Sondre Justad om suksessen: – Nesten så jeg blir litt høy på meg selv


For et drøyt år siden hadde nesten ingen hørt om han, nå spiller musiker Sondre Justad for fulle hus over hele landet. Se minidokumentar om lofotværingen.

Minidokumentar om Sondre Justad

Se minidokumentaren om Sondre Justad.

– All denne suksessen er helt nytt for meg. At jeg spiller for fulle hus er egentlig litt overraskende. Det er nesten så jeg blir litt høy på meg selv, sier Sondre Justad (25) med et smil om munnen.

Det var ikke mange som hadde hørt om lofotværingen før i fjor sommer. Først kom singelen «Nu har du mæ». Så covret han Sam Smiths «Stay with me» på P3. En coverversjon som førte til telefonstorm til P3.

Plutselig ble han skrevet om i riksavisene og sammenlignet med den svenske yndlingen Håkan Hellström. Flere steder må arrangørene nå flytte konsertene til større arenaer på grunn av den store interessen. Spesielt blant unge jenter er han populær.

Deler egne historier

I kveld står Justad på scenen i Bodø. Konserten er naturligvis utsolgt.

– Jeg står på scenen og deler historier fra mitt eget liv. Jeg er meg selv. Det kan være ganske skummelt, men samtidig befriende og godt, forklarer 25-åringen.

Forrige uka ga han ut sitt første album «Riv i hjertet». Tittelsporet blir nå spilt hyppig både på P1 og P3, der den er a-listet.

– Tittelen kjentes veldig rett ut for albumet som helhet. Det har vært viktig for meg å ikke tenke på det som enkeltlåter, men at albumet skal ha en helhet. Sangene skal passe inn fra start til slutt, sier musikkartisten.

Sondre Justad

Sondre Justad på scenen under Stavernfestivalen i sommer .

Foto: Akam1k3

Les P3 anmeldelse av albumet.

Sangene er på dialekt, og ifølge artisten selv, svært personlige.

– Det har blitt tydeligere for meg de siste årene at jeg har lyst til å lage musikk som er personlig. Jeg kan tillate meg å være direkte, og språket kan være ganske likt det språket jeg har i dagligtalen, sier Justad.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Betalte album med torsketunger

Sondre Justad har alltid drømt om å bli musikkartist. De første kronene han tjente som torsketungeskjærer i Henningsvær brukte han på å finansiere drømmen. Mens kompisene sparte til båt eller bil, brukte Sondre Justad alt han tjente på musikk. Allerede som 13-åring spilte Justad inn sin første låt.

– Det var ganske stort å få et keyboard til fem-seks tusen inn på gutterommet. Det satt jeg mye med og laget melodier. I tillegg brukte jeg penger for å reise til Oslo for å spille inn musikk. Det var der jeg spilte inn min første låt, finansiert av tungepengene, forteller han.

I tillegg til å skjære torsketunger, jobbet også Justad deltid på den lokale dagligvarebutikken. Der er 25-åringen savnet.

– Han er veldig god i musikken, men vi skulle gjerne hatt ham tilbake hit, sier Jan Johansen.

Men at Sondre Justad begynner å jobbe i butikken igjen, vil nok ikke skje med det første.