Hopp til innhold

Oppfordrer ungdom til å dele nakenbilder

En ny Snapchat-trend sprer svært grove og seksualiserte bilder av ungdom til tusenvis av Snapchat-brukere i nærmiljøet.

Nakenbilder på Snapchat

Her er noen av bildene som er blitt sendt ut til tusenvis av Snapchat-brukere. De groveste bildene er ikke tatt med her.

Foto: Montasje

Dagens utfordring: Hvem har best titts, alle bilder som blir sendt inn kan legges ut anonymt. Send send send.

Anonym administrator, Snapchat
Snapchat
Foto: Skjermdump / Snapchat
Snapchat

Mobilapplikasjonen Snapchat har 100 millioner brukere i måneden.

Tre kompiser på bygda

NRK har fulgt med på en ny snapchat-trend hvor felleskontoer knyttet til geografisk tilhørighet samler inn og distribuerer bilder via Snapchats «My Story-funksjon».

Bildene er ofte svært grove og deles med mange tusen personer hver dag.

Via chatte-funksjonen på Snapchat, gjennomførte NRK et intervju med administratoren bak én av disse felleskontoene på et lite sted i landet. Han forteller at de fleste som følger denne brukeren er mellom 14 og 20 år.

– Vi har litt over 1200 daglige visninger. Vi er tre kompiser som bytter på å legge ut. De andre legger ut absolutt alt, men jeg prøver å ikke legge ut det groveste, sier tenåringsgutten.

– Villige til å gå utrolig langt

Noen av profilene NRK har kjennskap til har tusenvis av visninger daglig. De som står bak oppfordrer ofte ungdom til å sende inn nakenbilder.

Snapchat
Foto: Skjermdump / Snapchat

– Intimbilder og nakenbilder er hovedfokus der. Også seksualiserte bilder, sier førsteamanuensis i sosiologi ved NTNU, Berit Skog.

Hun gjorde en undersøkelse blant ungdom om Snapchat høsten 2014.

Administratoren bak en annen fellesbruker knyttet til Trøndelag forteller til NRK at de prøver å unngå bilder av mindreårige.

– Brukere som står bak slike bilder blir blokkert. Utenom det er det veldig lite sensur. Jeg bruker et program som laster opp automatisk, så filtrerer jeg etterpå.

Politiet er bekymret over at mange unge deler intimt innhold over nettet.

– I dag er det ingen som følger med. Verdens største lekeplass er nettet. Hvis ingen forklarer ungdommene hva de kan gjøre, hva som er fornuftig og ikke fornuftig å gjøre, så er de villige til å gå utrolig langt, sier Rune Olsen i politiets forebyggendegruppe i Sør-Trøndelag.

En ny Snapchat-trend sprer svært grove og seksualiserte bilder av ungdom til tusenvis av Snapchat-brukere i nærmiljøet.

SE TV-REPORTASJEN HER.