Hopp til innhold

Ble bedt om å hylle tilbudet de nå vil fjerne

Kirurgen ble bedt om å fremsnakke det dagkirurgiske tilbudet i Alta, slik at det kunne brukes som et foregangseksempel. Nå vil ledelsen legge det ned, men møter motstand.

For fire år siden ble kirurg Houman Charani bedt om å stille opp i en skryteartikkel om dagkirurgien i Alta. Nå vil ledelsen legge ned det de selv mente var en suksess.

For fire år siden ble kirurg Houman Charani bedt om å stille opp i en skryteartikkel om dagkirurgien i Alta. Nå vil ledelsen legge ned det de selv mente var en suksess.

Faksimile: Rana Blad 25.01.19

Venstre løfter nå saken opp på Helseministeren sitt bord, og krever at hun øyeblikkelig stopper nedleggingen i Alta.

– Det er uakseptabelt og brudd på alle spilleregler at Finnmarkssykehuset vil legge ned dagkirurgien i Alta med et hastevedtak før den varslede høringen av framtidig sykehusorganisering i Nord-Norge.

Det sier Alfred Bjørlo, helsepolitisk talsperson i Venstres stortingsgruppe.

De har i dag stilt skriftlig spørsmål til ministeren, der de ber om svar innen åtte dager.

Hyllet over fem sider i avisa

Kirurg i Finnmarkssykehuset Houman Charani er glad for alle som slår ring rundt det dagkirurgiske tilbudet i Alta, som han karakteriserer som en suksess.

En mening han ikke er alene om.

Tvert imot så har også ledelsen i Finnmarkssykehuset bejublet tilbudet, inntil for kort tid siden.

Houman Charani er overlege og kirurg ved Finnmarkssykehuset.

Houman Charani er overlege og kirurg ved Finnmarkssykehuset.

Foto: Hanne Larsen / NRK

Charani forteller til NRK at han for fire år siden ble spurt om å stille opp på en gladsak i avisa Rana Blad i Nordland.

Ifølge Charani var meningen med intervjuet å fortelle om suksessen med det dagkirurgiske tilbudet i Alta, slik at Nordlandssykehuset kunne la seg inspirere.

Han forteller at det var kommunikasjonssjef i Finnmarkssykehuset, Eirik Palm, som kontaktet ham, for ifølge Charani å argumentere og reklamere for dagkirurgien.

– Det er veldig merkelig at de fire år senere ikke husker hva de var stolte av den gangen, sier Charani.

Han har ambulert mellom Hammerfest og Alta i 18 år, og er en av nøkkelpersonene i oppbyggingen av dagkirurgien i Alta.

I artikkelen fra 25. januar 2019 har avisa viet fem sider til Klinikk Alta, der de har intervjuet operasjonsansatte, ambulansepersonell, radiografer og jordmødre.

Alle beskriver en vellykket resept for hvordan Finnmarkssykehuset med nærsykehuset i Alta unngår pasientlekkasje, nyter godt av større fagmiljø og skaper trygg og nær pasientbehandling.

For fire år siden var kirurg Houman Charani og daværende direktør i Finnmarkssykehuset, Eva Håheim Pedersen, enige om at det dagkirurgiske tilbudet i Alta var en stor suksess.

For fire år siden var kirurg Houman Charani og daværende direktør i Finnmarkssykehuset, Eva Håheim Pedersen, enige om at det dagkirurgiske tilbudet i Alta var en stor suksess.

Faksimile: Rana Blad 25.01.19

Eva Håheim Pedersen, daværende direktør i Finnmarkssykehuset, var også intervjuet i saken. Hun var sitert på blant annet følgende:

– En av styrkene til Finnmarkssykehuset, er dedikerte ansatte som stiller opp og ambulerer for å gi folk et tilbud nærmest mulig, slik at pasientene slipper å reise så mye.

God samfunnsøkonomi

Videre står det i artikkelen at det ambulerende laget, bestående av blant andre Houman Charani, tar unna køen i en slik grad, at:

«Pasienter nå reiser fra Hammerfest til Alta for å få utført ortopediske inngrep. Pasienter reiser også fra Kirkenes og Øst-Finnmark til Alta. Folk kommer faktisk reisende sørfra for å bli operert av Houman Charani i Alta. Ventelistene på disse operasjonene har gått ned i hele Finnmark.»

– Som en konsekvens har sykehuset i Hammerfest fått frigjort kapasitet til å utføre tyngre inngrep. Det samme gjelder Kirkenes sykehus. Det er veldig artig, sier Houman Charani til Rana Blad og legger til:

– Det vi gjør er god samfunnsøkonomi. Å operere folk der det finnes logistikk til å gjøre det, er framtida.

Eirik Palm, kommunikasjonsdirektør i Finnmarkssykehuset skriver i en e-post i dag til NRK at Rana Blad for fire år siden ønsket å vise hvordan Finnmarkssykehuset, som er sammenliknbart med Helgelandssykehuset, hadde organisert seg på dette tidspunktet.

Siden har situasjonen endret seg for norske sykehus, og særlig i Nord-Norge, både når det gjelder økonomi og menneskelige ressurser, skriver Palm.

Frykter rasering av tilbud

Nå ligger det an til at dagkirurgien i Alta fjernes.

Det som et ledd i en stor omstillingsprosess i Helse Nord, der målet er å få kontroll på millionunderskuddene, som har ridd foretaket som en mare i flere år.

Les også Frykter pasientflukt fra Finnmark

Houman Charani er overlege ved Finnmarkssykehuset og kirurg.

Nyansatt direktør i Finnmarkssykehuset, Ole Hope, velger å hoppe bukk over Helse Nord sin egen prosess.

Han har i sin innstilling satt opp nedlegging av dagkirurgien som sak på styremøte i morgen 21. desember.

– Vi ber om at styret tenker seg nøye om. Vi har brukt år på å bygge opp tilbudet som har bred tillit hos befolkningen, sier operasjonssykepleier, Anette Liberg.

Les også Hastemøte om dagkirurgien: Ansatte ber styret tenke på dem som drar nytte av tilbudet

Hovedtillitsvalgt og sykepleier Eva J. Ytrehauge, kreftsykepleier Marte Lebesby og operasjonssykepleier Anette Liberg ved dagkirurgien på Klinikk Alta, frykter styret i Finnmarkssykehuset ikke skjønner konsekvensen av å legge ned tilbudet.

Fra før av har kirurg Charani og foretakstillitsvalgte i Finnmarkssykehuset Thoralf Enge advart kraftig mot å kutte tilbudet.

De mener de 14 millionene som på papiret er tenkt innspart, vil straffe seg i blant annet økt pasientflukt.

Løsningen med at Hammerfest sykehus tar over dagkirurgien er ikke realistisk, mener de.

– De har ikke kapasitet rett og slett, sier Charani.

Ber om flere operasjoner i Alta

Finnmark Arbeiderparti ber Finnmarkssykehuset ta en fot i bakken.

– Det er grunn til å frykte en forhastet beslutning. Det kommer friske midler til både Klinikk Alta og til Helse Nord i 2024, som gjør at jeg mener at man ikke trenger å ta denne beslutningen før jul, sier leder i Finnmark Ap, Kristina Hansen.

Kristina Hansen

Leder i Finnmark Arbeiderparti, Kristina Hansen, mener styret i Finnmarkssykehuset bør tenke seg om.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Finnmark Høyre kaster seg også inn i debatten. De mener Finnmarkssykehuset skaper stor usikkerhet ved å gå inn i prosessen, før Helse Nord er ferdig med sin prosess.

Ved å gjøre slike forhastede forslag skaper de enda mer uforutsigbarhet enn det Kjerkol allerede har skapt med sin prosess for helsetjenestene i nord, skriver partiet i en pressemelding.

Fylkesordfører i Finnmark, Hans-Jacob Bønå (H), ber ministeren om ikke bare å stoppe nedleggelsen av dagkirurgien. Men i tillegg styrke den.

– Kjerkol må instruere styret i Finnmarkssykehuset om å få etablert en ny operasjonsstue ved Klinikk Alta, slik at flere pasienter kan få utført sine planlagte operasjoner her, sier Bønå.

Kraftigere tiltak senere

Lena Nymo Helli, styreleder i Finnmarkssykehuset, vil ikke forskuttere hva som skjer i styremøte i morgen.

– Der skal vi ha en god og grundig gjennomgang, sier hun.

Lena Nymo Helli, styreleder i Finnmarkssykehuset.

Lena Nymo Helli, styreleder i Finnmarkssykehuset.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Houman Charani synes situasjonen er fortvilende.

– Jeg er svært skuffet over at Helse Nord tillater at dette skjer. Prosessen skulle være demokratisk og ikke forhastet. Her burde helseministeren ha grepet inn, sier han.