Hopp til innhold

Snakket til tomme stoler under skoledebatten

Samtidig som valgkampen til stortingsvalget tordner av gårde foregår det et annet viktig valg i Norge: Sametingsvalget. Men oppmerksomheten rundt dette valget er ikke like stor over alt.

Skoledebatt

Ingen kom for å høre på debatten mellom Sandra Márjá West (NSR), Brynjar Andersen Saus (AUF) og Asgeir Fagerli Langberg (H) på Tromsdalen VGS.

Foto: Marita B. Andersen / NRK

Gymsalen på Tromsdalen videregående skole er stappfull av elever og ungdomspolitikere. Skoledebatten i forbindelse med stortingsvalget 11. september vekker engasjement og følelser hos de unge velgerne.

Samtidig, i et klasserom like ved, sitter tre ungdomspolitikere klar til en annen skoledebatt. Denne i forbindelse med sametingsvalget, som også skal finne sted den 11. september.

Her er det ingen tilhørere. De to som var i klasserommet da politikerne ankom, har gått.

– Jeg synes det er synd at ingen kommer. Skolevalgene er veldig viktig for valgdeltakelsen. Det er en fin mulighet for elevene å lære om politikk og valg, slik at de kan en del når de er gamle nok til å stemme, sier Sandra Márjá West i partiet Norske Samers Riksforbund (NSR).

Skoledebatt

Oppmøtet var betydelig bedre på skoledebatten om stortingsvalget som foregikk samtidig som sametingsdebatten.

Foto: Marita B. Andersen / NRK

Siden forrige sametingsvalg har samemanntallet økt med 2 000 medlemmer, og de som jobber med valget ser en trend om at stadig flere unge ønsker å stemme under valget.

Samtidig mener statsviter og valgforsker, Frank Aarebrot, at flere riksmedier har valgt å tie om sametingsvalget.

Uheldig kollisjon

Susann Elvebakk

Susann Elvebakk visste ikke at det var sametingsvalg i år.

Foto: Marita B. Andersen / NRK

– Jeg visste rett og slett ikke at det var sametingsvalg også. Det har vært så my snakk om stortingsvalget i det siste, sier elev ved Tromsdalen VGS, Susann Elvebakk.

Sandra Márjá West mener det er uheldig at sametingsvalget faller på samme dato som stortingsvalget.

– Vi opplever at det ikke er så mye kunnskap om sametingspolitikken, samtidig drukner i stortingsvalget. Det er i utgangspunktet en utfordring å få inn sametingssaker i media, særlig nå i stortingsvalgperioden, sier hun.

Sammen med Asgeir Fagerli Landberg (H) og Brynjar Andersen Saus (AUF) valgte West likevel å gjennomføre debatten. De filmet den, for å kunne spre den i sosiale medier i etterkant.

Saus i AUF synes det er mest synd på ungdommene som ikke fikk med seg debatten.

– Det er en viktig debatt i en viktig sak, som ungdommene burde fått med seg, sier han.

Skoledebatt

Sandra Márjá West (NSR), Brynjar Andersen Saus (AUF) og Asgeir Fagerli Langberg (H) mener de selv kanskje kunne gjort mer for å samle folk. Samtidig skal de nå ta kontakt med fylkeskommunene for å få en bedre promotering av sametingsdebattene og sametingsvalget.

Foto: Marita B. Andersen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark