Hopp til innhold

Warholm kåret til årets mannlige friidrettsutøver: – En pris som jeg har siklet på

Karsten Warholms fantastiske år blir kronet med prisen som beste mannlige friidrettsutøver i 2021. NRK-ekspert Vebjørn Rodal mener det egentlig aldri var noen tvil om hvem som ville vinne.

Pictures of the Year

HISTORISK: Karsten Warholm ble kåret til årets mannlige friidrettsutøver.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

– Nivået har trolig aldri vært høyere. Og spesielt siden det er OL-år, er det fantastisk. Prisen har vært på «bucketlisten» min, og jeg er veldig takknemlig, sa Warholm på en pressekonferanse etter prisutdelingen

Nordmannen har hatt et strålende år, der han som kjent tok OL-gull og suveren verdensrekord på 400 meter hekk i Tokyo. Han gikk også til topps i Diamond League.

Han slo verdensrekorden ved to anledninger denne sommeren. Først løp han inn til tiden 46,70 på Bislett. Da slo han Kevin Youngs verdensrekord, som var på tiden 46,78.

Så gikk det bare en drøy måned før han løp inn til tiden 45,94 i Tokyo.

Da han på pressekonferansen ble spurt om hadde blitt skuffet om han ikke vant prisen, svarte Warholm:

– Jeg ville blitt veldig skuffet. Jeg må være ærlig og si det. Det er noe med å være den beste mannlige friidrettsutøveren, sa Warholm.

Da han senere ble spurt om å si noen ord på norsk, sa han følgende:

– Alle journalister i Norge vet at dette er en pris som jeg har siklet på.

Tidligere i år ble Warholm også kåret til årets friidrettsutøver i Europa.

Rodal: – Ingen tvil

NM i friidrett 2021

FORTJENT: Vebjørn Rodal mener det ikke var noen særlig tvil om hvem som skulle vinne prisen i år.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Karsten Warholm er første nordmann noensinne til å bli kåret som årets friidrettsutøver av Det internasjonale friidrettsforbundet (WA).

Prisen har blitt delt ut siden 1988, og det er Usain Bolt som har mottatt den flest ganger. Det er ved seks anledninger at sprintlegenden har vunnet den gjeve prisen.

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal sier prisen har «enorm prestisje».

– Det er bare å se på navnene som har vunnet før, så skjønner man nivået på det. Den absolutt beste i inneværende sesong skal kåres, sier Rodal og legger til:

– Det var vel aldri noen tvil om at det var Warholm som skulle vinne i år.

Siden han tok OL-gull har Warholm prøvd seg på nye utfordringer på friidrettsbanen. Han løp 400 meter flatt i Lausanne i slutten av august. Der gikk det ikke like bra, og havnet et godt stykke unna egen pers og konkurrentene sine.

Han avsluttet sesongen med å ta Diamond League-trofeet i Zürich.

Fem nominerte

Warholm var nominert sammen med Joshua Cheptegei, Ryan Crouser, Armand Duplantis (vinner 2020) og Eliud Kipchoge (vinner 2018 og 2019).

Men Vebjørn Rodal mener det ikke egentlig var noen gode utfordrere til Warholm i kampen om prisen.

– Det var egentlig ikke noen helt typiske utfordrer i år. Warholm var i en klasse for seg når han tok OL-gull på verdensrekord og ikke minst måten han gjorde det, sier han.

– Han slo Rai Benjamin som sprang på 46,17 i OL-finalen, som også var langt under den gamle verdensrekorden, så det sa seg i grunn selv.

Jakob Ingebrigtsen imponerte også stort under OL med gull på 1500 meter. Han var med blant ti nominerte til årets utøver, men forsvant ut da listen i forrige uke ble halvert.

Duplantis

KONKURRENTENE: Joshua Cheptegei, Ryan Crouser, Eliud Kipchoge og Armand Duplantis.

Mot ny sesong

President i WA og tidligere mellomdistansestjerne Sebastian Coe delte ut prisen til Warholm. Han spurte nordmannen hva han tror om neste sesong.

– 44. Nei, nei, nei, sa en lattermild Warholm og viste til at han i år presset verdensrekorden ned på 45-tallet.

– Jeg vil alltid jobbe med å kunne bli bedre, men jeg tror at det vil bli vanskeligere og vanskeligere fordi vi har presset det så langt.

Neste sesong er det både VM i Eugene, USA i juli og EM i München for Warholm og de andre friidrettsstjernene.

Og selv om det ikke gikk fullt så bra da han prøvde seg på 400 meter uten hekker i august, sier Warholm at han langt fra har gitt opp øvelsen.

– Under EM vil jeg også fokusere på 400 meter flatt, sa han på pressekonferansen.

Jamaicansk kvinnevinner

Gianmarco Tamberi og Mutaz Essa Barshim

INSPIRASJON: Gianmarco Tamberi (Italia) og Mutaz Essa Barshim (Qatar) valgte å dele OL-gullet i høyde.

Foto: INA FASSBENDER / AFP

Flere priser ble delt ut på den digitale prisseremonien. Blant annet mottok høydehopperne Gianmarco Tamberi (Italia) og Mutaz Essa Barshim (Qatar) inspirasjonsprisen. De to fikk mye oppmerksomhet etter at de valgte å ikke omhoppe om gullmedaljen i OL, men i stedet dele seieren.

Sprinteren Elaine Thompson-Herah fra Jamaica ble kåret til årets kvinnelige utøver i verden. Det ble kunngjort av Warholm like etter at han mottok sin egen pris.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal