Hopp til innhold

Mener lokalpolitikerne er holdt for narr om sjødeponi

Kvalsund kommune kritiseres for å være passiv om Sintef-rapporten rundt sjødeponi i Repparfjorden.

Repparfjorden

Her i Kvalsund ønsker gruveselskapet Nussir å utvinne kobber. I mars fikk selskapet ja fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Havforskningsinstituttet har også tidligere kritisert strømmålingene i Repparfjorden og ment at de ikke holder mål. Nå får de støtte av miljøforskere både Sintef og Det Norske Veritas.

Foto: Allan Klo

For to år siden godkjente kommunestyret i Kvalsund reguleringsplanen for gruvedrift og sjødeponi i Repparfjord, basert på forskningsarbeidet som nå slaktes av Sintef og Det Norske Veritas.

I dag ønsker den politiske ledelsen i kommunen ikke å si så mye om saken før Miljødirektoratet har behandlet de kritiske rapportene.

Dette får de nå krass kritikk for av fylkestingspolitiker og sentralstyremedlem i Venstre, Trine Noodt fra Alta, som mener kommunen opptrår altfor passivt.

Avventende kommune

– Sånn som jeg ser det er kommunen ferdig med saka, all den tid vi har behandlet reguleringesplanen med tilhørende dokument, forsvarer Kvalsund-ordfører Ragnar Olsen fra Arbeiderpartiet kommunens avventende holdning.

Ragnar Olsen, ordfører Kvalsund (Ap)

Kvalsund-ordfører Ragnar Olsen (Ap) sier kommunen er ferdig med saka rundt reguleringsplanen for Repparfjorden.

Foto: Allan Klo/NRK / NRK

Det er 2,5 år siden han og 12 av 15 kommunestyrerepresentanter godkjente reguleringsplanen for gruvedrift i Repparfjord.

20. mars i år ga regjeringen den endelige godkjenningen av planene.
Problemet er at forskningsmaterialet knyttet til strømforhold i Repparfjord og tidevannet i havområdene utenfor, ble brukt som grunnlag for arbeidet.

Et forskningsmateriale som i ettertid er slaktet av både Sintef og Det Norske Veritas.

– Hadde følt meg lurt

– Hadde jeg sittet i kommunestyret i Kvalsund så hadde jeg vært opprørt. Man venter helt til siste innstans, helt til det når Stortinget, med å ha nøytrale instanser som kvalitetssikrer rapporten og holdet i det. Da hadde jeg vært rimelig oppgitt og følt meg lurt, om en så viktig beslutning er tatt på så sviktende grunnlag, sier Trine Noodt som mener de folkevalgte i Kvalsund er holdt for narr.

Trine Noodt

Fylkestingspolitiker og sentralstyremedlem i Venstre, Trine Noodt fra Alta, mener Kvalsund kommune opptrår altfor passivt.

Foto: Rebekka Ellingsen/NRK

Kvalsund-ordføreren er forsiktig med å si noe om kritikken mot forskningsarbeidet som de folkevalgte baserte sine vedtak på.

– Det som kan skje er at man blir pålagt å ta nye strømmålinger. Dersom de sier at det ikke går an å ha deponiområde der, så må det nok det hele vurderes på nytt, men det er foreløpig bare hypoteser, sier Olsen.

Vil ha forbud mot sjødeponi

I morgen møter Trine Noodt lederen i Stortingets energi- og miljøkomite, Ola Elvestuen, for å diskutere gruvesaken i Kvalsund.

– Vi ønsker et forbud mot sjødeponi, så det her er en sak vi kommer til å følge opp. Jeg er glad for at venstre på Strotinget tar den her saken på alvor og vil se hvilke skritt vi gjør videre, sier Noodt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark