Hopp til innhold

Knuste verdensrekorden, så fikk Warholm hyllest fra mannen han detroniserte: – Du er tidenes største

BISLETT (NRK): Karsten Warholm var dritt lei av å snakke om Kevin Youngs nesten 29 år gamle verdensrekord. Etter å ha slått den, fikk han raskt legenden på tråden.

Karsten Warholm og Kevin Young

TRONSKIFTE: Her får Karsten Warholm gratulasjon fra mannen han rev ned fra tronen som tidenes best, Kevin Young.

Foto: Vegard B. Lien / NRK

– Det var du som la lista så høyt. Du var forut for din tid og var den som satte nivået, sier Karsten Warholm til Young når NRK rekker ham telefonen med videoanropet.

– Du skylder meg en sixpack, sier Young og ler.

– Jeg ser fram til det. Du er en legende, sier Warholm.

– I like måte. Du er jo the GOAT (den største gjennom alle tider). Du er den med tre tider under 47 sekunder. Den eneste på planeten som har gjort det, sier Young og smiler.

Det er et tronskifte som utspiller seg. Verdensrekorden på 400 meter hekk er ikke lenger 46,78 og tilhører ikke Kevin Young. Den er 46,70 og tilhører Karsten Warholm.

VERDENSREKORD: Karsten Warholms fantastiske løp på Bislett.

– Var drit lei

Og Warholm legger ikke skjul på at det er en lettelse å endelig ha klart det.

– Det der er en så sjuk følelse. Jeg var så drit lei av å høre om den verdensrekorden, så i dag bestemte jeg meg for å prøve og slette den. Det er en fantastisk følelse at jeg klarte det, og på hjemmebane. Det blir ikke bedre, sa en ekstatisk Warholm til publikum på stadion.

Overfor NRK utdyper han:

– Jeg må bearbeide alle inntrykk jeg får og derfor ble det litt sånn at «denne verdensrekorden må jeg sette». For nå har alle snakket om den, og selvfølgelig har jeg tenkt på det. Man prøver å koble av, men vi er på jobb hele tiden. Det stakkars hodet mitt spinner og går hele tiden til alle døgnets tider, så det er stort å prestere som jeg gjør i dag.

I sin eneste virkelige løp tidligere i sesongen hadde Warholm vist fryktinngytende fart. På den utradisjonelle øvelsen 300 meter hekk satte han verdensrekord på 33,26.

Så han visste formet var god, men 400 hekk er en annen og langt viktigere øvelse.

Warholm takker de frammøtte etter rekordløpet.

Treneren ikke overrasket

For trener og kompanjong Leif Ove Alnes var følelsene fortsatt under fatning da verdensrekorden var et faktum. Han sier at forholdene lå til rette for at Warholm skulle fikse ny rekord.

– Det var kjempekjekt. Det lå til rette for at det var muligheter for en rekord, men det er sjeldent at det kommer på bestilling. Så at Karsten klarer å levere dette, er ekstremt imponerende, sier Alnes til NRK.

– Vi visste at han var i bra slag. Vi har satset på få konkurranser i år, og vi var innstilt på å vise oss fra hans beste side på de få han skulle løpe, fortsetter treneren.

Suksesstreneren var ikke overrasket over at eleven nå satte ny verdensrekord.

– Nei, jeg visste at han kunne gjøre det. Men vi bruker å si at godt gjort er vesentlig bedre enn godt sagt.

Helt overlegen

I et felt med EM- og VM-medaljør Yasmani Copelli som tøffeste konkurrent var Karsten Warholm totalt i en egen klasse.

25-åringen føk som vanlig ut fra blokkene og kjørte et knalltøft tempo fra start.

– Han har kommet godt i gang, det flyter godt. Det stemmer bra fra start, kommenterte NRKs ekspert Vebjørn Rodal.

Mot slutten nærmet brasilianeren Alison dos Santos seg, men Warholm kjempet seg til målstreken og senket egen rekord med 17 hundredeler, og tok endelig rekorden han har nærmet seg de siste årene.

– Han løper fortere enn noen i verden har gjort i en sprintøvelse. Dette er ikke Jamaica, California, Texas eller Florida, det er Norge, kommenterte Jann Post.

– Det skulle ikke være mulig for en nordmann, men han gjør det umulige på Bislett i kveld, fortsatte NRKs kommentator.

– Han starta så kanonbra ut fra den blokka. Jeg er så ekstremt imponert. En ting er at vi har snakka om den verdensrekorden i så mange uker, men en annen ting er å gjøre det. Det er en maktdemonstrasjon, sier NRKs kommentator og tidligere hekkeløper Christina Vukicevic.

06DkD1fcs9A

DEN NYE REKORDEN: 46,70 er Karsten Warholms verdensrekord på 400 meter hekk.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Benjamin med supertid

Rai Benjamin fyrte av et skremmeskudd i retning Karsten Warholm da han utfordret verdensrekorden på 400 meter hekk i det amerikanske OL-uttaket. Tiden han klokket inn på er den nest beste i historien, bare fem hundredel unna verdensrekorden til Kevin Young fra OL i Barcelona i 1992.

Kevin Young trøster seg nå med én ting:

– Jeg har fortsatt den olympiske rekorden!

Så spørs det om den overlever OL i Tokyo.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal