Hopp til innhold

Anbefaler gruvedrift i Repparfjorden

Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) mener at Nussirs reguleringsplan er god nok til at det kan etableres gruvedrift med sjødeponi i Repparfjorden.

Boreprøver fra Nussir-feltet

Direktør i Nussir Øystein Rushfeldt holder opp boreprøver fra Nussir-feltet

Foto: Allan Klo

Monica Mæland

Næringsminister Monica Mæland (H)

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Torsdag sendte NFD en ny uttalelse til Kommunal- og moderniseringsdepartementet i plansaken for utvinning av kobberforekomster på Nussir og ulveryggen i Kvalsund kommune. Det skriver NFD i en pressemelding torsdag kveld.

I regjeringens politiske plattform er det en målsetting å legge til rette for vekst i mineralnæringen. NFD mener en realisering av Nussir-prosjektet blant annet vil stimulere til utvikling av mineralnæringen i Norge og gi positive lokale ringvirkninger for Kvalsund kommune.

Natur og Ungdom mener kunnskapen man har om sjødeponi i Repparfjoden burde ført til at man sa nei, og ikke anbefalte det.

– Havforskningsinstituttet og fiskeriorganisasjonene har sagt helt klart at de ikke vil ha dette. Vi mener at departementet utviser en grenseløs arroganse når de ser på den her kunnskapene og likevel anbefaler sjødeponi, sier leder i Natur og Ungdom, Arnstein Vestre.

Begrensende konsekvenser

Konsekvensene for fiskeri- og havbruksinteressene mener NFD vil være begrensende og kan ivaretas gjennom vilkår for eventuell utslippstillatelse, som behandles av Miljødirektoratet.

– Vi har i dag god nok kunnskap til å kunne konkludere med at sjødeponi i Repparfjorden ikke vil ha uakseptable negative konsekvenser for sjømatnæringen. Både mattryggheten og gyteplasser i fjorden er tilstrekkelig ivaretatt gjennom reguleringsplanen, sier næringsminister Monica Mæland i pressemeldingen.

Kvalsundgruven i Repparfjorden
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Særdeles hyggelig

Direktør i Nussir Øysten Rushfeldt er svært fornøyd med NFDs anbefaling.

– Det er særdeles hyggelig. Det er en gledens dag i dag. Det har vært utrolig viktig for oss å få en slik anerkjennelse fra departementene på næringen og fiskeri, sier Rushfeldt.

Rushfeldt mener dette betyr mye for fremdriften av gruveprosjektet.

– Slik vi ser det er dette den siste brikken som har kommet på plass før kommunalministeren skal fatte den endelige avgjørelsen. Så vi tror det er kort tid igjen før vi får reguleringsplanen på plass.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark

Dronebilde av Båtsfjord havn tatt 17.07.2022

Kommuner i nord er på gjeldstoppen

portrettintervju Torgeir Knag Fylkesnes

Fiskesmugling: – Regjeringen bør reagere før folk blir forbanna

Merethe Eidstø, sitter foran stuevinduet hjemme i Tromsø.

Stor mangel på kvensk barnelitteratur – Merethe må selv oversette bøker til kvensk

Tromsø kommune

Hamna på taket etter utforkøyring utanfor Tromsø

Publikum under Matomas konsert.

40 år med Midnattsrocken: – Føler på en stor ære