Hopp til innhold

Warholm kåret til årets mannlige friidrettsutøver: – En pris som jeg har siklet på

Karsten Warholms fantastiske år blir kronet med prisen som beste mannlige friidrettsutøver i 2021. NRK-ekspert Vebjørn Rodal mener det egentlig aldri var noen tvil om hvem som ville vinne.

Pictures of the Year

HISTORISK: Karsten Warholm ble kåret til årets mannlige friidrettsutøver.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

– Nivået har trolig aldri vært høyere. Og spesielt siden det er OL-år, er det fantastisk. Prisen har vært på «bucketlisten» min, og jeg er veldig takknemlig, sa Warholm på en pressekonferanse etter prisutdelingen

Nordmannen har hatt et strålende år, der han som kjent tok OL-gull og suveren verdensrekord på 400 meter hekk i Tokyo. Han gikk også til topps i Diamond League.

Han slo verdensrekorden ved to anledninger denne sommeren. Først løp han inn til tiden 46,70 på Bislett. Da slo han Kevin Youngs verdensrekord, som var på tiden 46,78.

Så gikk det bare en drøy måned før han løp inn til tiden 45,94 i Tokyo.

Da han på pressekonferansen ble spurt om hadde blitt skuffet om han ikke vant prisen, svarte Warholm:

– Jeg ville blitt veldig skuffet. Jeg må være ærlig og si det. Det er noe med å være den beste mannlige friidrettsutøveren, sa Warholm.

Da han senere ble spurt om å si noen ord på norsk, sa han følgende:

– Alle journalister i Norge vet at dette er en pris som jeg har siklet på.

Tidligere i år ble Warholm også kåret til årets friidrettsutøver i Europa.

Rodal: – Ingen tvil

NM i friidrett 2021

FORTJENT: Vebjørn Rodal mener det ikke var noen særlig tvil om hvem som skulle vinne prisen i år.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Karsten Warholm er første nordmann noensinne til å bli kåret som årets friidrettsutøver av Det internasjonale friidrettsforbundet (WA).

Prisen har blitt delt ut siden 1988, og det er Usain Bolt som har mottatt den flest ganger. Det er ved seks anledninger at sprintlegenden har vunnet den gjeve prisen.

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal sier prisen har «enorm prestisje».

– Det er bare å se på navnene som har vunnet før, så skjønner man nivået på det. Den absolutt beste i inneværende sesong skal kåres, sier Rodal og legger til:

– Det var vel aldri noen tvil om at det var Warholm som skulle vinne i år.

Siden han tok OL-gull har Warholm prøvd seg på nye utfordringer på friidrettsbanen. Han løp 400 meter flatt i Lausanne i slutten av august. Der gikk det ikke like bra, og havnet et godt stykke unna egen pers og konkurrentene sine.

Han avsluttet sesongen med å ta Diamond League-trofeet i Zürich.

Fem nominerte

Warholm var nominert sammen med Joshua Cheptegei, Ryan Crouser, Armand Duplantis (vinner 2020) og Eliud Kipchoge (vinner 2018 og 2019).

Men Vebjørn Rodal mener det ikke egentlig var noen gode utfordrere til Warholm i kampen om prisen.

– Det var egentlig ikke noen helt typiske utfordrer i år. Warholm var i en klasse for seg når han tok OL-gull på verdensrekord og ikke minst måten han gjorde det, sier han.

– Han slo Rai Benjamin som sprang på 46,17 i OL-finalen, som også var langt under den gamle verdensrekorden, så det sa seg i grunn selv.

Jakob Ingebrigtsen imponerte også stort under OL med gull på 1500 meter. Han var med blant ti nominerte til årets utøver, men forsvant ut da listen i forrige uke ble halvert.

Duplantis

KONKURRENTENE: Joshua Cheptegei, Ryan Crouser, Eliud Kipchoge og Armand Duplantis.

Mot ny sesong

President i WA og tidligere mellomdistansestjerne Sebastian Coe delte ut prisen til Warholm. Han spurte nordmannen hva han tror om neste sesong.

– 44. Nei, nei, nei, sa en lattermild Warholm og viste til at han i år presset verdensrekorden ned på 45-tallet.

– Jeg vil alltid jobbe med å kunne bli bedre, men jeg tror at det vil bli vanskeligere og vanskeligere fordi vi har presset det så langt.

Neste sesong er det både VM i Eugene, USA i juli og EM i München for Warholm og de andre friidrettsstjernene.

Og selv om det ikke gikk fullt så bra da han prøvde seg på 400 meter uten hekker i august, sier Warholm at han langt fra har gitt opp øvelsen.

– Under EM vil jeg også fokusere på 400 meter flatt, sa han på pressekonferansen.

Jamaicansk kvinnevinner

Gianmarco Tamberi og Mutaz Essa Barshim

INSPIRASJON: Gianmarco Tamberi (Italia) og Mutaz Essa Barshim (Qatar) valgte å dele OL-gullet i høyde.

Foto: INA FASSBENDER / AFP

Flere priser ble delt ut på den digitale prisseremonien. Blant annet mottok høydehopperne Gianmarco Tamberi (Italia) og Mutaz Essa Barshim (Qatar) inspirasjonsprisen. De to fikk mye oppmerksomhet etter at de valgte å ikke omhoppe om gullmedaljen i OL, men i stedet dele seieren.

Sprinteren Elaine Thompson-Herah fra Jamaica ble kåret til årets kvinnelige utøver i verden. Det ble kunngjort av Warholm like etter at han mottok sin egen pris.

Sportsnyheter

Premier League - Manchester City v Liverpool

Liverpools spillerbuss angrepet: – Fullstendig uakseptabelt

Manchester City uten en skadd Erling Braut Haaland holdt lekestue med Liverpool. Men rødtrøyene ble forbannet på dommeravgjørelse som kunne snudd kampbildet.

NM-løypa skapte redsel og endte med skade: – Sporet var ødeleggende og farlig

Parautøver Lars Andresen hektet i sporet i en utforkjøring, falt inn i sikkerhetsnettet og skadet skulderen i NM-sprinten. Flere karakteriserer løypa som farlig, men det er Skiforbundet uenig i.

Siste nytt

  • Wikheim scoret i Allsvenskan-premieren

    Gustav Wikheim ble viktig da Djurgården startet gulljakten i Allsvenskan med 3–1 hjemme mot Brommapojkarna. Han sto for både mål og assist i lørdagskampen.

    Hokksund-mannen var innblandet i alle Djurgårdens scoringer i serieåpningen. Han bidro i offensiven som ga ledelse etter et drøyt kvarter, og like før pause doblet han til 2–0.

    Wikheim kunne enkelt trille ballen i mål etter at Brommapojkarna aldri fikk kontroll på et innlegg. Tidlig i andre omgang la han opp til 3-0-målet ved å slå ballen inn i straffefeltet, og der sto Hampus Finndell klar til å trykke inn sin andre scoring for kvelden.

    Det var også en annen nordmann som bemerket seg for hjemmelaget. Oliver Berg hadde den målgivende pasningen på Finndells 1-0-scoring. Han ble hentet fra Kalmar etter fjorårets sesong.

    Før seriestarten har mange aviser og fotballeksperter i Sverige pekt ut Djurgården som gullfavoritt. I fjor ble Häcken mester for første gang, og Per-Mathias Høgmos lag starter tittelforsvaret borte mot Elfsborg mandag.

    (©NTB)

     Djurgårdens Gustav Wikheim
    Foto: Stefan Jerrevång/TT / NTB
  • Lillehammer møter Oilers i NM-finalen i ishockey

    Seriemester Lillehammer tok seg enkelt til kvinnenes NM-finale etter å ha slått Storhamar 7–1 lørdag. Der blir Stavanger Oilers motstander.

    Final-4-helgen i kvinnenes norgesmesterskap blir spilt i Furuset Forum i Oslo. Etter en målløs åpningsperiode tok Storhamar ledelsen 1–0 ved Hanna Olsen, men seriemester Lillehammer slo tilbake med fire mål fra Andrea Grinnbo, Josefine Engmann, Thea Rustbakken og Ella Morken. Alle scoringene kom i midtperioden.

    Engmann satte sitt annet mål til 5-1, mens Emma Fladmo og Morken økte forspranget ytterligere etter den siste pausen.

    I lørdagens andre semifinale var det Stavanger Oilers som gikk av med seieren mot Hasle-Løren. Scoringer av Silje Gundersen og Sinja Paurat mot slutten av tredje periode sikret 5–3 og avansement for Oilers. Stillingen var 3–3 da et kvarter gjensto.

    Finale og bronsekamp spilles søndag.

    (©NTB)

  • Ropte på rødt kort etter dette

    Fra benken ropte Stabæk-trener Petter Belsvik på rødt kort.

    Da hadde Meryll Abrahamsen akkurat forsøkt å lobbe over Cecilie Fiskerstrand i sluttminuttene av Stabæk-LSK Kvinner.

    Keeperen plukket skuddet enkelt, spørsmålet var bare om hun tok ballen med hendene innenfor eller utenfor 16-meteren.

    – Jeg vet ikke helt hva som skjedde der. Jeg ser det ikke, men jeg tror det var utenfor, sier Abrahamsen til NRK.

    – Hun lander vel med beinene på og innenfor streken, men ballen mener vi er utenfor, sier Belsvik.

    Fiskerstrand er naturligvis av motsatt oppfatning.

    – Jeg startet utenfor, men i det jeg tar ballen med hendene er jeg innenfor. Jeg er sikker på det, sier keeperen.

    – Hvor sikker?

    – 100 prosent, gliser hun.

    Dommeren mente innenfor, Stabæk leiren utenfor, mens NRKs ekspertkommentator Carl Erik Torp slett ikke var sikker.

    – Det er ikke godt å si. Hun er på vei bakover og lander innenfor, men vi vet hvor første kontakt er. Ut ifra bildene vi har fått, er det umulig å dele ut en straff, sa han.

    Dermed endte en relativt tam forestilling med 0-0. Stabæk var nærmest med et stolpetreff i første omgang, mens gjestene hadde noen halvfarligheter.

    Andre resultater i Toppserien:

    Arna-Bjørnar – Rosenborg 0-1, Avaldsnes – Lyn 2-1, Brann – Åsane 3-2, Røa – Vålerenga 3-3.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste