstrerer ikke mot våre egne ledere».

Klinikk Alta.

Flere ansatte ved Klinikk Alta har fått e-post om at de ikke får lov å gå i fakkeltog i arbeidstiden. Ei heller demonstrere mot egne ledere.

Foto: Hanne Larsen / NRK

– Det er en fryktkultur av verste sort i Finnmarkssykehuset, sier en ansatt ved Klinikk Alta.

Vedkommende ønsker å være anonym i frykt for represalier.

Se tilsvar fra klinikkleder lenger ned i saken.

Vedkommende mottok i går en e-post som NRK har fått tilgang til, der det står at ansatte ikke får gå i fakkeltog i arbeidstiden.

– Den er innafor. Men det som ikke er innafor, er at vi ikke skal få kritisere de valg som ledelsen tar, sier den ansatte.

Det som står videre fra klinikkleder Helge Hansen om begrunnelsen, som også er sendt videre til en rekke ansatte, er følgende:

«Vi demonstrerer ikke mot våre egne ledere, og hvert fall ikke i en sak som ikke er ferdig behandlet.»

– Hvis man ikke skal protestere før en sak er ferdigbehandlet, når skal man da gjøre det, spør Irene Ojala, leder for Pasientfokus og medlem i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Les også Hemmeligholdte rapporter viser hvorfor Alta ikke fikk ekstra operasjonsstue

Hovedtillitsvalgt og sykepleier Eva J. Ytrehauge, operasjonssykepleier Anette Liberg og kreftsykepleier Marte Lebesby ved dagkirurgien på Klinikk Alta, frykter styret i Finnmarkssykehuset ikke skjønner konsekvensen av å legge ned tilbudet.

Kontaktet av bekymrede ansatte

E-posten er sendt i forbindelse med at direktør i Finnmarkssykehuset, Ole Hope, skal til Alta fredag 26. januar, for å møte politikerne i formannskapet.

På møteagendaen står tilbudet ved Klinikk Alta, der direktøren ønsker å fjerne store deler av den dagkirurgiske virksomheten, for å flytte den til Hammerfest sykehus.

Frp og flere politiske partier har oppfordret folk til å møte opp for å demonstrere mot nedbyggingen av dagkirurgien. Og å støtte opp om et krav om sykehus til Alta.

Irene Ojala sitter på Stortinget for Pasientreiser. Hun er svært kritisk til at Finnmarkssykehuset foregriper Helse Nords behandling av dagkirurgien i Alta.

Irene Ojala sitter på Stortinget for Pasientreiser. Pasientfokus er med på markeringen når Ole Hope møter Alta-politikerne.

Foto: Privat

– Det er uhørt at ansatte forsøkes kneblet på denne måten, sier Irene Ojala.

Hun kjenner godt til e-postene som er sendt.

– Ja, jeg har mottatt flere henvendelser fra ansatte som har fått e-post, og som lurer på om de kan miste jobben sin om de møter opp i fakkeltoget, sier Ojala.

Snur når NRK ringer

Når NRK kontakter klinikkleder Helge Hansen, dagen etter at e-posten er sendt ut, sier han følgende:

– Vi har selvfølgelig ingenting med hva folk gjør på fritiden, men i arbeidstida skal de jobbe.

Helge Hansen overtar som leder ved Klinikk Alta etter Lena Nielsen (bildet).

Helge Hansen overtok rollen som leder ved Klinikk Alta da Lena Nielsen sluttet.

Foto: Eirik Palm

– I e-posten skriver du at «vi demonstrerer ikke mot våre egne ledere, og hvert fall ikke i en sak som ikke er ferdig behandlet». Er ikke dette det motsatte av det du nå sier?

– Dette var en e-post jeg sendte til en av mine mellomledere, som hadde fått spørsmål om hvordan hun skulle håndtere spørsmål fra en ansatt, om vedkommende kunne gå i fakkeltog.

– Så du står ikke inne for det lenger?

– Jeg mener selvsagt at folk skal få protestere så mye de vil, utenfor arbeidstiden.

Hansen sier videre at dette er politikk, som de som ansatte uansett ikke kan gjøre noe med.

– Vi styrer ikke dette. Vi må bare prøve å gjøre jobben vår og levere gode tjenester. Men det blir ikke enklere av å håndtere medieoppslag som dette, sier klinikklederen.

Viser til protestene i Lofoten

Den ansatte som NRK har snakket med, synes det er trist at ledelsen går ut med det vedkommende oppfatter som en trussel mot å demonstrere.

– Vi er ingen nykommere. Vi prøver å berge et godt tilbud som hele Finnmarks befolkning har glede og nytte av. At vi skal bli forsøkt nektet dette, er tragisk, sier vedkommende.

Les også Kjerkol freder akuttkirurgien og fødetilbudet i Lofoten og Narvik

Sigve Solberg

Vedkommende viser til Lofoten, der den massive motstanden fra både ansatte og øvrig befolkning, gjorde at akuttkirurgien til slutt ble bevart.

– Hadde det ikke vært for protestene, så hadde kanskje utfallet blitt noe annet, sier den ansatte.

Trine Noodt i Venstre, Monica Nielsen i Arbeiderpartiet og Jan Martin Rishaug i Senterpartiet

Trine Noodt i Venstre, Monica Nielsen i Arbeiderpartiet og Jan Martin Rishaug i Senterpartiet, møter direktør i Finnmarkssykehuset, Ole Hope.

Foto: Stian Strøm / NRK

Trine Noodt er hovedutvalgsleder i helse i Alta kommune. Venstre-politikeren er en av dem som har postet et innlegg, der hun oppfordrer folk til å møte opp utenfor rådhuset når direktøren kommer.

Innlegget er delt over 300 ganger.

– Det er trist at man forsøker å nekte sine ansatte å kjempe for et tilbud de har kjært. Dette handler jo ikke om å være imot direktøren, men om å kjempe for et best mulig helsetilbud, i en by der vi ikke har sykehus, sier hun.

Les også Petra la seg inn på psykiatrisk avdeling: – Jeg visste ikke når jeg hadde dusjet sist

Fakkeltog i Tana for å bevare psykiatritilbudet i Øst-Finnmark. Petra Pauliina Henriksen var en av dem som deltok.