Warholm kåret til årets mannlige friidrettsutøver: – En pris som jeg har siklet på

Karsten Warholms fantastiske år blir kronet med prisen som beste mannlige friidrettsutøver i 2021. NRK-ekspert Vebjørn Rodal mener det egentlig aldri var noen tvil om hvem som ville vinne.

Pictures of the Year

HISTORISK: Karsten Warholm ble kåret til årets mannlige friidrettsutøver.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

– Nivået har trolig aldri vært høyere. Og spesielt siden det er OL-år, er det fantastisk. Prisen har vært på «bucketlisten» min, og jeg er veldig takknemlig, sa Warholm på en pressekonferanse etter prisutdelingen

Nordmannen har hatt et strålende år, der han som kjent tok OL-gull og suveren verdensrekord på 400 meter hekk i Tokyo. Han gikk også til topps i Diamond League.

Han slo verdensrekorden ved to anledninger denne sommeren. Først løp han inn til tiden 46,70 på Bislett. Da slo han Kevin Youngs verdensrekord, som var på tiden 46,78.

Så gikk det bare en drøy måned før han løp inn til tiden 45,94 i Tokyo.

Da han på pressekonferansen ble spurt om hadde blitt skuffet om han ikke vant prisen, svarte Warholm:

– Jeg ville blitt veldig skuffet. Jeg må være ærlig og si det. Det er noe med å være den beste mannlige friidrettsutøveren, sa Warholm.

Da han senere ble spurt om å si noen ord på norsk, sa han følgende:

– Alle journalister i Norge vet at dette er en pris som jeg har siklet på.

Tidligere i år ble Warholm også kåret til årets friidrettsutøver i Europa.

Rodal: – Ingen tvil

NM i friidrett 2021

FORTJENT: Vebjørn Rodal mener det ikke var noen særlig tvil om hvem som skulle vinne prisen i år.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Karsten Warholm er første nordmann noensinne til å bli kåret som årets friidrettsutøver av Det internasjonale friidrettsforbundet (WA).

Prisen har blitt delt ut siden 1988, og det er Usain Bolt som har mottatt den flest ganger. Det er ved seks anledninger at sprintlegenden har vunnet den gjeve prisen.

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal sier prisen har «enorm prestisje».

– Det er bare å se på navnene som har vunnet før, så skjønner man nivået på det. Den absolutt beste i inneværende sesong skal kåres, sier Rodal og legger til:

– Det var vel aldri noen tvil om at det var Warholm som skulle vinne i år.

Siden han tok OL-gull har Warholm prøvd seg på nye utfordringer på friidrettsbanen. Han løp 400 meter flatt i Lausanne i slutten av august. Der gikk det ikke like bra, og havnet et godt stykke unna egen pers og konkurrentene sine.

Han avsluttet sesongen med å ta Diamond League-trofeet i Zürich.

Fem nominerte

Warholm var nominert sammen med Joshua Cheptegei, Ryan Crouser, Armand Duplantis (vinner 2020) og Eliud Kipchoge (vinner 2018 og 2019).

Men Vebjørn Rodal mener det ikke egentlig var noen gode utfordrere til Warholm i kampen om prisen.

– Det var egentlig ikke noen helt typiske utfordrer i år. Warholm var i en klasse for seg når han tok OL-gull på verdensrekord og ikke minst måten han gjorde det, sier han.

– Han slo Rai Benjamin som sprang på 46,17 i OL-finalen, som også var langt under den gamle verdensrekorden, så det sa seg i grunn selv.

Jakob Ingebrigtsen imponerte også stort under OL med gull på 1500 meter. Han var med blant ti nominerte til årets utøver, men forsvant ut da listen i forrige uke ble halvert.

Duplantis

KONKURRENTENE: Joshua Cheptegei, Ryan Crouser, Eliud Kipchoge og Armand Duplantis.

Mot ny sesong

President i WA og tidligere mellomdistansestjerne Sebastian Coe delte ut prisen til Warholm. Han spurte nordmannen hva han tror om neste sesong.

– 44. Nei, nei, nei, sa en lattermild Warholm og viste til at han i år presset verdensrekorden ned på 45-tallet.

– Jeg vil alltid jobbe med å kunne bli bedre, men jeg tror at det vil bli vanskeligere og vanskeligere fordi vi har presset det så langt.

Neste sesong er det både VM i Eugene, USA i juli og EM i München for Warholm og de andre friidrettsstjernene.

Og selv om det ikke gikk fullt så bra da han prøvde seg på 400 meter uten hekker i august, sier Warholm at han langt fra har gitt opp øvelsen.

– Under EM vil jeg også fokusere på 400 meter flatt, sa han på pressekonferansen.

Jamaicansk kvinnevinner

Gianmarco Tamberi og Mutaz Essa Barshim

INSPIRASJON: Gianmarco Tamberi (Italia) og Mutaz Essa Barshim (Qatar) valgte å dele OL-gullet i høyde.

Foto: INA FASSBENDER / AFP

Flere priser ble delt ut på den digitale prisseremonien. Blant annet mottok høydehopperne Gianmarco Tamberi (Italia) og Mutaz Essa Barshim (Qatar) inspirasjonsprisen. De to fikk mye oppmerksomhet etter at de valgte å ikke omhoppe om gullmedaljen i OL, men i stedet dele seieren.

Sprinteren Elaine Thompson-Herah fra Jamaica ble kåret til årets kvinnelige utøver i verden. Det ble kunngjort av Warholm like etter at han mottok sin egen pris.

Siste nytt

 • Spania slo ut EM-favoritt Danmark

  Danmark kom til fredagens EM-semifinale mot Spania som stor favoritt, men kom til kort mot tittelforsvarer Spania, som vant 29-25.

  Danmark er regjerende verdensmester og tok med seg OL-sølv hjem fra Tokyo i fjor, begge ganger etter å ha slått Spania i semifinalen. I EM må laget fortsatt vente på sin første finale siden 2014.

  Spania fortsetter på sin side ferden mot det som kan bli lagets tredje EM-triumf på rad.

  Det så lenge ut til å skulle gå helt fint for danskene. I første omgang ledet danskene med inntil fire mål. Lasse Svan satte inn 14-11 et drøyt minutt før pause, men to spanske reduseringer gjorde at den danske ledelsen halvveis var 14-13.

  Etter pause var Spania best. To raske mål av Barcelona-spiller Aleix Gómez sendte laget i ledelse første gang på 17-16, og danskene kom aldri à jour igjen.

  EM i håndball for menn 2022: Spania - Danmark
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Carlsen snublende nær turneringsseier

  Magnus Carlsen spilte remis mot Santosh Gujrathi Vidit i et over fem timer langt parti fredag. Han er svært nær sammenlagtseier i turneringen i Nederland.

  Det blir i så fall åttende gang han vinner turneringen i Wijk aan Zee. Forrige gang var i 2019.

  Med to runder igjen er Carlsen et halvt poeng foran Richard Rapport, et helt poeng foran Anish Giri og Shakyriyar Mamedyarov. Han kommer til å få et helt poeng søndag i form av walkover mot Daniil Dubov, som er ute av turneringen etter å ha testet positivt på koronaviruset.

  Dubov ga tidligere i turneringen walkover til Giri fordi han nektet å spille med munnbind etter å ha vært nærkontakt med en smittet person. Fredag ble det klart at russeren selv har testet positivt, og hans tre siste motstandere får dermed seier uten å spille.

  Det betyr at Carlsen kan avgjøre allerede lørdag ved å få minst remis mot Fabiano Caruana og matche Rapports resultat mot Andrej Esipenko. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP
 • Sophie Román Haug blir Roma-spiller

  LSK Kvinner har solgt Sophie Román Haug til Roma, opplyser klubben.

  – Dette var ikke en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg, sier Haug.

  Hun har spilt for LSK siden 2015. I Roma gjenforenes hun med Emilie Haavi, som ble klar for Roma like før jul.

  – Det gleder jeg meg veldig til. Emilie er jo en av de beste spillerne jeg har spilt med, og har blitt en god venn i løpet av årene i Lillestrøm, så det å få dele dette med henne er noe jeg ser veldig frem til, sier Haug.

  Toppserien 2019, fotball kvinner, Vålerenga - LSK kvinner (1-2)
  Foto: Ryan Kelly / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal