Hopp til innhold

Knuste verdensrekorden, så fikk Warholm hyllest fra mannen han detroniserte: – Du er tidenes største

BISLETT (NRK): Karsten Warholm var dritt lei av å snakke om Kevin Youngs nesten 29 år gamle verdensrekord. Etter å ha slått den, fikk han raskt legenden på tråden.

Karsten Warholm og Kevin Young

TRONSKIFTE: Her får Karsten Warholm gratulasjon fra mannen han rev ned fra tronen som tidenes best, Kevin Young.

Foto: Vegard B. Lien / NRK

– Det var du som la lista så høyt. Du var forut for din tid og var den som satte nivået, sier Karsten Warholm til Young når NRK rekker ham telefonen med videoanropet.

– Du skylder meg en sixpack, sier Young og ler.

– Jeg ser fram til det. Du er en legende, sier Warholm.

– I like måte. Du er jo the GOAT (den største gjennom alle tider). Du er den med tre tider under 47 sekunder. Den eneste på planeten som har gjort det, sier Young og smiler.

Det er et tronskifte som utspiller seg. Verdensrekorden på 400 meter hekk er ikke lenger 46,78 og tilhører ikke Kevin Young. Den er 46,70 og tilhører Karsten Warholm.

VERDENSREKORD: Karsten Warholms fantastiske løp på Bislett.

– Var drit lei

Og Warholm legger ikke skjul på at det er en lettelse å endelig ha klart det.

– Det der er en så sjuk følelse. Jeg var så drit lei av å høre om den verdensrekorden, så i dag bestemte jeg meg for å prøve og slette den. Det er en fantastisk følelse at jeg klarte det, og på hjemmebane. Det blir ikke bedre, sa en ekstatisk Warholm til publikum på stadion.

Overfor NRK utdyper han:

– Jeg må bearbeide alle inntrykk jeg får og derfor ble det litt sånn at «denne verdensrekorden må jeg sette». For nå har alle snakket om den, og selvfølgelig har jeg tenkt på det. Man prøver å koble av, men vi er på jobb hele tiden. Det stakkars hodet mitt spinner og går hele tiden til alle døgnets tider, så det er stort å prestere som jeg gjør i dag.

I sin eneste virkelige løp tidligere i sesongen hadde Warholm vist fryktinngytende fart. På den utradisjonelle øvelsen 300 meter hekk satte han verdensrekord på 33,26.

Så han visste formet var god, men 400 hekk er en annen og langt viktigere øvelse.

Warholm takker de frammøtte etter rekordløpet.

Treneren ikke overrasket

For trener og kompanjong Leif Ove Alnes var følelsene fortsatt under fatning da verdensrekorden var et faktum. Han sier at forholdene lå til rette for at Warholm skulle fikse ny rekord.

– Det var kjempekjekt. Det lå til rette for at det var muligheter for en rekord, men det er sjeldent at det kommer på bestilling. Så at Karsten klarer å levere dette, er ekstremt imponerende, sier Alnes til NRK.

– Vi visste at han var i bra slag. Vi har satset på få konkurranser i år, og vi var innstilt på å vise oss fra hans beste side på de få han skulle løpe, fortsetter treneren.

Suksesstreneren var ikke overrasket over at eleven nå satte ny verdensrekord.

– Nei, jeg visste at han kunne gjøre det. Men vi bruker å si at godt gjort er vesentlig bedre enn godt sagt.

Helt overlegen

I et felt med EM- og VM-medaljør Yasmani Copelli som tøffeste konkurrent var Karsten Warholm totalt i en egen klasse.

25-åringen føk som vanlig ut fra blokkene og kjørte et knalltøft tempo fra start.

– Han har kommet godt i gang, det flyter godt. Det stemmer bra fra start, kommenterte NRKs ekspert Vebjørn Rodal.

Mot slutten nærmet brasilianeren Alison dos Santos seg, men Warholm kjempet seg til målstreken og senket egen rekord med 17 hundredeler, og tok endelig rekorden han har nærmet seg de siste årene.

– Han løper fortere enn noen i verden har gjort i en sprintøvelse. Dette er ikke Jamaica, California, Texas eller Florida, det er Norge, kommenterte Jann Post.

– Det skulle ikke være mulig for en nordmann, men han gjør det umulige på Bislett i kveld, fortsatte NRKs kommentator.

– Han starta så kanonbra ut fra den blokka. Jeg er så ekstremt imponert. En ting er at vi har snakka om den verdensrekorden i så mange uker, men en annen ting er å gjøre det. Det er en maktdemonstrasjon, sier NRKs kommentator og tidligere hekkeløper Christina Vukicevic.

06DkD1fcs9A

DEN NYE REKORDEN: 46,70 er Karsten Warholms verdensrekord på 400 meter hekk.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Benjamin med supertid

Rai Benjamin fyrte av et skremmeskudd i retning Karsten Warholm da han utfordret verdensrekorden på 400 meter hekk i det amerikanske OL-uttaket. Tiden han klokket inn på er den nest beste i historien, bare fem hundredel unna verdensrekorden til Kevin Young fra OL i Barcelona i 1992.

Kevin Young trøster seg nå med én ting:

– Jeg har fortsatt den olympiske rekorden!

Så spørs det om den overlever OL i Tokyo.

Siste nytt

 • The Guardian: Ten Hag får sparken etter FA-cupfinalen

  Uavhengig av hvordan det går i lørdagens FA-cupfinale mot byrival Manchester City, så skal Manchester United ha bestemt seg for å sparke Erik ten Hag som manager.

  Det skriver The Guardian fredag.

  Fremtiden til ten Hag har vært diskutert i lang tid. Denne sesongen ledet han Manchester United til åttendeplass i Premier League, deres svakeste ligaplassering siden 1990.

  Uniteds siste håp for å få en europaplass er ved å vinne FA-cupfinalen på Wembley lørdag. Selv ikke det vil redde ten Hag, skriver The Guardian.

  På torsdagens pressekonferanse ble ten Hag spurt om fremtiden, og begynte da sitt svar med at han hadde ingenting å si.

  – Jeg fokuserer bare på jobben jeg må gjøre. Det er først og fremst å vinne kampen på søndag, og deretter å fortsette å jobbe med prosjektet, sa ten Hag.

  Den nederlandske 54-åringen har vært manager for Manchester United siden sommeren 2022. På sine to år i klubben har han så langt vunnet ett trofé: ligacupen i fjor.

  The Guardian skriver at United har sett på Thomas Tuchel, Mauricio Pochettino, Kieran McKenna, Graham Potter og Thomas Frank som kandidater som potensielt kan ta over for ten Hag.

  FILE PHOTO: Premier League - Manchester United v Newcastle United
  Foto: Molly Darlington / Reuters
 • Xavi sparket i Barcelona

  Xavi får ikke lede Barcelona ut kontraktstiden, og er allerede ferdig som manager i klubben etter sesongen.

  Det bekrefter klubben på sine hjemmesider fredag.

  Barcelona skriver at Xavi fikk beskjeden av klubbpresident Joan Laporta fredag ettermiddag. Xavi hadde en kontrakt som først går ut neste sommer.

  Allerede i januar sa Xavi at han hadde bestemt seg for å slutte som Barcelona-manager etter sesongen, men for en måned siden gjorde han helomvending og ville fortsette i jobben likevel.

  – Jeg endret meningen min fordi jeg følte full tillit fra presidenten, styret og spillerne. Dette prosjektet er ikke ferdig enda, sa Xavi da.

  Nå er klubblegenden med 767 kamper for Barcelona likevel ferdig i jobben han har hatt siden høsten 2021. Forrige sesong ledet han klubben til LaLiga-tittelen.

  Flere medier skriver at tyske Hansi Flick blir Barcelonas nye manager. Klubben skriver at de vil offentliggjøre førstelagets nye struktur i løpet av neste dagene.

  Xavi
  Foto: Isabel Infantes / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal