Hopp til innhold

Warholm kåret til årets mannlige friidrettsutøver: – En pris som jeg har siklet på

Karsten Warholms fantastiske år blir kronet med prisen som beste mannlige friidrettsutøver i 2021. NRK-ekspert Vebjørn Rodal mener det egentlig aldri var noen tvil om hvem som ville vinne.

Pictures of the Year

HISTORISK: Karsten Warholm ble kåret til årets mannlige friidrettsutøver.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

– Nivået har trolig aldri vært høyere. Og spesielt siden det er OL-år, er det fantastisk. Prisen har vært på «bucketlisten» min, og jeg er veldig takknemlig, sa Warholm på en pressekonferanse etter prisutdelingen

Nordmannen har hatt et strålende år, der han som kjent tok OL-gull og suveren verdensrekord på 400 meter hekk i Tokyo. Han gikk også til topps i Diamond League.

Han slo verdensrekorden ved to anledninger denne sommeren. Først løp han inn til tiden 46,70 på Bislett. Da slo han Kevin Youngs verdensrekord, som var på tiden 46,78.

Så gikk det bare en drøy måned før han løp inn til tiden 45,94 i Tokyo.

Da han på pressekonferansen ble spurt om hadde blitt skuffet om han ikke vant prisen, svarte Warholm:

– Jeg ville blitt veldig skuffet. Jeg må være ærlig og si det. Det er noe med å være den beste mannlige friidrettsutøveren, sa Warholm.

Da han senere ble spurt om å si noen ord på norsk, sa han følgende:

– Alle journalister i Norge vet at dette er en pris som jeg har siklet på.

Tidligere i år ble Warholm også kåret til årets friidrettsutøver i Europa.

Rodal: – Ingen tvil

NM i friidrett 2021

FORTJENT: Vebjørn Rodal mener det ikke var noen særlig tvil om hvem som skulle vinne prisen i år.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Karsten Warholm er første nordmann noensinne til å bli kåret som årets friidrettsutøver av Det internasjonale friidrettsforbundet (WA).

Prisen har blitt delt ut siden 1988, og det er Usain Bolt som har mottatt den flest ganger. Det er ved seks anledninger at sprintlegenden har vunnet den gjeve prisen.

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal sier prisen har «enorm prestisje».

– Det er bare å se på navnene som har vunnet før, så skjønner man nivået på det. Den absolutt beste i inneværende sesong skal kåres, sier Rodal og legger til:

– Det var vel aldri noen tvil om at det var Warholm som skulle vinne i år.

Siden han tok OL-gull har Warholm prøvd seg på nye utfordringer på friidrettsbanen. Han løp 400 meter flatt i Lausanne i slutten av august. Der gikk det ikke like bra, og havnet et godt stykke unna egen pers og konkurrentene sine.

Han avsluttet sesongen med å ta Diamond League-trofeet i Zürich.

Fem nominerte

Warholm var nominert sammen med Joshua Cheptegei, Ryan Crouser, Armand Duplantis (vinner 2020) og Eliud Kipchoge (vinner 2018 og 2019).

Men Vebjørn Rodal mener det ikke egentlig var noen gode utfordrere til Warholm i kampen om prisen.

– Det var egentlig ikke noen helt typiske utfordrer i år. Warholm var i en klasse for seg når han tok OL-gull på verdensrekord og ikke minst måten han gjorde det, sier han.

– Han slo Rai Benjamin som sprang på 46,17 i OL-finalen, som også var langt under den gamle verdensrekorden, så det sa seg i grunn selv.

Jakob Ingebrigtsen imponerte også stort under OL med gull på 1500 meter. Han var med blant ti nominerte til årets utøver, men forsvant ut da listen i forrige uke ble halvert.

Duplantis

KONKURRENTENE: Joshua Cheptegei, Ryan Crouser, Eliud Kipchoge og Armand Duplantis.

Mot ny sesong

President i WA og tidligere mellomdistansestjerne Sebastian Coe delte ut prisen til Warholm. Han spurte nordmannen hva han tror om neste sesong.

– 44. Nei, nei, nei, sa en lattermild Warholm og viste til at han i år presset verdensrekorden ned på 45-tallet.

– Jeg vil alltid jobbe med å kunne bli bedre, men jeg tror at det vil bli vanskeligere og vanskeligere fordi vi har presset det så langt.

Neste sesong er det både VM i Eugene, USA i juli og EM i München for Warholm og de andre friidrettsstjernene.

Og selv om det ikke gikk fullt så bra da han prøvde seg på 400 meter uten hekker i august, sier Warholm at han langt fra har gitt opp øvelsen.

– Under EM vil jeg også fokusere på 400 meter flatt, sa han på pressekonferansen.

