Hopp til innhold

Statsviter: – Riksmedier tier om sametingsvalget

– Manglende kunnskaper om samiske forhold kan være årsaken til at store riksdekkende medier har valgt å tie om sametingsvalget, mener statsviter og valgforsker Frank Aarebrot.

Frank Aarebrot

IKKE ET LOKALT VALG: – Det er på tide at riksmediene forstår at sametingsvalget er et riksdekkende valg og ikke er noe som bare foregår i Nord-Troms og Finnmark, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Foto: NRK

Kritikken gjelder også NRK Marienlyst som er NRKs hovedkontor.

– Inntrykket er at dekning av sametingsvalget blir for det meste overlatt til NRK Sápmi. Det er ikke nok, også Marienlyst bør ta større ansvar, mener Aarebrot som er professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

Han savner innslag om sametingsvalget også i Dagsrevyen og Dagsnytt, samt i noen av valgprogrammene som Marienlyst har.

– Det er på tide at riksmedier tar innover seg at sametingsvalg ikke er et lokalt valg, men et nasjonalt anliggende, sier Aarebrot.

Politisk redaktør i NRK, Kyrre Nakkim

GIR LØFTER: – NRK Marienlyst sitt publikum bør i det minste få vite hvem som er presidentkandidater i sametingsvalget, lover samfunnsredaktør Kyrre Nakkim.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Samfunnsredaktør Kyrre Nakkim i NRK, avviser ikke helt kritikken fra professoren.

– Men det er fortsatt mange uker til valgdagen, og NRK har slett ikke valgt å tie om sametingsvalget. Selv om dette ikke blir del av Marienlyst sine valgsendinger, så har vi mange andre kanaler som kan synliggjøre sametingsvalget, sier Nakkim.

TV 2: – Ikke stort nok publikum

Karianne Solbrække TV 2

VIL FORTELLER OM RESULTATENE: – Det er riktig at TV 2 ikke har prioritert sametingsvalget høyt. Men vi vil likevel ha en viss dekning av valgresultatene, forteller nyhetsredaktør Karianne Solbrække.

Foto: TV 2

Men kritikken fra Aarebrot går også til andre riksdekkende medier som TV 2, VG, Dagbladet og Aftenposten.

Heller ikke TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække avviser kritikken.

– Som riksdekkende kanal har vi som mål å nå til et bredt publikum. Det er nok noe av grunnen til at sametingsvalget ikke har like høy prioritet som stortingsvalget, forklarer Solbrekke.

Men også manglende ressurser har ifølge henne ført til nedprioritering.

– Likevel vil vi ha en viss dekning av valgresultatene, lover Solbrække.

Aftenposten: – Vurderer fra dag til dag

Tone Tveøy Strøm-Gundersen

RESSURSMANGEL: – Aftenposten har sett seg nødt til å konsentrerer seg om noen stolper og noen hovedsaker i valgdekningen. Dette er i tråd med vår ressurssituasjon, forklarer nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen.

Foto: Signe Dons

Aftenpostens nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen forteller at riksavisen vurderer sametingsvalget på samme måte som de gjør med andre nyheter i det løpende nyhetsbildet.

Hun synes at kritikken fra Aarebrot likevel kan være berettiget, men avviser påstandene om at det er manglende kunnskap om samiske forhold som gjør at Aftenposten har valgt å nedprioritere sametingsvalget.

– Våre journalister er i stand til å sette seg inn i relevante saker. Hvis det dukker opp en sak i forbindelse med sametingsvalget som vi mener er nyttig å gå inn i, så gjør vi det uavhengig av forkunnskaper, forklarer nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten.

Dagbladet: – Vi har ingen dekningsplikt

Også Dagbladet begrunner manglende ressurser som hovedårsak til at de har valgt å nedprioritere sametingsvalget.

– Vi må fokusere på stortingsvalget, men vil likevel underveis komme inn på sametingsvalget, forklarer sjefredaktør John Arne Markussen.

Han understreker at Dagbladet ikke har noen dekningsplikt av samiske saker slik statsstøttede medier som NRK og TV 2 har gjennom sine konsesjoner.

Korte nyheter

  • Direktevra háliidá bisuit DPS Deanu

    Les på norsk.

    Juovlamánus evttohii Davvi Dearvvašvuođa bargojoavku heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus, muhto máŋggas leat vuostalasttan evttohusa.

    Dál ožžot doarjaga Finnmárkku buohcceviesu direktevrras, Ole Hopes.

    Hope háliida bisuhit guovllupsykiátralaš guovddáža ja ášši bidjo ovdan stivrii boahtte vahkkus.

    Finnmárkku buohcciviesu stivrajođiheaddji, Lena Nymo Helli doarju Hope.

    – Vuođđun dasa lea vuđolaš bargu ja buorre riskaanalysa. Mii leat vuosttažettiin geahčadan makkár mearkkašupmi das lea pasientii, ja erenoamážiid ovttasdoaibmama pasieantta čuovvoleamis. Dassa lassin lea maid bargoveaga ja gielas sáhka.

    Helli čujuha dasa ahte DPS:as leat bargit geat hupmet sihke sámegiela ja suomagiela. Dat lea oassin direktevrra riskaárvvoštallamis.

    Jus guovllupsykiátralaš guovddáš haittihuvvo, de fertejit olbmot geat leat dárvanan gárrenmirkkuide ja sii geat buhcet psykalaččat, gártat mátkkoštit 500 kilomehtera oažžut divššu.

    Ole Hope, direktør i Finnmarkssykehuset 28. september 2023.
    Foto: André Bendixen / NRK
  • Krasjet i lyktestolpe

    Politi og ambulanse rykket ut i Vadsø natt til lørdag, etter en trafikkulykke. Det melder politiet i Finnmark.

    Der skal en mann i 40-årene ha kjørt inn i en lyktestolpe. Vedkommende var ved bevissthet og tilsnakkende da han ble fraktet til legevakten.

    Førerkort har blitt beslaglagt og politiet har opprettet sak.

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.