Helse Nord-sjefen tar selvkritikk for håndtering av «trusselsaken»

Administrerende direktør i Helse Nord Lars Vorland erkjenner at helseforetaket sliter med en tillitskrise ved Universitetssykehuset Nord-Norge. I dag var det allmøte med UNN-ansatte.

Allmøte på UNN

Stinn brakke på onsdagens allmøte på Universitetssykehuset Nord-Norge.

Foto: MARITA ANDERSEN / NRK

Onsdag møtte Lars Vorland UNN-ansatte i Tromsø. Her tok han selvkritikk for håndteringen av avgangen til administrerende direktør, Tor Ingebrigtsen.

– Det var derfor jeg kom hit. Jeg hadde tidligere både fått direkte og indirekte bekreftelse på at det var en tillitskrise, og oppsamlet sinne og oppgitthet her, sier Lars Vorland til NRK.

Dagen etter at Ingebrigtsen sa opp sin stilling 6. februar, ble det kjent at årsaken til hans avgang skal ha vært trusler mot Marianne Telle, styreleder i Helse Nord. De påståtte truslene skal ha kommet i en telefonsamtale om den omstridte PCI-saken.

Nyheten om trusselsaken førte til at Tor Ingebrigtsen, UNN-styreleder Jorhill Andreassen og styrets nestleder Erling Espeland trakk seg alle med umiddelbar virkning på et ekstraordinært styremøte ved UNN 9. februar.

– Tynnslitt tillit

Ansatte ved UNN har reagert kraftig på at Helse Nord gikk ut i mediene og fortalte om trusler, med det mange oppfatter som en personalsak. Kritikken ble presentert av UNN-lege UNN-lege Geir Bjørsvik til rungende applaus fra tilhørerne.

– Tilliten til Vorland og Helse-Nord er tynnslitt. PCI-saken ligger som en ulmebrann her. Og så har du i tillegg personalsaken der administrerende direktør i Helse Nord tror på den ene parten, og unngår å snakke med den andre parten før etter en måned. En slik ledelse kan vi ikke ha, sier Bjørsvik.

Lars Vorland besøker UNN

Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord kom med beklagelser overfor UNN-ansatte.

Foto: MARITA ANDERSEN / NRK

Lars Vorland innrømmer at det tok for lang tid fra den såkalte trusselsaken sprakk i desember til han i januar hadde første møte med Tor Ingebrigtsen.

– Det tok for lang tid, og det var helt klart en tabbe, og det beklager jeg, sier Vorland som legger til at prosessen skal evalueres.

– Hvorfor gikk dere ut i media med det noen mener var en personalsak?

– Det var en vurdering vi tok, fordi det ble kjent hvem som sto bak trusselsaken, eller hva man velger å kalle den. Når vi visste hvem som sto bak, tenkte vi hva er det mere å skjule? Vi ønsket heller ikke spekulasjoner om saken. I ettertid ser jeg at dette vakte mange reaksjoner, sier Vorland.

Lover at man skal snakke ut

Vorland sier det på allmøtet på UNN kom fram flere temaer som han lover skal behandles videre.

– Disse sakene sliter på tilliten mot oss, men vi er nødt til å ta det, og det kommer vi til å gjøre, sier Vorland.

28. februar oppnevner Helse Nord nytt styre på Universitetssykehuset Nord-Norge.