Jamaicansk kvinnevinner

Gianmarco Tamberi og Mutaz Essa Barshim

INSPIRASJON: Gianmarco Tamberi (Italia) og Mutaz Essa Barshim (Qatar) valgte å dele OL-gullet i høyde.

Foto: INA FASSBENDER / AFP

Flere priser ble delt ut på den digitale prisseremonien. Blant annet mottok høydehopperne Gianmarco Tamberi (Italia) og Mutaz Essa Barshim (Qatar) inspirasjonsprisen. De to fikk mye oppmerksomhet etter at de valgte å ikke omhoppe om gullmedaljen i OL, men i stedet dele seieren.

Sprinteren Elaine Thompson-Herah fra Jamaica ble kåret til årets kvinnelige utøver i verden. Det ble kunngjort av Warholm like etter at han mottok sin egen pris.

Siste nytt

 • Overlegen norsk stafettseier i ungdoms-VM skiskyting

  Den norske trioen var knusende overlegen på mennenes stafett i ungdoms-VM skiskyting og vant med nesten to minutter.

  Ankermann Kasper Kalkenberg tok sitt tredje gull i mesterskapet i Otepää, etter seier på sprinten onsdag og fellesstarten torsdag. Han har også sølv fra normaldistanse og blandet stafett tidligere i mesterskapet.

  Isak Skogrand gikk første etappe og vekslet 15,4 sekunder bak ledende Italia. Oliver Alm, som tok bronse på fellesstarten, gikk Norge opp i ledelse og sendte Kalkenberg ut med vel 10 sekunders forsprang til Italia.

  På ankeretappen ble det knockout, og Kalkenberg paraderte inn til gull 1.46,4 minutt foran Antonin Guy, som sikret sølvet for Frankrike. Italias ankermann Nicola Giordano var slått med over to minutter.

  (NTB)

 • Utfortrening på Kvitfjell utsatt tre ganger

  Arrangørene i Kvitfjell utsetter fredagens utfortrening for tredje gang. Neste avgjørelse skal tas 12.20.

  Torsdagens utfortrening i Kvitfjell i kvinnenes verdenscup ble avlyst som følge av dårlig sikt og snøfall. Nå er det også usikkerhet rundt fredagens trening.

  Tidlig fredag kom beskjeden om at utfortreningen som etter planen skulle starte klokken 11 ble utsatt til 12.

  Like etter klokken elleve kom det en ny beskjed om at den utsettes ytterligere 30 minutter til 12.30. Nå melder arrangørene at det klokken 12.20 skal avgjøres hvorvidt treningen kan starte 13.

  Lørdag er det utfor i kvinnenes verdenscup i Kvitfjell. Søndag skal det kjøres super-G.

  Ragnhild Mowinckel og Kajsa Vickhoff Lie er de eneste norske som stiller til start.

  (NTB)

  Ragnhild Mowinckel
  Foto: AP
 • Jæger videre i VM etter drama: – Det skal ikke være sånn

  Det spøkte for Henriette Jægers avansement på 400 meter i innendørs-VM i Glasgow fredag.

  Amerikanske Talitha Diggs gikk seirende ut av heatet med tiden 52.17.

  Det måtte derimot en photo finish til for å avgjøre andreplassen.

  Den tok Jæger knepent foran irske Sharlene Mawdsley. Begge løp inn på tiden 52.23. Jæger tok seg dermed hårfint videre fra sitt innledende heatet.

  – Det var to tusendeler som skilte oss. Det er altfor spennende. Det skal ikke være sånn, sier Jæger til NRK etter heatet.

  – Jeg så ikke hun som kom på innsida. Det var et veldig rotete løp. Hun som løp foran senket farten. Det ble et «rykk og napp»-løp. Sånn er det i innendørsløping, og det må jeg bare bli vant til, forklarer hun.

  Tidligere denne sesongen har Jæger smadret sin egen rekord på 400 meter innendørs hele to ganger.

  Karsten Warholm lekte seg derimot til seier i sitt innledende heat på 400 meter med tiden 46.68.

  – Det føltes fint. Jeg følte meg ganske bra når jeg kom i gang, og jeg hadde litt å gi på slutten og kunne kontrollere det, sier Warhholm til NRK.

  Hans antatt største konkurrent, Jereem Richards fra Trinidad og Tobago, måtte derimot vente lenge for å få bekreftelsen på at han var videre. Han vant gull på distansen i 2022, men endte på fjerdeplass i sitt heat.

  – Jeg følte på angsten. Det var ikke noe godt å sitte i den stolen, sier han til NRK etter at han fikk bekreftet at han gikk videre på tid.

Sendeplan

Kl. Program Kanal