Hopp til innhold

Artister fra nord ruler musikk-Norge

Nordnorske artister herjer i musikkbildet i Norge for tiden. I uke 10 er hele tre artister fra Troms A-lista på P1.

Nordnorske artister gjør det bra

Musikksjefen i P1 synes det er fint at både etablerte artister kan fortsette og at det kommer nye artister til hele tiden.

Foto: NRK/asamaria.com

– Om det ikke er en nordnorsk musikkbølge, så er det i hvert fall et veldig godt grunnlag og ordentlige artister. Det er gledelig at de tre som vi har på A-lista synger på norsk og bruker dialekten sin, sier musikksjef i P1, Atle Bredal.

Både Maria Haukaas Mittet fra Senja, Marthe Valle og Kristian Kristensen fra Harstad er A-lista på P1 i uke 10.

Atle Bredal

Musikksjef i P1, Atle Bredal tror man vil se en effekt av mange gode artister fra nord. – At andre får det til vil inspirere.

Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK

Musikksjefen forteller at P1 er veldig glad i norsk musikk og dialekt, som alle nevnte artistene bruker, men at det er tilfeldig at alle tre havner på A-lista samtidig.

– Vi speiler Norge sånn som musikken er per i dag, også er det tilfeldig at det er tre artister som kommer ut med så sterke melodier som gjør at de får plass på A-lista samtidig, sier Bredal.

Andre artister fra nord som er på listene til P1 er blant andre Sivert Høyem, Sondre Justad og Inge Bremnes.

Du må ikke bli artist for å bli kjent eller for å bli spilt på radio. Du må finne ditt uttrykk og mene noe med det. Da lykkes du.

Atle Bredal

– Viktig med egenart

I tillegg til artistene som kommer til å bli spilt mange ganger på P1, har også blant annet Ágy fra Nordreisa utmerket seg med å komme seg til semifinalene til å bli årets Urørt.

Forrige lørdag spilte Dagny fra Tromsø på Lindmo. Og bandene fra Tromsø; Jadudah, Red Headed Sluts og Snö er alle blitt anbefalt av NRK P3 på Urørt.

Atle Bredal tror mye av grunnen til det er at det er blitt enklere å produsere musikk, og at artistene er gode på å finne sin egenart.

– Nå er det viktigere å vise noe av seg selv og derfor er dialektbruk et friskt pust. Det er også enklere å uttrykke seg på sin egen dialekt fremfor engelsk.

Har nordlendingene et fortrinn med sin dialekt?

– Der vil vel de lærdes strides, men vi ser at det er mye større aksept for dialekter.

Nordnorsk dialekt er poetisk og vakkert, men det er ikke nok med bare dialekt. Det må være smart laget og god poesi i bunnen.

Erlend Mogård-Larsen

– Vi kommer til å se flere

Erlend Mogård-Larsen er mannen bak by:Larm og Trænafestivalen, og er nå festivalsjef for RakettNatt i Tromsø. Han mener artistene fra nord som nå lykkes har en fellesnevner.

Erlend Mogård-Larsen

Erlend Mogård-Larsen synes Dagny fra Tromsø er et godt eksempel. – Hun dro til London for å måle krefter med musikkindustrien der, og du skal være ganske tøff for å komme gjennom det nåløyet, men klarer du det så står du beinstøtt.

Foto: Ola Helness / NRK

– Det er ambisiøse folk som har holdt på lenge og de har vært villige til å flytte på seg til større miljøer. Du må vise at du brenner for noe og at det er noe du har lyst å gjøre. Da blir det troverdig og god musikk.

Mogård-Larsen tror det ene inspirerer det andre, og mener det er slik man skaper et miljø.

– Fordelen i for eksempel Tromsø er at det er så få ytre faktorer som gjør at man mister fokus. Jeg tror vi fremover vil se enda flere artister fra Nord-Norge.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark