– Sexy bilde! Folk kommer til å digge det. Spesielt venner og familie. Skal jeg slette det?
– Ja! Faen! Please slett det!
– Sletter hvis du gjør som jeg ber om i tre min :-) Hvis ikke legges det online.
– Bestem deg før 0.
– 10.
– 9.
Enorm frykt for eksponering
Slik starter en samtale som er hentet fra Oslo-politiets arkiver.
Et klassisk eksempel på hvordan utpressing og tvang over internett kan foregå hvis et nakenbilde havner i feil hender.
Barn og unge blir kontaktet av falske profiler på for eksempel Facebook og Instagram, som de gradvis oppretter et tillitsforhold til.
De kan også møte fremmede på chatrulett-tjenester, Snapchat, Jodel og Skype.
Selvmord og selvskading
Desperasjonen og frykten for å bli eksponert kan få fatale konsekvenser. For noen blir skammen uutholdelig.
– Vi etterforsker nå to saker hvor barn i begynnelsen av tenårene har forsøkt å avslutte livet sitt. Andre driver også med selvskading, som et resultat av at de er så fortvilet. De føler seg tvunget til det, fordi de ikke ser noen utvei, sier politioverbetjent ved seksjon for etterforskning av alvorlige seksualforbrytelser i Oslo, Fredy Joaquin Salazar.
Dette gjelder selvfølgelig ikke alle, understreker han.
– Men dette er et press barn og unge ikke klarer å takle alene.
Lyver for å skape tillit
I saker som dreier seg om utpressing, blir dialogen ofte gradvis mer seksualisert. Til slutt sendes det nakenbilder eller videoer.
Ofte med et løfte om at det skal slettes umiddelbart, eller at det ikke skal deles videre.
– Når bildet er sendt, snur samtalen helt og truslene begynner. Den frykten barn og unge opplever er enorm, sier politioverbetjenten.
Likevel deles også nakenbilder og sexvideoer helt frivillig av ungdom på sosiale medier. I forrige uke, fortalte NRK om en venninnegjeng som sa at de gjør dette for «å vise at de er gærne og morsomme å henge med».
- Les også:
Utfører overgrep mot seg selv i desperasjon
Hvordan utpressingen og tvangen utspiller seg varierer.
Noen ganger vil utpresserne ha penger. Da dreier det seg ofte om lave beløp som ungdom kan skaffe relativt raskt, gjerne bare noen tusenlapper.
Andre ganger tvinger de ofrene til å gjøre overgrep mot seg selv, på for eksempel webkamera. De presses til å produsere grovere innhold, i frykt for at noe de allerede har sendt skal deles videre.
– Det kan enten være masturbering eller å putte gjenstander i anus eller vagina. Det er ingen grenser for hva de kan be om, eller hva slags fysiske og psykiske smerter de kan påføre usikre barn og unge, forteller Salazar.
Iblant ønsker også personene å treffe gutten eller jenta, for å begå overgrep mot dem.
Politiet i Oslo har hittil i år behandlet rundt ti forskjellige saker som handler om tvang og utpressing. Men siden det er snakk om ulike former for kriminalitet, er det vanskelig å tallfeste akkurat hvor mange det er snakk om.
Ingen «typiske offer»
Det er ingen spesiell gruppe som peker seg ut som «det typiske offeret».
Ifølge politiet, som etterforsker enkeltsakene, er det både gutter og jenter i alle aldre, samfunnslag og kulturer som går i fella.
Noen klar profil på den typiske gjerningspersonen har de heller ikke.
– Men man kan få inntrykk av at dette oftere rammer barn og unge som har få venner eller et dårlig støtteapparat rundt seg, forteller politioverbetjent i Kripos, Bjørn-Erik Ludvigsen.
Ofte ser Kripos også at det er unge som er usikker på sin egen seksualitet som blir utsatt.
– De lurer på om de er homofile, og tester ut noen ting på nettet fordi det oppleves som tryggere. Samtidig spiller personen på den andre siden av skjermen med. Når de har fått pressmidlet, går de videre med enten seksuell eller finansiell utpressing.
Store mørketall på et grenseløst internett
– Folk ønsker ikke å snakke om det og håper at det skal forsvinne av seg selv. Det kan også være vanskelig å snakke med voksne eller foreldrene sine. Mange skammer seg og synes det er flaut, sier Ludvigsen.
I alle seksuallovbruddsaker er det alltid store mørketall, ifølge Kripos.
I flere utpressingssaker så betaler også ofrene penger, slik at sakene «forsvinner».
Utpressing og tvang på nett er et stort problem over hele verden. Pengeutpressing er det ofte internasjonale, godt organiserte grupper som gjør.
Sammen med Europol har Kripos nå en kampanje som heter «SayNO!», som handler om dette:
Foreldre sykemelder seg
– Vi ser også at fremgangsmåten til de som presser har gått fra å lure personer til å dele, til å faktisk saumfare nettet for å finne slike videoer også. I etterkant tar de kontakt med offeret for å presse han eller hun for penger, sier Hans Marius Tessem.
Han er leder i slettmeg.no, en veiledningstjeneste for dem som føler seg krenket på nett.
– De opplever det som en krise. Dette rammer hele familier, ikke bare ofrene. Vi har eksempler på foreldre som har blitt sykemeldt, fordi dette er så inngripende i livene deres.
- Les også:
Tvinges til å forbli kjæreste
I 2012 så slettmeg de første sakene som handlet om utpressing. I fjor hadde de om lag 20–40 utpressingssaker.
Årlig behandler de rundt 500 saker totalt.
Hans Marius Tessem bekrefter også at stadig flere opplever utpressing og tvang på sosiale medier, som en konsekvens av at de har delt nakenbilder.
– Men en utpressingssak kan være alt fra å bli presset for penger, til å bli presset til å være kjæreste. Vi har eksempler på kjæresteforhold som har tatt slutt, hvor eksen truer med å spre bilder han eller hun har hvis forholdet avsluttes.
- Tessem skrev Ytring om temaet i august:
Aldri si aldri?
For å unngå å bli utsatt for overgrep på nett, kan det i mange tilfeller være fristende å si at man aldri skal dele eller ta et nakenbilde.
Men ordet «aldri» kan være uheldig.
– Det har ført til at mange føler mye skam når et bilde først er delt, som igjen fører til at man ikke søker hjelp. Altfor ofte ser vi at alvorlige saker oppdages helt tilfeldig, sier slettmeg-sjefen.
Han får støtte fra politiet og Kripos.
Sammenligner nakenbilder med tatoveringer
For det kan være lett for en voksen å si «aldri».
Men hva hvis ungdom føler det er det de må gjøre for å bli akseptert? For å bli sett? Eller det rett og slett er en helt vanlig ting å gjøre blant barn og unge i dag?
– Jeg pleier å sammenligne det å ta nakenbilder med en tatovering. Hvis man spoler livet sitt bare fem år tilbake, så kan det være ting man synes var OK da, som man ikke nødvendigvis står inne for i dag. I likhet med en tatovering, kan et nakenbilde som er delt også følge deg resten av livet, sier Bjørn-Erik Ludvigsen i Kripos.
Men hvis bildet først er tatt, og man havner i trøbbel, så må man snakke med noen man stoler på om det.
– Man bør alltid anmelde eller ta kontakt med politiet. Vi vet mye om denne type saker, kan gi gode råd og hjelpe.
- Les også:
- Les også:
- Les også: